Δεν παρέστη ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» Θέμος Αναστασιάδης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ.

Προφανώς νιώθει πιο «έξυπνος» από εκδότες και καναλάρχες όπως οι: Σταύρος Ψυχάρης, Γιάννης Αλαφούζος, Θεμιστοκλής Αλαφούζος, Φώτης Μπόμπολας, υιός Ψυχάρης, Δημήτρης Κοντομηνάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι κλήθηκαν πήγαν αδιαμαρτύρητα και κατέθεσαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν και απάντησαν στις ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της Εξεταστικής Επιτροπής. 

Όλοι πλην του Θέμου Αναστασιάδη, ο οποίος κρυπτόμενος από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θεωρεί πως δεν θα απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την αδειοδότηση της επιχείρησής του από τις Τράπεζες. 

Θα ακολουθήσει η ειδοποίηση μέσω σχετικής επιστολής και σε περίπτωση που δεν θα παραστεί, θα πρέπει να προσαχθεί βιαίως όπως ορίζει ο νόμος
Θεωρεί πως τα «θαλασσοδάνεια» δεν τον αφορούν, και προσβάλλει με την στάση του την αρμόδια Επιτροπή αλλά και τον ίδιο τον Θεσμό της Βουλής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίσως να βρίσκεται στο πολυτελές σπίτι του στο Kilchberg, έξι χιλιόμετρα από το κέντρο της Ζυρίχης. Πως να αφήσεις την Ελβετία για να απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα; 

Σε επιστολή που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή και μέλος του Δ.Σ του ομίλου (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) Μπάμπη Κούτρα η οποία απεστάλη στην Επιτροπή της Βουλής, επισημαίνεται ότι «ο Θ. Αναστασιάδης λείπει για προσωπικούς λόγους στο εξωτερικό, δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψει και ποια περίοδο θα είναι διαθέσιμος να καταθέσει».

Ο κ. Κούτρας δήλωσε εξουσιοδοτημένος να καταθέσει εκ μέρους του εκδότη.

Είναι προφανές πως κωλλυσιεργεί, καθώς δεν είναι δυνατόν κάποιος λογικός άνθρωπος να πιστέψει πως δεν μπορεί να ορίσει ένα ραντεβού με την Επιτροπή, σε ημερομηνία και ώρα κατά την οποία θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελος επεσήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε ενημερωθεί τον Ιούνιο από την αρμόδια υπηρεσία για τη σημερινή κλήτευσή του.



Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος ζήτησε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να βρεθεί μια συναινετική διαδικασία για να βρεθεί ημερομηνία όπου θα καταθέσει αυτοπροσώπως ο εκδότης.

Άλλωστε όπως μας εξήγησε ο κ. Τζαβάρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του: «Είναι υποχρέωση να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως όποιος καλείται στην Επιτροπή, σύμφωνα με τον κώδικα ποινικής δικονομίας».

Πιο καυστικός ήταν σε επικοινωνία του με την zougla.gr ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος ο οποίος τόνισε πως «θα του σταλεί σχετική επιστολή και εάν δεν έρθει θα πρέπει να προσαχθεί βιαίως όπως ορίζει ο νόμος».

Τι προτείνουν τα μέλη της Επιτροπής για την κλήτευση του Θέμου Αναστασιάδη

Η Αννέτα Καββαδία, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε προσβλητικό τον τρόπο -γραπτώς και μάλιστα μέσω εκπροσώπου- με τον οποίο απευθύνεται στην Επιτροπή ο κ. Αναστασιάδης και τόνισε ότι υποδηλώνει απαξίωση προς τη Βουλή και το έργο της Επιτροπής. Τόνισε επίσης ότι δεν πείθει κανέναν ότι δεν μπορεί να βρει εναλλακτική ημερομηνία να παραστεί αυτοπροσώπως.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας ζήτησε να εφαρμοστεί πιστά ο ποινικός κώδικας σε ό,τι αφορά την κλήτευση του εκδότη, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή του κ. Κούτρα προσβλητική και έκανε λόγο για αλαζονεία και απαξιωτική συμπεριφορά σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη βάσανο της Εξεταστικής.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε επίσης ότι θα πρέπει ακόμα και με προσαγωγή από τα αρμόδια όργανα να έρθει να καταθέσει ο κ. Αναστασιάδης.

«Δεν έχουμε καμία αντίρρηση για το σχεδιασμό της κλήτευσης μαρτύρων», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, πρότεινε η Επιτροπή να δεχτεί τη μαρτυρία του κ. Κούτρα, και σε περίπτωση που δεν καλυφθεί, τότε να κληθεί συμπληρωματικά ο κ. Αναστασιάδης.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, σημείωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις γιατί κωλύεται να έρθει να καταθέσει. Πρόσθεσε ακόμα ότι παράλληλα θα μπορούσε να έρθει και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου και όποιος άλλος δεσμεύει την εταιρία με δάνεια.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης ανέφερε ότι συμφωνεί με τον κ. Τζαβάρα πως την ευθύνη έχουν αυτοί που υπογράφουν, ωστόσο, όπως είπε, ένα είδος ευθύνης έχουν και αυτοί που δίνουν την εντολή.

Η Εξεταστική θα στείλει αύριο εκ νέου, επιστολή στον κ. Αναστασιάδη και θα του ζητείται να ορίσει ο ίδιος συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορεί να παρουσιαστεί στα μέλη της για να καταθέσει, η δε απάντησή του θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τον ίδιο.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σωκράτης Φάμελλος, θα κληθούν να καταθέσουν οι κ.κ. Βαρδινογιάννης (Star) , Κυριακού (ΑΝΤ1) και Γιώργος Κουρής (Alter).

Τα δάνεια και οι αποκαλύψεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα δάνεια που έλαβαν κατά το παρελθόν ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα παρουσίασε στην Εξεταστική Επιτροπή ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως είχε γραφτεί σε άρθρο της εφημερίδας «Αυγή», ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης κατέθεσε πως τα δάνεια της τράπεζας σε ΜΜΕ ανέρχονται επί του παρόντος σε 430 εκατ. ευρώ, με την αξία των εξασφαλίσεων να διαμορφώνεται μόλις στο 35% (150 εκατ. ευρώ), την ώρα που οι εγγεγραμμένες προβλέψεις αγγίζουν τα 227 εκατ. ευρώ. Ο κ. Φραγκιαδάκης παραδέχτηκε ότι σχεδόν το 45% των δανείων προς τα ΜΜΕ δεν εξυπηρετείται -ισχυρισμός που αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο της ενημέρωσης.

Για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

– Με αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας, στις 27/7/2010 και στις 21/12/2010, η εταιρεία και οι δύο αλληλοεμπλεκόμενες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με 3.000.000 (1.500.000 η κάθε απόφαση). Για τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση δεν υπήρξαν θετικές εξασφαλίσεις, παρά μόνο η εγγύηση των μετόχων Θέμου Αναστασιάδη και Τάσου Καραμήτσου. Τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προέκυψε από την αποχώρηση της «Πήγασος».

– Τον Δεκέμβριο του 2010 η Εθνική Τράπεζα αποδέχτηκε το αίτημα της εταιρείας για διπλασιασμό της χρηματοδότησης σε 3 εκατ. ευρώ, με μόνες εγγυήσεις αυτές των μετόχων. Το ίδιο συνέβη και στις 22/2/2012 με έγκριση χορήγησης 4 εκατ. ευρώ, με διεύρυνση του κινδύνου, όπως διαπιστώνει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

– Στις 17/2/2016, η Εθνική με νέα απόφαση ενέκρινε ρύθμιση της οφειλής των 4.000.000 ευρώ και στις 22/3/2016, λόγω αδυναμίας της εταιρείας να εξυπηρετήσει την πρώτη δόση του δανείου, εγκρίθηκε νέα ρύθμιση.

– Από τη σχέση κινδύνου – εξασφαλίσεων, όπως διαμορφώθηκε στις 10/3/2016, προκύπτει ότι η εξασφάλιση για το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό από την εταιρεία «Πρώτο Θέμα» προς την Εθνική, που είναι 3.950.000 ευρώ, γίνεται μόνο μέσω ενεχυρίασης του τίτλου της ιστοσελίδας Protothema.gr, με εκτιμηθείσα αξία 3 έως 3,2 εκατ. ευρώ.

– Στις 15/12/2010 και στις 12/5/2011 διενεργήθηκαν αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων της «Αναπτυξιακής», που είναι αλληλοεμπλεκόμενη εταιρεία, και της «Νέο Θέμα» με τα ποσά των 2.300.000 και 2.700.000 αντίστοιχα, που καλύφθηκαν από τις εξωχώριες εταιρείες «PT Media Corp Inc» και «White Rock Investments S.A.» συμφερόντων Βίκτωρα Ρέστη και Βαγγέλη Μαρινάκη. Το ίδιο συνέβη το 2014 με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 7.100.000 ευρώ, που καλύφθηκε με 5.000.000 ευρώ από τον Β. Ρέστη με προνομιούχες μετοχές.

Διαβάστε επίσης:

Τα κακουργήματα του Τύπου, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016, 13:35

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης