Η Ελλάδα και άλλες χώρες πιέζονται για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και γι αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη διάθεση 700 εκατ.ευρώ, κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες από όπου περνάνε οι πρόσφυγες , για τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης που επιφέρει το προσφυγικό.

Για πιο άμεση αντιμετώπιση των αναγκών, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα την τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε η ΕΕ μέσω της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας να μπορεί να χρηματοδοτεί τη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βοήθεια δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμη, καθώς τα μέλη της ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να υπογράψουν για τα χρήματα. Αλλά αν συμφωνήσουν, 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσα στο 2016 και θα ακολουθήσουν δύο δόσεις των 200 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017 και 2018.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βοήθεια, είπε επίσης ότι το σχέδιο σημαίνει ότι η ΕΕ θα είναι σε θέση να παραδώσει επείγουσα βοήθεια πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πριν, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, υγειονομικής περίθαλψης έκτακτης ανάγκης, στέγης και καθαρό νερό. Όπως είπε “Το νέο μέσο θα μειώσει την ανθρωπιστική ταλαιπωρία για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη»

Πρόσθεσε επίσης « Εμείς δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην κρίση αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αιτία της στις χώρες προέλευσης “, ονομάζοντας τη Συρία και το Ιράκ. Και τόνισε ότι” πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη «βρίσκεται στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης”, ενώ και οι ΜΚΟ καταδίκασαν την αποτυχία να ασχοληθούμε με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης