Πρόσω ολοταχώς φαίνεται ότι πάει η έρευνα για την ουσία της υπόθεσης της Novartis, μετά και την επίσημη γνωστοποίηση της ποινικής δίωξης σε βάρος της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπως προβλέπεται, με έγγραφο που απέστειλε, γνωστοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, την ποινική δίωξη για έξι αδικήματα, εκ των οποίων το ένα κακούργημα, σε βάρος της κ. Τουλουπάκη, σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis, ενημερώνοντας δε πως ήδη από χθες η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στην ανάκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη στιγμή αυτή, εκτιμάται ότι ξεκινά να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να αποσταλεί ερώτημα από τον κ. Τσιάρα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να τεθεί η κ. Τουλουπάκη σε προσωρινή αργία και να αντικατασταθεί στη θέση της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Το «ερώτημα» αυτό βέβαια μάλλον προκαλεί «πονοκέφαλο» στον κ. Τσιάρα, ο οποίος μέχρι στιγμής το μελετά με μεγάλη προσοχή. Άλλωστε η κ. Τουλουπάκη δείχνει ότι δεν θα μείνει με τα «χέρια σταυρωμένα», καθώς, όπως άφησε να διαφανεί και σε ανακοίνωσή της, θα προσφύγει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ζητώντας την ακύρωση της δίωξης σε βάρος της. Γι΄ αυτό δεν αποκλείεται να μη θελήσει ο υπουργός να βιαστεί για οποιαδήποτε κίνησή του. Σε κάθε περίπτωση πάντως η τύχη της κ. Τουλουπάκη θα κριθεί οριστικά σε άλλο επίπεδο, αυτή τη φορά συναδέλφων της. Σε πρώτη φάση δηλαδή στο δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει την ενδεχόμενη αίτηση ακύρωσης που η ίδια θα υποβάλει ή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που θα κληθεί να εξετάσει το πιθανό ερώτημα του υπουργού.  

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για την άσκηση της ποινικής δίωξης ενημερώθηκε επίσης η ηγεσία του Αρείου Πάγου αλλά και ο αρμόδιος επιθεωρητής, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της, Ιωάννη Αγγελή. Έτσι, αν και ο ίδιος ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός παραμένει ελεγχόμενος, στο πλαίσιο δύο ερευνών, εντούτοις, σύμφωνα με τον ΚΠΔ, θα πρέπει να γίνει… κοινωνός της δίωξης σε βάρος της κ. Τουλουπάκη, με την οποία έχει σφοδρή δικαστική κόντρα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αγγελής βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση αναφορικά για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή, καθώς και για παράβαση καθήκοντος για τα στοιχεία τα οποία αρνήθηκε να παραλάβει από Αμερικανούς Ομοσπονδιακούς, αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ιστορία της Νovartis, όπως όλα δείχνουν, οι ρόλοι για κρίνοντες και κρινόμενους, αλλάζουν τάχιστα, αποδεικνύοντας πόσο εύκολα η έρευνα αλλάζει ταχύτητα και πορεία…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης