Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Από το… μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου αναμένεται να περάσει η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά με την οποία «έσπασαν» τα ισόβια για τους καταδικασθέντες εμπλεκόμενους στη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», αλλά και απαλλάχθηκαν τρεις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην συνεργάτης της εταιρείας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη και πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού Αιμίλιος Κοτσώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, Πέμπτη, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη έστειλε έγγραφο στην πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διευθύνσεως του Εφετείου Πειραιά Αγγελική Κόφφα, με το οποίο ζητεί να της διαβιβαστεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όταν αυτή καθαρογραφεί.

Η κα. Τσιρώνη επισημαίνει στο έγγραφό της πως ζητεί τη δικαστική απόφαση για δικές της ενέργειες.

Ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν από την Εισαγγελική Αρχή;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά μπορεί να διαβιβάσει στον Άρειο Πάγο την απόφαση του δικαστηρίου που αφορά το μεγαλύτερο φορτίο ηρωίνης που πέρασε από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ως γνωστόν, μετά και την έκδοση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, δύναται αναίρεσή της από τον Άρειο Πάγο τόσο επί της ουσίας όσο και επί των ελαφρυντικών που χορηγήθηκαν στους καταδικασθέντες.

Υπενθυμίζεται πως με την απόφασή του το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απάλλαξε από τις κατηγορίες τρεις κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων τον πρώην συνεργάτη της εταιρείας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη και πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού Αιμίλιο Κοτσώνη με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε τονίσει επί λέξει… η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη κατά την ανακοίνωση της απόφασης, απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο.

Εξάλλου αθωώθηκε ο υποναυλωτής του «Noor 1», στέλεχος εταιρείας πετρελαιοειδών Βασίλειος Κουρούβανης κατά πλειοψηφία 4-1. Ο εφέτης Νικόλαος Κουτρούμπας μειοψήφησε έχοντας την άποψη πως πρέπει να καταδικαστεί, όπως και πρωτόδικα.

Υπενθυμίζεται πως πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά είχε καταδικάσει τους Αιμ. Κοτσώνη και Β. Κουρούβανη για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών.

Επιπλέον τόσο η εισαγγελέας της Έδρας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου Μαρία Τρουπή, όσο και η εισαγγελέας της Έδρας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου Βασιλική Βλάχου είχαν ζητήσει την καταδίκη τους για ακόμα βαρύτερο αδίκημα, αυτό της αυτουργίας στην πράξη της μεταφοράς του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Εφετών Β. Βλάχου είχε αναφέρει για τους αθωωθέντες Κοτσώνη-Κουρούβανη και τους καταδικασθέντες σε 18 έτη κάθειρξη Ευθύμιο Γιαννουσάκη και Γεώργιο Μπουρδούβαλη:

«Ενήργησαν με πλήρη συνείδηση και στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος για τους ίδιους. Λόγω των γνώσεών τους ήταν σε θέση να οργανώσουν το σύνολο των ενεργειών για τη μεταφορά της ηρωίνης στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά είχε κάνει στον… κεντρικό ρόλο του εμπόρου πολυτελών οχημάτων, πρώην στελέχους του Ολυμπιακού και συνεργάτη της Capital στο Ντουμπάι, Αιμίλιο Κοτσώνη, υποστηρίζοντας:

«Από τα αποδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι όλοι μαζί μερίμνησαν από κοινού για τη συνεκμετάλλευση του “Noor 1” με προορισμό τα Εμιράτα για μεταφορά πετρελαίων κυρίως από το Ιράν. Υλοποιείται η συνεργασία των 4 για συνεκμετάλλευση, ετοιμάζονται και υπογράφουν τα έγγραφα. Kαταγράφονται και σε τηλεφωνικές συνομιλίες. Η μεταξύ τους συνεργασία και κυρίως ο ρόλος του Κοτσώνη καταδεικνύουν ότι είναι το κεντρικό πρόσωπο αυτής της συμφωνίας που δεν επιθυμεί να εμφανίζεται και μέχρι σήμερα δεν αποδέχεται».

Όμως το δικαστήριο είχε διαφορετική άποψη και με… ελαχιστότατες αμφιβολίες που λειτούργησαν υπέρ του κατηγορουμένου απάλλαξε τον Αιμ. Κοτσώνη.

Στο μικροσκόπιο και τα ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες

Ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει επίσης το σκεπτικό του δικαστηρίου με το οποίο χορηγήθηκε σε όλους τους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο στους Ευθ. Γιαννουσάκη, Γ. Μπουρδούβαλη και τους τρεις Τούρκους που είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω σε αποθήκη στο Κορωπί όπου κατέληξε η ηρωίνη από το «Noor 1».

Υπενθυμίζεται πως από το σπίτι της πρώην συζύγου του Ευθύμιου Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη είχε περάσει πάνω από ένας τόνος του φορτίου του «λευκού θανάτου», ενώ ο Γ. Μπουρδούβαλης εμφανιζόταν ουσιαστικά ως ο ναυλωτής του πλοίου στο τελευταίο του ταξίδι από τον κόλπο του Ομάν στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Η απόφαση για τη χορήγηση του ελαφρυντικού δόθηκε κατά πλειοψηφία, με σύμφωνη γνώμη και της εισαγγελέως της Έδρας Β. Βλάχου.

Μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, η οποία είχε την άποψη πως δεν έπρεπε να δοθεί το ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για το μεγαλύτερο φορτίο του «λευκού θανάτου» που θα κατέληγε στην Ευρώπη.

Ας σημειωθεί πως το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη δόθηκε και στους εννέα καταδικασθέντες – και στον Ευθύμιο Γιαννουσάκη, παρά το γεγονός ότι είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, καθώς το 2017 και το 2019 είχαν βρεθεί στην κατοχή του δύο κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη φυλακή, αν και απαγορεύεται…

Μετά το «σπάσιμο» των ισοβίων της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης και την επιβολή 18 ετών κάθειρξης, ο Ευθ. Γιαννουσάκης αναμένεται να αποφυλακιστεί μέσα στον Δεκέμβριο, καθώς θα έχει εκτίσει 6,5 έτη κάθειρξη με τον ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερομισθίων εργασίας του στη φυλακή και την υφ’ όρον απόλυσή του από το σωφρονιστικό κατάστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης