Σε μια προκλητική ανακοίνωση, ο Νίκος Φωτόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, επιχειρεί να απαντήσει στις επικρίσεις για τις αυξήσεις στους μισθούς των εργαζόμενων με τη μορφή τροφείων.
Ο πρώην συνδικαλιστής κάνει λόγο για υποκρισία και φαρισαϊσμό και αναφέρει ότι «από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ έκλεψαν 2,8 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια από την κατακρεούργηση των μισθών τους, ποσό που καρπώθηκε η ΔΕΗ και κατ’ επέκταση και οι καταναλωτές» ενώ κάνει λόγο για «μεγαλοσχήμονες που όλα αυτά τα χρόνια οικονόμησαν εκατοντάδες εκ. ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών».

Θέτει τέλος το ερώτημα «Ποιο πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης για το μισθό του καθενός μας, οι άνεργοι και όσοι εργαζόμενοι αμείβονται χαμηλότερα ή η κάλυψη των καθημερινών αναγκών για να ζούμε αξιοπρεπώς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργισμένη και προκλητική η ανακοίνωση του κ. Φωτόπουλου αναφέρει:

“ΣΕΙΣΜΟΣ-ΛΙΜΟΣ-ΚΑΤΑΚΛΕΙΣΜΟΣ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ;

Γιατί λέει, θα πάρουν έξι (6) ευρώ σε κουπόνι σίτισης ως τροφείο (δηλαδή ένα σάντουιτς και ένα καφέ) οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ!

ΝΤΡΟΠΗ

ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

Ντροπή γιατί όλοι εσείς που από χθες σκούζετε στα κανάλια και τα ραδιόφωνά σας ξαναβάζοντας μπροστά την κρεατομηχανή του κιμά που λειτουργούσατε στις μαύρες μέρες των μνημονίων, με ανθρώπινες σάρκες, ήσασταν απόντες και μουγκοί όλα αυτά τα
χρόνια που συγκεκριμένοι εκλεκτοί κύριοι κατακλέβουν τη ΔΕΗ. Τώρα σας πήρε ο πόνος για την επιχείρηση, τώρα θυμηθήκατε ότι υπάρχουν καταναλωτές;

1. Που είσαστε όλοι εσείς όλα αυτά τα χρόνια που σήμερα σας πήρε ο πόνος να
υπερασπιστείτε τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές όταν μια σειρά μεγαλοσχήμονες

– πότε μέσω της αλχημείας στην Ο.Τ.Σ.
– πότε μέσω του ΜΑΜΚ
– πότε μέσω των ΑΔΙ

οικονόμησαν εκατοντάδες εκ. € σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών;

Γιατί δεν μιλήσατε γι αυτά; Που ήσασταν; Δεν ακούγατε; Δεν βλέπατε; Γιατί δεν μιλάτε έστω και σήμερα;

2. Που είσαστε όλοι εσείς που έχετε πέσει πάνω στους εργαζόμενους και τη ΓΕΝΟΠ (αν και άλλος είναι ο πραγματικός σας στόχος, γιατί οι θέσεις του και οι θέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της ΔΕΗ δε σας άρεσαν) όταν το ΕΤΜΕΑΡ από 0,30 €/MWh πήγε στα 20,8, αυξήθηκε δηλαδή 6,933% ζημιώνοντας τους καταναλωτές με εκατοντάδες εκατομμύρια €;

Γιατί δεν μιλήσατε γι’ αυτά;

3. Που είσαστε όλοι εσείς που σήμερα σαν ύαινες ξεσκίζετε τις σάρκες μας όταν μια σειρά
αεριτζήδες

– χωρίς να πάρουν κανένα ρίσκο
– χωρίς να βάλουν μία
– χωρίς να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας

αφέθηκαν ελεύθεροι και ανενόχλητοι, χωρίς να επιτρέπεται στη ΔΕΗ να τους ανταγωνιστεί, να της αρπάξουν 201.000 κερδοφόρους πελάτες της ζημιώνοντάς την με εκατοντάδες εκ. €; Δεν τους βλέπατε;

4. Που είσαστε όλοι εσείς να μιλήσετε, να φωνάξετε και να διαμαρτυρηθείτε για το απαράδεκτο γεγονός του ότι επί χρόνια η ΔΕΗ αναγκάζεται να δίνει το ρεύμα ακόμη και στους ανταγωνιστές της επί ζημία;

Αυτό δεν το βλέπετε;

Ντροπή και πάλι ντροπή, γιατί έχετε επιλεκτικές ευαισθησίες, όραση και ακοή!

Βλέπετε οι εργαζόμενοι και τα 6€ των εργαζομένων δεν αφορούν τα αφεντικά σας.

Αλλά ας έρθουμε στην ουσία.

Λέτε ότι με τα 6€ σε κουπόνι σίτισης η επιχείρηση θα επιβαρυνθεί περίπου 25 εκ. € (12 εκ. € η μητρική και 13 εκ. € οι θυγατρικές). Πολύ ωραία. Αφού θέλετε να είστε αντικειμενικοί, γιατί δεν γράφετε και δεν λέτε ότι (και) από τους
εργαζόμενους της ΔΕΗ έκλεψαν 2,8 δις. € τα τελευταία τρία χρόνια από την κατακρεούργηση των μισθών τους; Ποσό που καρπώθηκε, ωφελήθηκε η ΔΕΗ και κατ’ επέκταση και οι καταναλωτές; Αυτά δεν είχαν αξία;

Για να το κλείσω, γιατί θα μπορούσα να γράψω πολλά, για τα οποία έχετε πιει το αμίλητο νερό, σας ρωτώ:

– Πως τους θέλετε τους εργαζόμενους, δούλους, σκυφτούς μέσα στη μιζέρια;
– Να μη διεκδικήσουν;
– Να μην αγωνιστούν;
– Ποιος πρέπει να είναι οι μισθός τους και από τι πρέπει να καθορίζεται;
– Ποιο πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης για το μισθό του καθενός μας (του κάθε εργαζόμενου όπου κι αν δουλεύει); Οι άνεργοι και όσοι εργαζόμενοι αμείβονται χαμηλότερα ή η κάλυψη των καθημερινών αναγκών για να ζούμε αξιοπρεπώς;

Με βάση αυτό (το να ζούμε αξιοπρεπώς), ποιος πρέπει να είναι ο μισθός για τον κάθε εργαζόμενο;.

Κλείνω θυμίζοντας σε όλους εσάς που για μια φορά ακόμη στοχοποιείτε κλάδους
εργαζομένων, ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν είναι συντεχνίτες.

Συντεχνία είστε όλοι εσείς (συντεχνία του σκότους) που βιάζετε και τρομοκρατείτε όποιους
πάνε να σηκώσουν κεφάλι.

Στην κατηγορία της συντεχνίας σας απαντάμε:

– Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και το συνδικάτο τους είναι αυτό που έχει κάνει δεκάδες μηνύσεις, αγωγές, προσφυγές, συλλαλητήρια και καταλήψεις που για όλα αυτά δεν είπατε τίποτα για να σταματήσει μια σειρά σκάνδαλα και να προασπίσει τα συμφέροντα της ΔΕΗ και των καταναλωτών.
– Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι αυτοί που αποκάλυψαν τη χαριστική ρύθμιση Βενιζέλου στα αφεντικά της χώρας σε σχέση με το χαράτσι και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ είναι αυτοί που σέρνονται στα δικαστήρια γιατί το αποκάλυψαν.
– Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είναι αυτοί που από την πρώτη στιγμή εμπόδισαν να αποσταλούν οι εντολές διακοπής ρεύματος στα σπίτια των φτωχών και άνεργων συνανθρώπων μας που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το χαράτσι και γι αυτό και πάλι σέρνονται στα δικαστήρια.

Για αυτά έχετε να πείτε τίποτα; Έτσι είναι οι συντεχνίτες;

Στα δικαστήρια που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί κάναμε το χρέος μας απέναντι στην
κοινωνία, όλους εσάς που αλέθετε με την κρεατομηχανή του κιμά, και εξαιρώ μια σειρά
αξιόλογους δημοσιογράφους που υπηρετούν την αλήθεια, δεν σας είδαμε πουθενά.

Την Τετάρτη 11 Μάρτη δέκα συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ μετά από αλλεπάλληλες αναβολές
ξαναδικαζόμαστε.

Γι αυτό θα πείτε, θα γράψετε κάτι ή δε σας βολεύει γιατί εμείς χαλάμε και
ξεσκεπάζουμε τις βρωμοδουλειές των αφεντικών σας;

Υ.Γ. 1: Επαναλαμβάνω έχουμε καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός σας στόχος.

Πάρτε το χαμπάρι

Ο ΛΑΟΣ ΜΙΛΗΣΕ

Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΑΛΑΣΕ

Υ.Γ. 2: Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που θα ξανανοίξει η ΕΡΤ.

Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που η κυβέρνηση θα ξαναπροσλάβει τις καθαρίστριες.

Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που θα επαναπροσληφθούν όσοι εκδιώχθηκαν και
απολύθηκαν βάναυσα.

Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που ο βασικός μισθός θα πάει στα 751€.

Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι, που λέει και ο λαός μας”, καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Φωτόπουλου

Η απάντηση της ΔΕΗ

Τη δική της απάντηση, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, δίνει η ΔΕΗ αναφορικά με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τους εργαζομένους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

«Η ΔΕΗ ΑΕ ενημερώνει ότι, κατόπιν εξάμηνης διαπραγμάτευσης, την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 υπογράφηκε μεταξύ της Διοίκησης της Επιχείρησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με άμεση ισχύ και τριετή διάρκεια.
Η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας:

σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές,
δεν επιφέρει μισθολογική αύξηση και
φυσικά, δεν προκαλεί ουδεμία απολύτως επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Ειδικότερα, με αφορμή αναφορές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με την παροχή σε είδος «τροφείου» σε εργαζομένους της ΔΕΗ ΑΕ, από την Επιχείρηση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Η εν λόγω παροχή δεν θα είναι σε χρήμα, αλλά θα είναι σε είδος με πρώτη εφαρμογή την κάλυψη της δαπάνης έως κατ΄ανώτατο όριο 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο του κόστους σίτισης στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ καντίνες και κυλικεία.

Η επέκταση του μέτρου στους λοιπούς εργαζόμενους της ΔΕΗ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και μετά από μελέτη των τεχνικών πλευρών του ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη διασπορά των μονάδων της ΔΕΗ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εάν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως και σε πλήρη έκταση, το ετήσιο κόστος του εκτιμάται ότι θα δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας (ΔΕΗ ΑΕ), δηλαδή σε 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισεκ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. Ευρώ τον χρόνο.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, η παροχή ειδών σίτισης σε προσωπικό που απασχολείται σε βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις προβλέπεται εδώ και δεκαετίες από τη νομοθεσία και αποτελεί πάγια πρακτική για πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Εξάλλου, με την υπογραφείσα ΣΣΕ επιχειρείται και δίνεται λύση σε διοικητικές εκκρεμότητες, που δημιουργούσαν δυσλειτουργίες στην Επιχείρηση και έπρεπε να αντιμετωπισθούν, όπως οι ρυθμίσεις για επίδομα ευδόκιμης παραμονής, για τη μισθολογική εξέλιξη, για τους χρόνια ασθενούντες και για τις προσαυξήσεις βάρδιας.

Αυτές οι ρυθμίσεις – που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις – δεν δημιουργούν καμμία πρόσθετη μισθολογική επιβάρυνση, ούτε, βεβαίως, δημιουργούν οποιαδήποτε επιβάρυνση στους καταναλωτές.

Πρόσθετες διευκρινίσεις
Πέραν των ανωτέρω, για τη νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διευκρινίζονται και τα κατωτέρω:

Επίδομα ευδόκιμης παραμονής και επίδομα παραμονής: Πρόκειται για εσωτερικές διοικητικές ρυθμίσεις που κωδικοποιούν υπάρχουσες διατάξεις του Κανονισμού Κατάστασης Κανονισμού προσωπικού ΔΕΗ – που έχει ισχύ νόμου- οι οποίες ισχύουν και εφαρμόζονται από το 1973 και δεν συνεπάγονται καμία μισθολογική επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι το Επίδομα ευδόκιμης παραμονής και επίδομα παραμονής πλέον δίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σε αντίθεση με το παρελθόν.

Μισθολογική εξέλιξη: Όσον αφορά την επέκταση μισθολογικών κλιμακίων όλων των Κατηγοριών κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο, πέραν του ότι αυτή συνδέεται με αυστηρή αξιολόγηση, προβλέφθηκε λόγω της δραματικής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ρητά ορίζεται ότι θα ισχύσει μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

Απασχολούμενοι στα καταστήματα: Χορήγηση μιας ημέρας άδειας ανά τρίμηνο στους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών. Ημερήσια καταβολή €5 στους απασχολούμενους με την εξυπηρέτηση πελατών η οποία όμως θα ισχύσει μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

Χρόνια ασθενούντες: Για τους χρόνια ασθενούντες η καταβολή των προσαυξήσεων βάρδιας προβλεπόταν από τη Σύμβαση του 2012, ενώ με την παρούσα συλλογική σύμβαση επιταχύνεται η διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος καταβολής στους δικαιούχους. Η ρύθμιση αυτή ουδεμία μισθολογική επιβάρυνση επιφέρει.

Προσαυξήσεις Βάρδιας: Σε συμμόρφωση με τελεσίδικη δικαστική απόφαση η ΔΕΗ χορηγεί την προσαύξηση βάρδιας στους δικαιούχους συνδικαλιστές. Η ρύθμιση αυτή δεν επιφέρει καμία πρόσθετη μισθολογική επιβάρυνση.

Εισφορά υπέρ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ/ΚΗΕ: Αφορά έκτακτη εισφορά που συμφωνήθηκε από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία υπέρ της Δευτεροβάθμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης και η ΔΕΗ όπως όλες οι επιχειρήσεις – σύμφωνα με τη νομοθεσία, διευκολύνει την απόδοση αυτής μέσω του συστήματος μισθοδοσίας .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης