Στη φυλακή οδηγήθηκαν τρεις από τους κατηγορουμένους για συμμετοχή στο κύκλωμα των παράνομων ελληνοποιήσεων, ενώ οι απολογίες των υπολοίπων φερόμενων ως μελών του κυκλώματος συνεχίζονται και σήμερα.

Μέχρι αργά το βράδυ, είχαν απολογηθεί οι πρώτοι 13 συλληφθέντες, ενώ από το πρωί απολογούνται οι υπόλοιποι 7 που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας στην οποία απολογήθηκαν και του εισαγγελέα, μία αστυνομικός, μία υπάλληλος ληξιαρχείου κι ένας ακόμη κατηγορούμενος, αλβανικής καταγωγής, που φέρεται βασικός στέλεχος της σπείρας.

Οι υπόλοιποι 10 από την πρώτη ομάδα των συλληφθέντων, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους, λειτουργούσαν ως εγκληματική οργάνωση και έκαναν τζίρους εκατομμυρίων χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες για να νομιμοποιήσουν πολίτες τρίτων χωρών ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να είχαν «ταρίφα» μεταξύ 30.000 και 50.000 ευρώ κατά περίπτωση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνάται ακόμη και το ενδεχόμενο να έφτιαχναν νέες ταυτότητες σε κακοποιούς για να χαθούν τα ίχνη τους.

Συνολικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην υπόθεση εμπλέκονται πολλές δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και 34 αστυνομικοί, ενώ η συνολική λεία του κυκλώματος υπολογίζεται σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορίες είναι: εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατά μόνας, ψευδής βεβαίωση, διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό την κερδοσκοπία και κατ’ επάγγελμα, διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους, διακίνηση ναρκωτικών (αγορά και κατοχή), συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, συνέργεια στη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας και συνέργεια στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών.

Ακόμη, ποινική δίωξη κατά περίπτωση ασκήθηκε για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και μη, προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών και ψευδή βεβαίωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης