Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επιλογές του Υπουργικού Συμβουλίου για την πλήρωση των κενών θέσεων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που θα προκύψουν ενόψει της επικείμενης συνταξιοδότησης ανώτατων δικαστικών λειτουργών, που αποχωρούν στις 30 Ιουνίου 2021, με τη λήξη του δικαστικού έτους. Τα εκάστοτε Υπουργικά Συμβούλια άλλοτε επιλέγουν στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης δικαστές σύμφωνα με την επετηρίδα του αντίστοιχου κλάδου της Δικαιοσύνης και άλλοτε δικαστές που δεν συνταξιοδοτούνται σε σύντομο χρόνο, αλλά έχουν πλήρη χρόνο προσφοράς υπηρεσιών.  

Στον Άρειο Πάγο, η νυν Πρόεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Αποχωρούν επίσης για τον ίδιο λόγο και 8 αντιπρόεδροι. Συνεπώς το Υπουργικό Συμβούλιο οφείλει να επιλέξει άμεσα τον νέο Πρόεδρο καθώς και τους νέους Αντιπροέδρους, που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Ιούλιο, για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Για την κάλυψη της θέσης του Προέδρου του Α.Π. υποψήφιοι είναι η Μαρία Νικολακέα, η οποία συνταξιοδοτείται το 2022 και η Μαρία Γεωργίου, η οποία συνταξιοδοτείται το 2023, ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος και ο Νικόλαος Πιπιλίγκας, οι οποίοι αποχωρούν το 2024,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας παραμένει στο τιμόνι για έναν ακόμη χρόνο, οι δε αντικαταστάτες των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, που αποχωρούν τον Ιούνιο λόγω συνταξιοδότησης (οκτώ τον αριθμό) έχουν ήδη επιλεγεί από το αρμόδιο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.    

Στο Συμβούλιο Επικρατείας, η νυν Πρόεδρος  Αϊριν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σάρπ αποχωρεί επίσης στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, λόγω συνταξιοδότησης και ως υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου του ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι Αντιπρόεδροι Ιωάννης Γράββαρης και η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, που αποχωρούν το 2025 και ο Δημήτριος Σκαλτσούνης, που αποχωρεί τον Ιούνιο του 2022.

Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους αποχωρεί από τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο η Γενική Επίτροπος Επικρατείας Χρυσούλα Καραμαδούκη, λόγω συμπλήρωσης της τετραετούς θητείας της στο βαθμό αυτό. Για τη θέση αυτή υποψήφιοι,  σύμφωνα με την επετηρίδα, είναι οι Αντιπρόεδροι Σωτηρία Ντούνη και Μαρία Βλαχάκη. Από νομικούς κύκλους υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θέση αυτή και ο κος Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, αν και μεταγενέστερος των άλλων δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης