Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι και το βράδυ της ίδιας ημέρας με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις κατά τόπους αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και υποδιοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Μανώλη Ανανδρανιστάκη, η κακοκαιρία θα χτυπήσει τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα ενώ η Αττική και η Στερεά δεν φαίνεται να επηρεάζονται. Αυτό σημαίνει πως στην Αττική υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές.  Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα πρώτα αυτά φθινοπωρινά μπουρίνια χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή επειδή η περιοχή μας είναι ακόμη υπό την επήρεια θερμών αερίων μαζών, και η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αρκετά υψηλή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα έντονα, να πέφτει μεγάλη ποσότητα βροχής και να δημιουργούνται πλημμύρες. Ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα είναι ακόμα μεγαλύτερος σε περιοχές που κάηκαν πρόσφατα γι’αυτό και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Όπως επισημαίνει ο υποδιοικητής της ΕΜΥ, «από το βράδυ του Σαββάτου έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής περιμένουμε βροχές και έντονες κατά τόπους καταιγίδες  αρχικά στα νησιά του Ιονίου, στη συνέχεια στη Δυτική Πελοπόννησο , στη Δυτική και Κεντρική Στερεά αλλά και την Ήπειρο. Από το μεσημέρι της Κυριακής θα αρχίζει να επηρεάζεται η κεντρική και η Δυτική Μακεδονία ενώ προς τις απογευματινές ώρες και η ανατολική Πελοπόννησος με καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Το βράδυ της Κυριακής φαίνεται πως ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται και τα φαινόμενα θα εξασθενούν σιγά- σιγά. Το μεσημέρι της  Δευτέρας θα περιοριστούν μόνο στα νησιά του Ιονίου. Παράλληλα όμως θα ενισχυθούν οι βοριάδες κυρίως στο Αιγαίο με την έντασή τους να φτάνει ακόμα και τα 8 μποφόρ».

 

Στους 26 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα

Σχετικά με την τάση του καιρού από τη Δευτέρα, ο γνωστός μετεωρολόγος διευκρινίζει πως «μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε πολύ ενισχυμένους βοριάδες που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7, 8 αλλά και κατά περιόδους τα 9 μποφόρ, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας που στην Αττική η μέγιστη θα φτάσει τους 25 με 26 βαθμούς».

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:

Συστάσεις προς τους πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Εν τω μεταξύ συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενόψει της μεταβολής του καιρού και των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται από την Κυριακή, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σημεία έντονων βροχοπτώσεων την Κυριακή στις 18.00 (Πηγή: hcmr)

Ο Οργανισμός, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Εκτίμηση βροχοπτώσεων την Κυριακή στις 18.00 (Πηγή: weather.gr)

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνει επίσης πως «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης