Πότε αίρεται το απαγορευτικό μετακίνησης στα νησιά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2020, 17:12
Πότε αίρεται το απαγορευτικό μετακίνησης στα νησιά

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης των μετακινήσεων των πολιτών στα νησιά της Ελλάδας.

Έχει ήδη ζητηθεί από την κυβέρνηση η σχετική εισήγηση των ειδικών επιστημόνων και μέχρι το τέλος της εβδομάδας πρόκειται να ληφθούν οι απαντήσεις, και οι αποφάσεις.

Ήδη από χθες, Δευτέρα, απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις προς τα νησιά για τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους στους κλάδους των επιχειρήσεων που άνοιξαν, ωστόσο φαίνεται πως στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις για απελευθέρωση των μετακινήσεων έως τις 18 Μαΐου, τουλάχιστον προς τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μάλιστα, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, πως από τις 18 Μαΐου θα επιτρέπεται η μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα, αλλά και στην Κρήτη. Στόχος είναι, όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, να απελευθερωθεί η μετακίνηση στα νησιά από τις 25 Μαΐου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε χθες πως υπάρχει ενδεχόμενο να άρει η κυβέρνηση τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις στα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, καθώς και όσα άλλα νησιά έχουν τις κατάλληλες υποδομές προκειμένου να μπορέσει ο τομέας της Υγείας να αντεπεξέλθει σε εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Στις 18 Μαΐου δηλαδή, που σηματοδοτεί την έναρξη των μετακινήσεων προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ενδέχεται να ξεκινήσουν και οι μετακινήσεις στα μεγάλα νησιά, όπως Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα.

 

Με βεβαιώσεις η μετακίνηση στα νησιά

Επιτρέπεται από τη Δευτέρα 11 Μαΐου η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, οι ανωτέρω μετακινήσεις επιτρέπονται εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Στις ανωτέρω δηλώσεις/βεβαιώσεις υποχρεωτικά θα αναφέρονται:

α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).

β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).

γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.

δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.

ε) Ο τόπος-νησί εργασίας.

Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του για να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο.

 

Τα στάδια της μετακίνησης στα νησιά

Πρώτο στάδιο: Δευτέρα 11 Μαΐου

Η αρχή έγινε τη Δευτέρα 11 Μαΐου, οπότε και ξεκίνησε να επιτρέπεται η μετακίνηση προς τη νησιωτική χώρα για εργαζόμενους σε ανοιχτές επιχειρήσεις και αναπληρωτές καθηγητές είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, θα χρειάζεται να προσκομίσουν βεβαίωση εργοδότη προκειμένου να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν. Υπενθυμίζεται ότι, σχετικά με τις μετακινήσεις εκτός νομών, αυτές επιτρέπονται μόνο για λόγους τροφοδοσίας, υγείας και επαγγελματικής απασχόλησης και εφόσον αποδεικνύονται από τα αντίστοιχα έγγραφα.
 

Δεύτερο στάδιο: Δευτέρα, 18 Μαΐου

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα γίνει η απελευθέρωση της μετακίνησης προς τα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, που αφορά και το επόμενο στάδιο. Αυτή την ημερομηνία, θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού καθώς και τα απαραίτητα συνεργεία. Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτό το στάδιο, η βεβαίωση του εργοδότη είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθούν παρατυπίες και πρόστιμα. Την ίδια ημέρα ισχύει και η άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων για την ηπειρωτική χώρα.

Αναλυτικότερα στην επαρχία θα μπορούν να ταξιδέψουν:

- Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου
- Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση
- Μετάβαση σε τελετή, κηδεία συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση   του πολίτη
- Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση για την διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
- Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Τρίτο στάδιο: 1 Ιουνίου

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η πρόσβαση στα νησιά της χώρας θα είναι ελεύθερη για όλους από την 1η Ιουνίου. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ακόμη καλύτερα, δεν αποκλείεται να επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδέψουν και νωρίτερα προς τα νησιά, με ενδεχόμενη ημερομηνία, η 25η Μαΐου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2020, 18:22