Κάποτε στη δημοσιογραφία χρησιμοποιούσαμε συχνά την φράση «Verba volant, scripta manent» δηλαδή «Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν». Σήμερα στην ψηφιακή εποχή αδιάψευστος μάρτυρας δεν είναι πια τα γραπτά μόνον αλλά και η μαγνητοσκοπημένη εικόνα.

Από τα αρχεία λοιπόν της τηλεόρασης της Βουλής προμηθευτήκαμε την πλήρη ένορκη κατάθεση του Γιάννη Κουρτάκη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου που ερευνούσε την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ αλλά και την διαπλοκή μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και του Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνολικός χρόνος κατάθεσης του Γ. Κουρτάκη ανέρχεται σε 195 λεπτά. Απομονώσαμε τον διάλογο μεταξύ του φερόμενου ως εκδότη και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος του υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα ως προς την σχέση του με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το zougla.gr, επτά μόλις μήνες πριν από την ένορκη κατάθεση στη Βουλή του Γιάννη Κουρτάκη και συγκεκριμένα την 3η Φεβρουαρίου 2016, είχε υπογραφεί συμφωνία παροχής δανείου μεταξύ του εκδότη και του Βαγγέλη Μαρινάκη ύψους 800.000 ευρώ. Η πράξη αυτή συνέβη σε εποχή απόλυτης οικονομικής κρίσης με θύμα το σύνολο της κοινωνίας και μισθούς πείνας για τους δημοσιογράφους. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε.

Δείτε το έγγραφο που πιστοποιεί την συμφωνία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επτά μήνες αργότερα ο Γιάννης Κουρτάκης ξεχνά αυτήν την συμφωνία και το δάνειο και σε ερώτηση του βουλευτή Νικολόπουλου επιμένει πώς ουδεμία σχέση έχουν οι εκδοτικές δραστηριότητες του με τον επιχειρηματία Μαρινάκη.

Δείτε το video ντοκουμέντο με τον διάλογο στη Βουλή μεταξύ Κουρτάκη και του βουλευτή

Πόσο μπορεί να αντέξει το ψέμα; Όσο το αντέχουν αυτοί που το ακούν θα έλεγε κανείς. Κάποιος λοιπόν θα πρέπει να υποβάλει το ερώτημα: Μα όταν ο βουλευτής απευθυνόμενος στον Γιάννη Κουρτάκη σε χρόνο ενεστώτα τον ερωτά αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι στις εκδοτικές επιχειρήσεις του απαντά πώς όχι. Ο βουλευτής δεν του υπέβαλε ερώτημα σε παρελθόντα χρόνο ούτε αναφέρθηκε στο 2008, το 2012 ή το 2014. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ενεστώτα χρόνο. Έχει ή δεν έχει ο Μαρινάκης σχέση με τα εκδοτικά σου τον ρώτησε για να εισπράξει την αρνητική απάντηση του Κουρτάκη.

Πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση ψευδορκίας έναντι ενός θεσμικού οργάνου του Κοινοβουλίου που διερευνά ακριβώς τις σχέσεις διαπλοκής μεταξύ των ΜΜΕ και επιχειρηματικών συμφερόντων. Η απάντηση Κουρτάκη και οι εν γένει ισχυρισμοί του είναι εμπαιγμός. Ακόμη περισσότερο είναι προσβολή και ύβρις προς την Βουλή. Είναι απόδειξη από μόνη της το πώς λειτουργεί η διαπλοκή στη χώρα.
Πρόκειται για την επιτομή της διαπλοκής.

Πόσο μπορεί να αντέξει ένα ψέμα; Όσο το ανέχονται αυτοί που το ακούν είναι η απάντηση και ο νοών νοήτω. Το πολιτικό σύστημα καλείται να αντιδράσει αλλιώς παραδέχεται πώς αποτελεί τον πυρήνα και την κινητήριο δύναμη αυτής της διαπλοκής. Έτσι ξεδιάντροπα και ξεκάθαρα. Όπως ξεδιάντροπα και ξεκάθαρα ψευδορκεί ο Κουρτάκης. Όπως, χωρίς αιδώ, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν καλέσει σήμερα κιόλας τον Γιάννη Κουρτάκη να καταθέσει όλα τα έγγραφα που αφορούν την συμφωνία δανειοδότησης του από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Πόσο άραγε αντέχει ένα ψέμα;

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης