Την 13/11/2020 απεστάλη από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προς τα ΜΜΕ το υπ’ αριθ. Πρωτ. 7601 Δελτίο Τύπου, στο προοίμιο του οποίου αναφέρεται, ότι το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίασή του, την 12/11/2020, ενέκρινε με απόλυτη πλειοψηφία προτάσεις για άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας ενόψει της πανδημίας, οι οποίες εστάλησαν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, στους εκπροσώπους Ιατρικών Συλλόγων και στις ιατρικές επιστημονικές εταιρίες/ ιατρικές επαγγελματικές οργανώσεις.

Σ’ αυτό το Δελτίο Τύπου περιλαμβάνονται οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα. Επίσης αναφέρονται οι «ελάχιστες» προδιαγραφές αυτής της συνεργασίας (σημ. δηλαδή της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού τομέα- ιδιωτών ιατρών και Ε.Σ.Υ.) μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται σαν πρόταση και η υπό αριθ. 4, η οποία έχει κατ’ αντιγραφή ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«4. Μηνιαία αποζημίωση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από την τρέχουσα ΠΝΠ κατά ελάχιστο με προσαύξηση 50%, αφορολόγητα, με πρόσθετο δικαίωμα διενέργειας εφημεριών με αντίστοιχη αποζημίωση, αμοιβή για κατ’ οίκον επίσκεψη και για τηλεσυμβουλευτική ασθενών με COVID-19».

Σύμφωνα με την πρόταση του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, για κάθε έναν από τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα προσέλθουν για να βοηθήσουν το ΕΣΥ, στην μάχη την οποία δίνει κατά της πανδημίας, προτείνεται, εκτός των άλλων, ως όρος για την υπογραφή της σχετικής συμβάσεως και για την συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στην μάχη αυτή, αποζημίωση κάθε ιδιώτη ιατρού και δη μηνιαία τουλάχιστον 3000 ευρώ και όχι το ποσό των 2000 ευρώ το οποίο είχε προτείνει η κυβέρνηση, αφορολόγητα, κατοχύρωση ταυτόχρονης διατήρησης ιατρείου και ταυτόχρονη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, πενταπλάσια μοριοδότηση για θέση Επιμελητή Ε.Σ.Υ., πρόσθετο δικαίωμα διενέργειας εφημεριών με αντίστοιχη αποζημίωση, αμοιβή για κατ’ οίκον επίσκεψη και για τηλεσυμβουλευτική ασθενών με Covid-19.

Επίσης εκτός των άλλων προτείνεται η επαναπρόσληψη και όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί το 2019 που είναι ήδη 68 ετών και άνω και οι οποίοι εξ ορισμού ανήκουν οι ίδιοι στις ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να προσφέρουν την περίοδο της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος εξέδωσε την 14/11/2020 ανακοίνωση η οποία με πολύ σκληρή γλώσσα κατακρίνει και στηλιτεύει τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις οποίες παραπάνω αναφέρθηκα εν συντομία.

Εξ αφορμής των παραπάνω και δη του Δελτίου Τύπου- προτάσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επιθυμώ ως απλός πολίτης, ανήκων σε ευπαθή ομάδα και λόγω ηλικίας αλλά και λόγω υποκείμενων νοσημάτων, που εργάζομαι κατά την διάρκεια της πανδημίας, να απευθύνω την παραπάνω έκκληση- προειδοποίηση- κριτική σε όλα αυτά που εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας:

Την 12/11/2020 που συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είχαμε πανελλαδικώς 3316 νέα κρούσματα, 50 νεκρούς και 310 διασωληνωμένους. Την 13/11/2020 που απεστάλη το Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είχαμε 3038 νέα κρούσματα, 38 νεκρούς και 336 διασωληνωμένους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, οι αντοχές του ΕΣΥ εξαντλούνται και τώρα πλέον χρησιμοποιούνται οι εφεδρείες. Οι αεροδιακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών με κορωνοϊό είναι πολύ επικίνδυνες, έως αδύνατες, επειδή οι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά ασταθείς. Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι σχεδόν εκτός ελέγχου. Μετατράπηκαν χειρουργικές αίθουσες σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε κλίνες Μ.Ε.Θ.  καθώς και αίθουσες ανανήψεως. Μετακινούν προσωπικό από κέντρα υγείας και άλλα νοσοκομεία για να λειτουργήσουν οι Μ.Ε.Θ.

Με την ιδιότητα του ανήκοντος σε ευπαθή ομάδα με υποκείμενα νοσήματα, του έχοντος την μόνιμη κατοικία του στην Θεσσαλονίκη (περίπου 700 νέα κρούσματα ημερησίως), με την ιδιότητα του εργαζόμενου εν μέσω πανδημίας, με την ιδιότητα του γνωρίζοντος την ιατρική κοινότητα εκ των έσω, λόγω της εξειδικεύσεως μου σε περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας, και τέλος, με την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη, ενημερώνω όλους αυτούς οι οποίοι ομιλούν για συμβάσεις και θέτουν όρους και προϋποθέσεις για να ενισχύσουν του Ε.Σ.Υ., ότι πέραν της ηθικής κατακραυγής για προτάσεις, όρους, ανταλλάγματα, αύξησης 50%, όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που χάνονται κάθε μέρα, για ανθρώπους δημιουργικούς σε όλη τους τη ζωή, με οικογένειες, που πεθαίνουν μόνοι τους σε ένα κρεβάτι εντατικής, χωρίς να έχουν κανέναν από την οικογένειά τους δίπλα τους, ούτε (για όσους πιστεύουν στο Θεό) έναν ιερέα για να τους κοινωνήσει, δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε αντικείμενο για τέτοιου είδους αξιώσεις και προτάσεις, όταν έχουμε καθημερινούς θανάτους. Σε όλο αυτό που γίνεται, θα πρέπει να μπει άμεσα ένα τέλος.

Κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καλείσθε να επέμβετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή δεν αμφισβητώ την ευαισθησία σας, όχι για λόγους πολιτικής ταύτισης, αλλά επειδή πιστεύω ότι διαθέτετε τον αρμόζοντα σεβασμό προς την ανθρώπινη ζωή και έναν αξιοπρεπή θάνατο, καλείσθε να δώσετε την αναμενόμενη και αρμόζουσα λύση σήμερα, αν όχι χθες, για να σωθούν ζωές.

Κύριοι, που απαρτίζετε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μερικούς εξ υμών τους οποίους γνωρίζω και σέβομαι, εκδώστε νέο Δελτίο Τύπου, πράξτε κατά συνείδηση και μπείτε στην μάχη. Ξέρετε πολύ καλά ότι το λειτούργημα του ιατρού σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας αποσκοπεί πάνω από όλα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ανακούφιση του ανθρώπου από τον πόνο. Η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται με προτάσεις, με χρήματα και ανταλλάγματα.

Τώρα ήρθε η ώρα του μεγάλου ναι και του μεγάλου όχι. Αποφασίστε, γιατί αλλιώς ότι συμβεί θα φέρετε εσείς την ευθύνη, ηθική και ενδεχομένως νομική.

Ο ανήκων σε ευπαθή ομάδα με υποκείμενα νοσήματα – Έλληνας Πολίτης

Νικόλαος Αθ. Διαλυνάς, Δικηγόρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης