Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ένας κάτοικος νησιού του Ιονίου Πελάγους πήγε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα να καταγγείλει ότι «του έκλεψαν τα κρυπτονομίσματά του από το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι», οι αστυνομικοί τον κοιτούσαν όλο απορία. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγαν κάτι τέτοιο… Από τότε ξεκίνησε μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι «μετά από εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοεγκλήματος της Europol (EC3) και άλλες αστυνομικές Αρχές, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δυο ανδρών, κατοίκων εξωτερικού». 

Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταφέρνει να εντοπίσει τους φυσικούς δράστες μια τέτοιας κλοπής. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, πρόκειται για δυο Μαροκινούς ηλικίας 35 και 45 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν συνολικά 2 εκατομμύρια κρυπτονομίσματα. Όσον αφορά τον κάτοικο του νησιού στο Ιόνιο πέλαγος, είχε καταγγείλει ότι «τα κρυπτονομίσματά μου ήταν αξίας 260.000 ευρώ». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν κλάπηκαν τα κρυπτονομίσματα μπήκαν σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι και στη συνέχεια σε άλλο και σε άλλο και σε άλλο. Στη συνέχεια σε ένα ηλεκτρονικό ανταλλακτήριο και ουσιαστικά «χάθηκαν», έγινε δηλαδή ένα mixing όπως λέγεται. Αυτό που κάναμε εμείς ήταν να τα… ξεμπερδέψουμε και να βρούμε μέρος από τα κρυπτονομίσματα του καταγγέλλοντα» λέει στο zougla.gr αξιωματικός της Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Για να γίνει όμως ο εντοπισμός του τελικού προορισμού των κρυπτονομισμάτων και να βρεθεί η ταυτότητα των δυο Μαροκινών χρησιμοποιήθηκε ειδικό λογισμικό και μεγάλη ψηφιακή έρευνα από τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.  

Η υπόθεση πλέον είναι στα χέρια των εισαγγελικών αρχών όπως επίσης και η πρωτοβουλία των κινήσεων σε σχέση με τους δυο Μαροκινούς. Θα συλληφθούν στη χώρα τους; Οι ελληνικές δικαστικές αρχές θα ζητήσουν την έκδοσή τους στην Ελλάδα καθώς η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος; Αν τελικά γίνει δίκη, σύμφωνα με ποια αξία θα αποζημιωθεί για τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα ο άνθρωπος που έκανε την καταγγελία; Στην αξία που είχαν όταν κλάπηκαν ή όταν εντοπίστηκαν; Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση θα έχει και μεγάλο νομικό ενδιαφέρον καθώς είναι η πρώτη φορά που στη χώρα μας εξιχνιάζεται τέτοιου είδους κλοπή.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης