Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός-Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρασκηνιακός πόλεμος έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μια σειρά αλυσιδωτών γεγονότων, σε μόλις λίγες ημέρες, έχει σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες -ως φαίνεται- θα συνεχιστούν.

«Πηγές» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενες στην παραίτηση-καρατόμηση του διευθυντή της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων, κ. Στέλιου Παναγιωτόπουλου, μετά και την αποκάλυψη της zougla.gr σχετικά με τη μεταφορά Super Puma που ανήκε στην Πολεμική Αεροπορία της Νιγηρίας από τη Ρουμανία στη χώρα της Αφρικής, επισημαίνουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία «ξεσκαρταρίσματος». Αναμένονται, όπως διατείνονται, και άλλες «παραιτήσεις» αξιωματικών που έχουν εμπλακεί στις υποθέσεις, που βρίσκονται υπό διερεύνηση και από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Το «χτύπημα» και η καρατόμηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, πολλά ερωτήματα γεννά η εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αυτοκίνητο της συζύγου του αρχηγού του Σώματος, κ. Παναγιώτη Μπονάτσου. Την υπόθεση διερευνά το Τμήμα Εκβιαστών, καθώς φαίνεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση να κρύβονται συμφέροντα που αφορούν στον «πόλεμο» των εταιρειών. Υπάρχουν όμως και «φωνές» μέσα στο Σώμα που αναφέρουν ότι είναι πιθανό το χτύπημα αυτό να σημειώθηκε στο πλαίσιο εξωθεσμικών πιέσεων, που -είναι γνωστό ότι- ασκούνται στους επικεφαλής της Π.Υ. και στις οποίες δεν υπέκυψε ο νέος αρχηγός.

Ωστόσο, δεν είχαν συμπληρωθεί καλά καλά 24 ώρες από το άκρως περίεργο περιστατικό με στόχο την οικογένεια Μπονάτσου και από μια άλλη οικογένεια, εκείνη της Πυροσβεστικής, απομακρύνθηκε ο κ. Στέλιος Παναγιωτόπουλος. Τη δράση του κυρίου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ελέγχεται και από τις εισαγγελικές αρχές, είχε αποκαλύψει η zougla.gr με ένα δημοσίευμα, που προκάλεσε τριγμούς στο Σώμα. Αφορούσε στο περιβόητο, πλέον, ταξίδι-εξυπηρέτηση του Έλληνα αξιωματικού, ο οποίος, επωφελούμενος πολυήμερη άδεια, ταξίδεψε μέχρι τη Ρουμανία και μετέφερε ελικόπτερο τύπου Super Puma στη Νιγηρία. Το εν λόγω ελικόπτερο, βέβαια, αποδείχθηκε ότι ανήκε στην Πολεμική Αεροπορία της αφρικανικής χώρας.

Επισήμως, ο κ. Παναγιωτόπουλος παραιτήθηκε. Ανεπισήμως όμως, είναι γνωστό ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, καθώς η εμπλοκή του στο πρωτοφανές περιστατικό ήταν -απλώς- η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Δεν παραδίδονται ελικόπτερα του Δημοσίου

Αποκορύφωμα στο… θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται στο Σώμα είναι το θρίλερ που έχει ξεκινήσει από νωρίς σήμερα το πρωί σχετικά με τη μεταφορά των πέντε ιδιόκτητων ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής, που εδώ και πολλούς μήνες παραμένουν καθηλωμένα, λόγω ανύπαρκτης τεχνικής υποστήριξης. Ήδη από τις 5 Ιανουαρίου έχει υπογραφεί σύμβαση, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού του Νατοϊκού Οργανισμού NAMSA, βάσει της οποίας η τεχνική τους υποστήριξη και ο εφοδιασμός ανατίθενται στην εταιρεία Aeroservices. Η σύμβαση είναι για 3+2 χρόνια έναντι 1.925.000 ευρώ τον χρόνο, περίπου 400.000 ευρώ φθηνότερα από εκείνες των προηγούμενων ετών, που είχαν σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μείνουν παροπλισμένα.

Σήμερα αναμενόταν η μεταφορά τους από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας GreekAir Α.Ε., στις οποίες ήταν σταθμευμένα από τις 15 Μαΐου του 2011, σε εκείνες της αναδόχου εταιρείας. Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι, ενώ μετέβη κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, με επικεφαλής τον αναπληρωτή διοικητή κ. Γεώργιο Πορτοζούδη, προκειμένου να τα παραλάβει και να τα μεταφέρει, εντούτοις η ιδιοκτησία της εταιρείας δέχθηκε να παραδώσει μόνο το ένα (εκείνο που φυλασσόταν σε εξωτερικό χώρο), με την αιτιολογία ότι της οφείλονται χρήματα από το ελληνικό Δημόσιο.

Προφανέστατα, η περιουσία του ελληνικού λαού, που χάρη στην εγκληματική αμέλεια ορισμένων παραμένει σε αδρανή κατάσταση, αποτελεί μοχλό πίεσης για την αποζημίωση ιδιωτών από το ελληνικό Δημόσιο. Με απλά λόγια, χάος…

Η zougla.gr επικοινώνησε με το Γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής. Ακόμα περιμένουμε απάντηση…  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης