Η Άγκυρα απέσυρε την προκλητική ΝΟΤΑΜ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015, 18:13
Η Άγκυρα απέσυρε την προκλητική ΝΟΤΑΜ
Στροφή 180 μοιρών έκανε η Άγκυρα, έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15, με την οποία δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Έπειτα από τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στην ελληνική πλευρά η εν λόγω απόφαση, αλλά και την αντίδραση του ΝΑΤΟ που επιθυμεί την διατήρηση των ισορροπιών στο Αιγαίο, οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν τη Δευτέρα να υποχωρήσουν, εκδίδοντας ακυρωτικές ΝΟΤΑΜ.

Η αναδίπλωση της τουρκικής πλευράς πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις.

Αρχικά, το πρωί της Δευτέρας, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15), με την οποία εξαιρούσε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου.

Η Αθήνα εξέδωσε νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από την κίνηση της Άγκυρας, θεωρώντας πως η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη.

Έπειτα κι από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Τουρκία υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την Παρασκευή.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015, 18:18