Ποινή κάθειρξης 9 ετών σε δικηγόρο που «τσέπωσε» 500.000 ευρώ στην υπόθεση των εξοπλιστικών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017, 17:56
Ποινή κάθειρξης 9 ετών σε δικηγόρο που «τσέπωσε» 500.000 ευρώ στην υπόθεση των εξοπλιστικών
Ποινή κάθειρξης 9 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε δικηγόρο που «τσέπωσε» 500.000 ευρώ τα οποία προορίζονταν για την αποφυλάκιση κατηγορουμένου στην υπόθεση των εξοπλιστικών.

«Κράτησα τα χρήματα για οικογενειακές μου ανάγκες», παραδέχτηκε ο ίδιος ο δικηγόρος, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την εμπιστοσύνη του εντολέα του, αλλά κυρίως το γεγονός ότι τα χρήματά του ήταν στο εξωτερικό, ανέλαβε να τον εξυπηρετήσει, βάζοντας τελικά όμως στην τσέπη τα 500.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μάλιστα ουδέποτε καταβλήθηκε ως εγγύηση, όπως προοριζόταν, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να οδηγηθεί στη φυλακή και ο δικηγόρος να απολαμβάνει τα χρήματα.

Και μόνο λίγο πριν την εκφώνηση της απόφασης του δικαστηρίου, ο δικηγόρος κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 21.500 ευρώ επιφυλασσόμενος να καταβάλλει και τα υπόλοιπα... εν καιρώ! Η κίνησή του αυτή όμως δεν τον βοήθησε να γλυτώσει την «καμπάνα» του δικαστηρίου.

Ο λόγος για τον δικηγόρο Ασ. Ασημακόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (κατά συγχώνευση) 9 ετών με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, καθώς με ψήφους 2 έναντι 1 οι δικαστές τον έκριναν ένοχο για υπεξαίρεση και απιστία δικηγόρου, χωρίς να του αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό. Του έδωσαν ωστόσο το δικαίωμα να αφεθεί ελεύθερος έως ότου δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης 2 φορές το μήνα στο ΑΤ της περιοχής του και εγγύηση 10.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος Ασ. Ασημακόπουλος φέρεται να κράτησε για τον εαυτό του την εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ που είχε επιβληθεί ως περιοριστικός όρος στον κατηγορούμενο επιχειρηματία στην υπόθεση των υποβρυχίων, Αλέξανδρο Αβατάγγελο, προκειμένου να μην προφυλακιστεί. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δικηγόρος, τον Οκτώβριο του 2013, ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου. Στις 22 Νοεμβρίου 2013 ο τελευταίος απολογήθηκε ενώπιον του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής της εγγυοδοσίας χρηματικού ποσού 500.000 ευρώ, της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η χρηματική εγγύηση έπρεπε να καταβληθεί μέσα σε διάστημα δέκα ημερών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ωστόσο, επειδή το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεών του βρισκόταν στο εξωτερικό σε επενδυτικούς λογαριασμούς που δεν μπορούσαν να ρευστοποιηθούν άμεσα και με δεδομένο ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός της Ελλάδας, ζήτησε από τον δικηγόρο του να αιτηθεί στον ανακριτή την παράταση της προθεσμίας της καταβολής της εγγυοδοσίας μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2014. Ο τελευταίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι θα υποβάλει σχετική αίτηση και του πρότεινε να καταβάλει το ποσό της εγγυοδοσίας σε προσωπικό του λογαριασμό στην τράπεζα UBS στην Ελβετία.

Ο Αλ. Αβατάγγελος με τέσσερα εμβάσματα από τράπεζες του εξωτερικού κατέθεσε στο λογαριασμό του συνηγόρου του 575.000 ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια, να καταβληθούν 500.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποτελούσε την αμοιβή για τις νομικές του υπηρεσίες. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά ουδέποτε καταβλήθηκαν ως εγγύηση, με αποτέλεσμα στις 20 Δεκεμβρίου 2013 να εκπέσουν οι περιοριστικοί όροι και ο επιχειρηματίας να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παρέμεινε επί περίπου 4,5 μήνες, δηλαδή ωσότου συγκεντρώσει εκ νέου άλλες 500.000 ευρώ και να τα καταβάλει ως εγγυοδοσία.

Ο κατηγορούμενος δικηγόρος ομολόγησε στους δικαστές πως είχε οικογενειακές ανάγκες και κράτησε τα χρήματα, χωρίς όμως να τις προσδιορίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν την απόφαση κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 21.500 ευρώ στο όνομα του μηνυτή του και ζήτησε αναβολή για να καταβάλλει και τα υπόλοιπα. Το δικαστήριο όμως απέρριψε το αίτημα. Ήδη με δυο αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ του έχει αφαιρεθεί η άδεια δικηγόρου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017, 18:14