Φωτογραφίες – Video: Νίκος Χριστοφάκης

Άνοιξαν τις πόρτες τους σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου επιχειρήσεις, μέσα μεταφοράς και εκκλησίες, καθώς είναι η πρώτη μέρα που αίρονται τα μέτρα περιορισμένης μετακίνησης των πολιτών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για δύσκολη φάση που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Όπλο μας η ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μη δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί».

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Νέοι κανόνες ισχύουν από σήμερα στις μετακινήσεις των επιβατών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με γνώμονα την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιβάτες θα έχουν την καθοδήγηση από τους «βοηθούς επιβατών», οι οποίοι θα βρίσκονται σε κεντρικούς σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με λεωφορεία, δίνοντας συμβουλές και οδηγίες προς το επιβατικό κοινό. Στόχος είναι η αποφυγή του συνωστισμού, αλλά και η τήρηση των μέτρων.

Υπενθυμίζεται πως είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ, για επιβάτες και για εργαζόμενους, ενώ παρατείνεται σε λεωφορεία και τρόλεϊ το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.

Παράλληλα έχει αποφασιστεί να γίνεται κλιμακωτή προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες για αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

 

Τι ισχύει για τα καταστήματα

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, αυτές που επαναλειτουργούν από σήμερα είναι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, δηλαδή, την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών -όπου απαιτείται- και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών.

Για τη χρήση της μάσκας, παρ΄ ότι δεν είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας συστήνει να τηρείται σε κάθε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης