Στη μίσθωση εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου, το οποίο θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη άστεγων συμπολιτών, προσανατολίζεται η Κοινωφελής Επιχείρηση ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, καθώς οι δυναμικότητα του Ξενώνα Αστέγων στη Νεάπολη δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται στο Δήμο Βόλου. Με τη λύση αυτή, τα στελέχη της ΚΕΚΠΑ υπολογίζουν ότι θα εξασφαλιστεί στέγη σε επιπλέον 70 άτομα, πέραν των 20 που φιλοξενούνται σήμερα στον Ξενώνα Αστέγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρόνοιας, στην πόλη του Βόλου περισσότερα από 170 άτομα είναι άστεγα ή κινδυνεύουν να μείνουν το επόμενο διάστημα, λόγω αδυναμίας καταβολής του ενοικίου ή πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής αστέγων και ανέργων που φιλοξενούνται στο δημοτικό Ξενώνα της Νεάπολης, Τ. Τριανταφυλλάκο, που έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό, στις πλατείες της πόλης κοιμούνται τα βράδια περίπου 200 άστεγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Αν.Μορφογιάννη ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη», για δράσεις στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας προς τους αστέγους. Το πρόγραμμα αφορά 70 άτομα. Για το 50% από αυτούς προβλέπεται επισκευή των σπιτιών που ήδη κατοικούν και εύρεση εργασίας, ενώ για τους άλλους μισούς προβλέπεται η στέγασή τους σε νέο Ξενώνα.

Η κ. Μορφογιάννη διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα επιλεγεί η λύση του νέου Ξενώνα και που αυτό θα χωροθετηθεί ή αν θα προτιμηθεί η μίσθωση παλαιού ξενοδοχείου, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την χρηματοδότηση που θα λάβει ο Δήμος.

Αρμόδια στελέχη της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, πάντως, πραγματοποιούν συστηματική καταγραφή των αστέγων και των αναγκών τους, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος. Σημειώνεται ότι οι ανάγκες είναι διαφορετικές ανάλογα με την περίπτωση, αφού υπάρχουν άστεγοι που αρνούνται ακόμη και τη φιλοξενία τους στον Ξενώνα, ζητώντας μόνο φαγητό και ρούχα. Από την άλλη, υπάρχει μεγάλος κατάλογος είτε μεμονωμένων ατόμων, είτε οικογενειών που ζητούν στέγη στον Ξενώνα, διατροφή και ένδυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας του Ξενώνα Αστέγων στη Νεάπολη, η δομή έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 15 ατόμων, ωστόσο σήμερα, λόγω αυξημένων αναγκών, φιλοξενούνται 20 άστεγοι, μεταξύ των οποίων τρεις οικογένειες με έξι ανήλικα παιδιά. Όπως ανέφερε η κ. Μορφογιάννη, ανάμεσα στα παιδιά αυτά είναι και δύο αβάφτιστα αγοράκια 10 μηνών και 4,5 ετών, τα οποία ανέλαβε να βαφτίσει ο Δήμος Βόλου.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση 18χρονου που εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του και βρήκε άσυλο στον Ξενώνα. Ο νεαρός φοιτά σε Τεχνικό Λύκειο και ενδιαφέρεται να κάνει σπουδές στον τουριστικό κλάδο. Η ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ θα βοηθήσει τον 18χρονο στα φροντιστήριά του, ενώ εάν δεν περάσει στις πανελλήνιες, θα φοιτήσει στο Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου.

Εξάλλου, μετά από ενέργειες της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Βόλου, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα τετραμελούς οικογένειας που ήταν άστεγη, η οποία θα στεγαστεί σε διαμέρισμα στη Νέα Ιωνία, ενώ αγοράστηκαν τρόφιμα και δόθηκαν ρούχα από το κοινωνικό Παντοπωλείο για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας.

Τα αιτήματα των αστέγων

Τα αιτήματα των αστέγων παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου από τα μέλη της Επιτροπής αστέγων και ανέργων που φιλοξενούνται στον δημοτικό Ξενώνα της Νέαπολης. Το πρόβλημα, όπως είπαν, διογκώνεται καθημερινά, καθώς όλο και περισσότερα άτομα κάνουν την εμφάνισή τους στα γνωστά «στέκια» αστέγων του Βόλου.

Συγκεκριμένα, το μέλος της Επιτροπής Τ. Τριανταφυλλάκος εκτίμησε ότι στις πλατείες της πόλης κοιμούνται τα βράδια 200 περίπου άστεγοι, ενώ υπάρχουν και ολόκληρες οικογένειες οι οποίες αναγκάζονται να κοιμούνται …σε βάρδιες. Ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση για αδιαφορία απέναντι στο πρόβλημα και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα ώστε να εξασφαλιστεί στέγη για όλους τους άστεγους και σταθερή δουλειά για τους άνεργους.

Εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» και ζήτησε την καθιέρωση μηνιαίου επιδόματος και τον διπλασιασμό του ορίου επιδότησης ενοικίου.

«Δεν είμαστε σπουργίτια για να μας πετά η κυβέρνηση ψίχουλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλάκος.

Πηγή: e-thessalia.gr

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερη ευκαιρία για 70 αστέγους του Βόλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης