Η επιδημιολογική εικόνα των Ιωαννίνων γίνεται όλο και χειρότερη, με τα σενάρια για lockdown να πληθαίνουν. Για τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, ωστόσο, η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στον αριθμό των ασθενών από την Αλβανία που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης.

Σε δήλωση του, ο κ. Καχριμάνης επισημαίνει ότι «η εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση όμως της Π.Ε. Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο,  οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών.  Σήμερα το 50% των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων προέρχεται από την Αλβανία, από την οποία προέρχεται και το σύνολο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο περιφερειάρχης αναγνωρίζει ότι στην αύξηση των κρουσμάτων συνετέλεσε και η όχι πάντα υποδειγματική συμπεριφορά των κατοίκων των Ιωαννίνων. «Είναι γεγονός ότι υπήρξαν ορισμένες παρασπονδίες μη τήρησης των μέτρων, που δημιούργησαν εστίες διασποράς της νόσου. Όλες αυτές ελέγχθηκαν και συνεχίζονται να ελέγχονται  από τις συστηματικές ιχνηλατήσεις, που πρωτοποριακά και εξαντλητικά διενεργούν οι υπηρεσίες Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Ηπείρου», τονίζει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης