Ρεπορτάζ: Αδάμ Αλεξόπουλος
Βίντεο – φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Ξεχασμένοι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς θέρμανση και χωρίς καμία πρόνοια από την Πολιτεία είναι για πέμπτη ημέρα εκατοντάδες πολίτες, σε περιοχές που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, όπως το Χαλάνδρι και ο Γέρακας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φωτορεπόρτερ της «Ζούγκλας» Χάρης Γκίκας έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ και με τον φακό του κατέγραψε εικόνες που δεν συνάδουν προς μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα. Σκοτεινά σπίτια, άδεια ψυγεία και άνθρωποι ντυμένοι με πολλαπλά στρώματα ρουχισμού καλούνται να αντιμετωπίσουν ολομόναχοι άλλη μια ταλαιπωρία, λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να φανεί αντάξιος των προσδοκιών. 

Στην περιοχή του Χαλανδρίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

Ο κ. Αγησίλαος Σπυρόπουλος, από την περιοχή του Χαλανδρίου, ανέφερε πως μόλις πριν από δύο ώρες αποκαταστάθηκε η σύνδεση της οικίας του με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η αποκατάσταση δεν έγινε γιατί φιλοτιμήθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ να απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις του, αλλά γιατί ο ίδιος αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε προσωπικές του γνωριμίες. Ο κομμένος αγωγός έχει αποκατασταθεί προσωρινά, με μπάλωμα, μέχρι κάποιο από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, όταν φτάσει έξω από το σπίτι του, να αντικαταστήσει ολόκληρο τον αγωγό.

Δείτε τι δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος:

 

Στην περιοχή του Γέρακα

Η ίδια εικόνα καταγράφηκε και στην περιοχή του Γέρακα. Εκεί, η κυρία Αλεξάνδρα έδειξε το άδειο ψυγείο της, ανοίγοντας μάλιστα ένα-ένα τα συρτάρια, όπως ακριβώς τα άνοιγε για να τα αδειάσει από τα χαλασμένα τρόφιμα, λόγω της πολυήμερης διακοπής ρεύματος. Έδειξε και το γκαζάκι με το οποίο προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να μαγειρέψει πρόχειρο φαγητό για να περάσουν τη μέρα.

 

 

 

Μίλησε όμως και για έναν ακόμα γολγοθά που βιώνουν με τον σύζυγό της. Βλέπουν το παραπληγικό τους παιδί, λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας, να ταλαιπωρείται στο ειδικό κρεβάτι όπου πρέπει να βρίσκεται. Το ειδικό κρεβάτι χρειάζεται ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να λειτουργεί το σύστημα του αέρα για το στρώμα του. Αυτές τις πέντε ημέρες το στρώμα δεν έχει αέρα και το παιδί ακουμπά στο κάτω μέρος του κρεβατιού.

Δείτε τα πλάνα:

 

Ακολούθως, το σπίτι της στον φακό της «Ζούγκλας» άνοιξε η κυρία Ιουλία. Μια πρόσχαρη γυναίκα που προσπαθεί συγκαταβατικά να δεχθεί ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής.

Ερωτώμενη για το πώς ζέσταινε την οικία της πριν τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε το καλοριφέρ και μια ηλεκτρική σόμπα. Τώρα, που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, απλώς ντύνεται… καλύτερα.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

 

Τέλος, η «Ζούγκλα» συνάντησε την κυρία Αναστασία έξω από την πολυκατοικία όπου διαμένει στον Γέρακα. Στην πολυκατοικία διαμένουν μεταξύ άλλων και ηλικιωμένοι άνθρωποι.

 

Η ίδια επικοινώνησε το βράδυ της Δευτέρας με το τηλεφωνικό κέντρο του ΔΕΔΔΗΕ και έλαβε την απάντηση πως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν. Σήμερα είναι Παρασκευή -δηλαδή έχουν περάσει πέντε ημέρες- και το «συντομότερο δυνατόν» του ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει έρθει.

Δείτε τη δήλωση:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης