Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 69 ετών, άφησε το βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο «Υγεία» ο διεθνούς φήμης Έλληνας καλλιτέχνης Ντέμης Ρούσσος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντέμης Ρούσσος αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας. Η είδηση του θανάτου του δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα, καθώς η οικογένειά του  αποφάσισε να μην τη γνωστοποιήσει λόγω των εκλογών.

Ο Αρτέμιος Βεντούρης Ρούσσος γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1946 στην Αλεξάνδρεια, όπου και μεγάλωσε. Οι γονείς του Γεώργιος και Όλγα ήταν Έλληνες της Αιγύπτου. Έχασαν τα πάντα και ήρθαν στην Ελλάδα με τις αναταραχές του Σουέζ. Η μητέρα του ήταν γνωστή καλλιτέχνις με το ψευδώνυμο Νέλλη Μασλούμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μουσική του καριέρα

Έπειτα από την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα αρχίζοντας με τους The Idols σε ηλικία 17 χρόνων. Αργότερα εντάχθηκε στους «We Five», χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.

Στο ευρύτερο ακροατήριο έγινε γνωστός το 1968 με το συγκρότημα «Aphrodite’s Child», αρχικά στα φωνητικά και αργότερα ως μπασίστας. Το διακριτικό φωνητικό του ύφος συνετέλεσε στη διεθνή επιτυχία που σημείωσε το group, ιδιαίτερα με τα φωνητικά του στον δίσκο «666».

Μετά τη διάλυση των «Aphrodite’s Child», συνέχισε διάφορες σποραδικές ηχογραφήσεις. Από τη συνεργασία του με τον άλλο διάσημο φίλο του, τον Vangelis, πρόεκυψε το 1970 ο δίσκος «Sex Power» και το 1977 ο «Magic». Η επιτυχέστερη συνεργασία τους ήταν το «Race to the End», μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar «Chariots of Fire», που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο «TU Libertad». Το 1982 ο Ρούσσος πήρε μέρος με έκτακτη συμμετοχή στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας «Blade Runner».

Η σόλο καριέρα

Ο Ρούσσος ξεκίνησε σόλο καριέρα μετά τη διάλυση των «Aphrodite’s Child», αρχίζοντας με το τραγούδι «We Shall Dance». Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του ’70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Το «Forever and Ever» ανέβηκε σε πολλά ευρωπαϊκά charts το 1973.

Το 1977 κυκλοφορεί το «White Sails», μια αγγλική διασκευή του τραγουδιού «Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε» από τον δίσκο «Συνοικισμός ‘Α» του 1972, σηματοδοτώντας μια σύντομη περίοδο συνεργασίας του τραγουδιστή με τον συνθέτη Δήμο Μούτση.

Ακολούθησαν τα «My Friend the Wind», «My Reason», «Velvet Mornings», «Goodbye, My Love, Goodby», «Someday» και «Lovely Lady of Arcadia».

Το 1980 σημείωσε μεγάλη επιτυχία με το «Lost in Love», το οποίο τραγούδησε ντουέτο μαζί με τη Florence Warner των Air Supply, ενώ στο σαξόφωνο ήταν ο Dick Morrissey.

Το 1980 επανακυκλοφόρησε τα τραγούδια του σε διάφορες γλώσσες και είχε επιτυχία στις χώρες της Ευρώπης και της λατινικής Αμερικής. Στην Αμερική το «LP Demis» έγινε χρυσός δίσκος.

Το 1982 εξέδωσε το βιβλίο «A Question of Weight» («Είναι θέμα βάρους»), μαζί με τη Veronique Skawinska, στο οποίο ασχολήθηκε αμερόληπτα με το ζήτημα της παχυσαρκίας.

Έπειτα από μια περίοδο σιωπής και κλινικής κατάθλιψης τη δεκαετία του 80, επανήλθε το 1993 με το «Insight» (γνωστό και ως «Morning has Broken») και συνεργάστηκε με την ολλανδική εταιρεία BR Music για την παραγωγή των δίσκων «Immortel», «Serenade» και «In Holland» χρησιμοποιώντας ποικίλα εθνικά και ηλεκτρονικά στιλ.

Συνεχίζοντας τις ηχογραφήσεις και τις περιοδείες, την άνοιξη του 2002 περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία. Το 2010 ξεκινάει μια παγκόσμια περιοδεία για τα 40 χρόνια της καριέρας του, με την πρώτη συναυλία να πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Παραλειπόμενα

Κατά τη διάρκεια της πτήσης 847 της TWA στις 14 Ιουνίου 1985 ο Ντέμης Ρούσσος, όντας συνεπιβάτης, έπεσε θύμα αεροπειρατείας. Οι αεροπειρατές γιόρτασαν ακόμη και τα γενέθλιά του, όταν τον αντιλήφθηκαν ανάμεσα στους ομήρους.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Η κηδεία του Ντέμη Ρούσσου θα γίνει την Παρασκευή (30/1) στις 12 το μεσημέρι από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Forever and ever…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης