Κατέληξε σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη. Για την απώλειά του ενημερώθηκε η οικογένειά του.

Υπενθυμίζεται πως ο 16χρονος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από πυρά αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη, όταν ο νεαρός πήγε να βάλει βενζίνη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηριού και έφυγε χωρίς να πληρώσει. Ο 16χρονος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει στο συμβούλιο πλημμελειοδικών την προφυλάκιση του αστυνομικού ο οποίος παραμένει σε κατ΄ οίκον περιορισμό. Ωστόσο επειδή υπήρξε διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή, την απόφαση για την προφυλάκιση ή μη θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο.

Σε επιφυλακή η αστυνομία σε όλη τη χώρα – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γενική επιφυλακή όλων των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα, διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με εντολή και της πολιτικής ηγεσίας, αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 16ρονου Ρομά, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διαταγή που υπογράφει ο αρχηγός του Σώματος αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, επισημαίνει ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για «έκτακτους σοβαρούς και κατεπείγοντες υπηρεσιακούς λόγους», προκειμένου να κληθούν αν χρειαστεί στις υπηρεσίες τους. Στο πλαίσιο αυτό ανακαλούνται όλες οι άδειες, ενώ από τα κέντρα Άμεσης Δράσης διαβιβάστηκε ήδη στις μονάδες «πρώτης γραμμής» (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, κ.λπ.), να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και μετά τη βάρδια τους, μέχρι νεοτέρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτηρούνται συνεχώς καταυλισμοί Ρομά, ενώ μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για την περίπτωση άλλων κινητοποιήσεων στις πόλεις, με εντολή οι αστυνομικές δυνάμεις να έχουν έντονη αλλά όχι προκλητική παρουσία και να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση επεισοδίων.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίστηκε επίσης ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό για τις επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά, οι οποίες θα συνεχιστούν, με σκοπό την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και κυρίως για την ανεύρεση όπλων και ναρκωτικών.

Παράλληλα, από αξιωματούχους του του υπουργείου, γίνεται έκκληση σε όλους να αφήσουν την Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αναφορικά με την υπόθεση του 16χρονου και του αστυνομικού που τον πυροβόλησε και ζητούν να μη γίνει εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος, για την αποφυγή επεισοδίων.

Από χθες (12/12) το βράδυ στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν να συστήνονται διμοιρίες επιφυλακής, να κόβονται ρεπό και να μπαίνουν σε επιφυλακή σώματα της αστυνομίας διά του τηλεφώνου, χωρίς επίσημη διαταγή.

Οι εντός των τειχών υπέθεσαν ότι τα έκτακτα μέτρα έχουν σχέση με την εξέλιξη που δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι πρότινος για την κατάσταση του Κώστα Φραγκούλη και του αστυνομικού που τον πυροβόλησε.

Υπενθυμίζεται πως φοιτητές, εργατικά σωματεία και αναρχικές συλλογικότητες έχουν προαναγγείλει πως θα πραγματοποιήσουν πορεία σήμερα (13/12), 7μ.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 7μ.μ. μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας.

Αναλυτικά τo ιατρικό ανακοινωθέν

«Ο ασθενής Φ.Κ. ετών 16 προσκομίσθηκε στο ΤΕΠ του Γ.Ν.Θ. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» στις 5/12/22 στις 2:02π.μ. με τη Μονάδα του ΕΚΑΒ με τραύμα από πυροβόλο όπλο στην αριστερή ινιακή χώρα, σε
κωματώδη κατάσταση.

Υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική αντιμετώπιση. Οδηγήθηκε μετεγχειρητικά στη ΜΕΘ με μέγιστη μηχανική και φαρμακευτική υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών με την υγεία του να βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα 13/12/22, παρά την προαναφερόμενη υποστήριξη και τις άοκνες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ, ο ασθενής απεβίωσε στις 10:10 π.μ. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του δεκαεξάχρονου».

Το χρονικό της καταδίωξης 

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (5/12) ειδοποιήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. για νεαρό που έφυγε από πρατήριο καυσίμων στα Διαβατά χωρίς να πληρώσει. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε ο 16χρονος από δυνάμεις της Αστυνομίας στην ίδια οδό, δίχως ωστόσο να σταματήσει στα σήματά τους. Αντιθέτως, ο νεαρός ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει.

Το όχημα εντοπίστηκε λίγο αργότερα να κινείται επί της Συμμαχική Οδού, όπου εκεί ακολούθησε άγρια καταδίωξη. Στο σημείο έπεσαν και πυροβολισμοί, ενώ ο 16χρονος αρχικά αναφέρθηκε πως προσπάθησε να εμβολίσει περιπολικό.

Το αποτέλεσμα, ήταν να τραυματιστεί και να μεταφερθεί εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν, μέχρι σήμερα, όπου υπέκυψε στα τραύματα του.

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»

Η σημερινή μέρα, είναι για όλη την κοινωνία μια μέρα βαρύτατου πένθους για τον άδικο χαμό του Κώστα Φραγκούλη, ο οποίος έχασε τη μάχη με την ζωή έπειτα τον πυροβολισμό και σοβαρό τραυματισμό του από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.  Δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να ειπωθούν πολλά αυτή την ώρα. 

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, στέλνει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του 16χρονου Κώστα. 

Αυτή την δύσκολη στιγμή θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε το βαρύ πένθος για τον νέο αυτόν άνθρωπο. Δεν είναι τώρα η ώρα για τηλεοπτικές δίκες, αντιπαραθέσεις και ακραίες διατυπώσεις που θίγουν την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά. 

Η συνεχής στοχοποίηση ολόκληρης της κοινότητας που σήμερα θρηνεί τον νεκρό της, έχει ως αποτέλεσμα το να ρίξει λάδι στην φωτιά και να οξύνει την ήδη τεταμένη κατάσταση. Δυστυχώς όταν η πολιτεία δεν ρυθμίζει, η κοινωνία προχωρά στην αυτορρύθμιση, μια συνθήκη που για τους Έλληνες Ρομά έχει διαρκέσει δεκάδες χρόνια. Η τεράστια συζήτηση γύρω από την κοινωνική ένταξη και τα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά πρέπει να γίνει και θα γίνει άμεσα, χωρίς άλλες υπεκφυγές και προσωρινές λύσεις. Δεν μπορεί όμως να λαμβάνει χώρα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και φορτισμένη στιγμή, στην οποία προσκαλούμε όλες και όλους να επιδείξουν ψυχραιμία, κατανόηση και σεβασμό.

Τα συλλυπητήρια του Τάκη Θεοδωρικάκου

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του 16χρονου και τη συμπαράστασή του στους οικείους του:

«Εκφράζω βαθιά λύπη για τον θάνατο του 16χρονου αγοριού και την συμπαράστασή μου στους οικείους του. Επαναλαμβάνω πως η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να αξιολογήσει τα γεγονότα και να κρίνει για τις ευθύνες. Ας το σεβαστούμε όλοι αυτό».

 

 

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του 16χρονου

Η τραγική εξέλιξη στην υπόθεση του Κώστα Φραγκούλη προκαλεί θλίψη και οργή. Θλίψη γιατί ένα παιδί 16 χρονών έχασε τη ζωή του, οργή γιατί αυτό συνέβη από σφαίρα αστυνομικού. Μια σφαίρα στο κεφάλι για παράβαση 20 ευρώ. 

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, στην Ελλάδα της διαφθοράς και της παρακμής η ανθρώπινη ζωή γίνεται όλο και πιο φθηνή. Η αστυνομική αυθαιρεσία με τις ευλογίες Θεοδωρικάκου – Μητσοτάκη οξύνεται. Η αίσθηση αδικίας και ανασφάλειας πνίγει τους πολίτες. 

Ένα μόνο αίτημα: παντού Δικαιοσύνη.  Αυτό θα υπηρετήσει η προοδευτική κυβέρνηση της πολιτικής αλλαγής.

Ανακοίνωση ΜέΡΑ25 για τον νεαρό Ρομά

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη: «Η ατιμωρησία των δολοφόνων αστυνομικών του Νίκου Σαμπάνη σκότωσε τον 16χρόνο Ρομά Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη.

Ο 16χρόνος Ρομά Κώστας Φραγκούλης κατέληξε δυστυχώς αφού πάλεψε πρώτα για μέρες στην εντατική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, έχοντας δεχθεί ένα θανατηφόρο όπως τελικά αποδείχθηκε δυστυχώς χτύπημα με σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό της ΔΙΑΣ για 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης. Η τραγική αυτή κατάληξη επιβεβαιώνει πως όσο συνεχίζει η ατιμωρησία της ΕΛ.ΑΣ., την οποία ασπάζεται ο ίδιος ο Υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», που επισκέφτηκε τους δολοφόνους του Νίκου Σαμπάνη, τόσο θα θρηνούμε νέα παιδιά. Η ατιμωρησία αυτή των αστυνομικών που σκότωσαν τον Νίκο Σαμπάνη, σκότωσε τον 16χρόνο Ρομά Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη.

Οργή και αγανάκτηση μας πλημμυρίζει όλες και όλους, όσ@ απαιτούμε «ΔΗΚΕΟΣΗΝΙ», διότι οι ζωές των Ρομά μετράνε, οι ζωές των νέων ανθρώπων μετράνε, η ζωή κανενός δεν μπορεί να αφαιρείται για 20 ευρώ βενζίνης. Να αφοπλιστούν και να καταργηθούν εδώ και τώρα οι στρατιωτικοποιημένες ομάδες της ΕΛ.ΑΣ. που δολοφονούν νέους ανθρώπους και μάλιστα με ρατσιστικό κίνητρο, ενώ επιβραβεύονται κιόλας από την Πολιτεία με 600 ευρώ. Να σταματήσει η Κυβέρνηση και η δικαστική εξουσία να υποθάλπουν αυτή την ατιμωρησία της ΕΛ.ΑΣ. που οδηγεί σε νέα δολοφονικά χτυπήματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης