Στη μάχη του ΕΣΥ βρίσκονται από σήμερα στις 08:00 το πρωί 206 γιατροί, κυρίως παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί γιατροί, για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και κυρίως τα νοσοκομεία Covid, που έχουν τις περισσότερες ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό. Χθες ξεκίνησε η παράδοση των φύλλων επίταξης στους 206 ιδιώτες γιατρούς που κλήθηκαν για την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί που έχουν επιστρατευθεί αναμένεται να παρουσιαστούν στον Ερυθρό Σταυρό και το Σισμανόγλειο. Ακόμα τα νοσοκομεία που θα ενισχυθούν προκειμένου να αντέξουν στην αφόρητη πίεση που υπάρχει σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι κυρίως τα εξής: Ιπποκράτειο, Θριάσιο, Αττικόν, Τζάνειο, Αγία Όλγα.

Χθες, Δευτέρα, οι νοσηλευόμενοι έσπασαν το φράγμα των 5.000, φτάνoντας για την ακρίβεια τους 5.057. Την ίδια ώρα πολύ μεγάλος αριθμός κλινών του ΕΣΥ χρησιμοποιείται για ασθενείς κορωνοϊού, με τις ιδιωτικές κλινικές να παραχωρούν τις κλίνες τους για non covid περιστατικά ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Με αυτή την εικόνα, το ΕΣΥ ξεπέρασε τις αντοχές του και χρειαζόταν ενίσχυση από επιπλέον ιατρικό προσωπικό. Γι’ αυτό τον λόγο το πρωί της Δευτέρας 22 Μαρτίου ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, αφού στο αρχικό κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας για ενίσχυση στο ΕΣΥ ανταποκρίθηκαν μόλις 61 γιατροί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι το φύλλο επίταξης προσωπικών υπηρεσιών γιατρών.

Γιατί φτάσαμε στην επίταξη; 

Εδώ και έναν μήνα το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να συνεισφέρουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά για την Αττική, η έκκληση έλαβε χώρα και θεσμικά μαζί με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, στις 10 Μαρτίου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Η απόφαση εντάσσεται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Υπουργείου Υγείας και δυστυχώς κατέστη αναγκαία λόγω του μικρού αριθμού ιδιωτών γιατρών που δήλωσαν ότι συνδράμουν οικειοθελώς την εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων στη χώρα

Εν τω μεταξύ, ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία αναφοράς αλλά και στα υπόλοιπα της χώρας. Από τους νοσηλευόμενους με τη λοίμωξη Covid, οι 3.903 βρίσκονται σε απλές κλινικές Covid και άλλοι 1.154 σε κλίνες Mονάδων (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης).

Την ίδια ώρα, αρνητικό ρεκόρ όλης της περιόδου της επιδημίας στη χώρα μας αποτελεί και ο αριθμός των 681 διασωληνωμένων ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Τον Νοέμβριο του 2020, οι διασωληνωμένοι λόγω βαριάς λοίμωξης Covid-19 είχαν φτάσει για πρώτη φορά τους 622.
Χθες στα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) νοσηλεύονταν 2.576 άνθρωποι, από τους οποίους οι 390 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ αλλά κι εκτός αυτών. Από τις 576 εισαγωγές που έγιναν το περασμένο 24ωρο, το 58% αυτών σημειώθηκαν στην Αττική. Συνολικά 336 άνθρωποι με σοβαρή νόσο Covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία.

Συγκεκριμένα: 81 εισαγωγές έγιναν στο «Αττικόν», 54 στον «Ευαγγελισμό», 30 στο «Σισμανόγλειο», 27 στο «Γεννηματάς», 21 στο «Αγία Όλγα». Μεγάλη ανακούφιση στο σύστημα υγείας αλλά και στην κάλυψη των ασθενών αναμένεται να δώσει η ένταξη και του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» στα νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών Covid.

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται η Αττική, όπως φαίνεται από την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται από τον ΕΟΔΥ. Χθες στην Αττική καταμετρήθηκαν 801 από τα 1.707 κρούσματα, από τα οποία τα 212 στον Δήμο Αθηναίων και σε όμορους δήμους.

 Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων, νοσηλευόμενων στις MEΘ και ασθενών που απεβίωσαν από Covid.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης