Της Άντζελας Πεΐτση

Δυσοίωνη προβλέπεται η νέα χρονιά για τους μηχανικούς λόγω των νέων ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα οποία θέτονται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ταυτόχρονα, αναμένεται νέο κύμα ανέργων μηχανικών με πολλούς να μεταναστεύουν εκτός συνόρων, αναζητώντας νέα επαγγελματική «στέγη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr, εξήγησε ότι οι μηχανικοί γνωρίζουν μεν πως θα ισχύσει το νέο ασφαλιστικό καθεστώς για τον δικό τους κλάδο, ωστόσο το Υπουργείο Εργασίας ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει πολλά ζητήματα αναφορικά με το θέμα και αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι.

Είπε χαρακτηριστικά: «Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται με τον καινούριο νόμο και θα κληθούν να καταβάλουν οι μηχανικοί, θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την ήδη δυσκολότατη επαγγελματική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε. Είναι αυτονόητο πως το περίπου 38% των εισφορών που πρέπει να καταβάλουμε καθιστά απαγορευτική τη συνέχιση της επαγγελματικής μας δραστηριότητας. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και πολλοί μηχανικοί θα φύγουν στο εξωτερικό».

Ο κ. Μπίλλιας χαρακτήρισε το 2016 ως πολύ κακή χρονιά για τους μηχανικούς, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο μέσα στο 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εμπόδια για τη διατήρηση και άσκηση επαγγέλματος στους μηχανικούς, αναμένεται να διογκωθούν ακόμα περισσότερο δεδομένου του συνδυασμού των νέων ασφαλιστικών εισφορών με τους νέους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές. Οι μηχανικοί κάνουν λόγο για επιβάρυνση που αγγίζει ακόμα και το 65% του εισοδήματός τους. Ο κ. Μπίλλιας υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι και ελπίζω να μη γίνω μάντης κακών καταστάσεων αλλά είναι σίγουρο πως η επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2017, θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για τους μηχανικούς».

Αναφορικά με τον αν υπήρξαν αποτελέσματα μετά τις μεγάλες και πιεστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί μέσα στο 2016, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, δήλωσε: «Το μόνον σίγουρο είναι πως ακουστήκαμε και κάναμε γνωστό στο ευρύ κοινό το σύνολο των προτάσεών μας. Όμως, δεν τις έλαβαν υπόψη τους οι αρμόδιοι υπουργοί, όταν λάμβαναν τις σχετικές αποφάσεις. Καμία πρότασή μας δεν έγινε δεκτή από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

«Η μόνη εξαίρεση αφορά στο ότι δίνεται η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, μέσα από τον τομέα Εγγυοδοσίας. Ο τομέας αυτός ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ. Φτιάχνεται ένα καινούριος φορέας, ένα «επαγγελματικό ταμείο» και θα απευθύνεται στους συναδέλφους μηχανικούς, οι οποίοι χρειάζονται να πάρουν εγγυητικές επιστολές» διευκρίνισε.

«Ως κλάδος, είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και είχαμε αποδείξει γιατί πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο το ταμείο μας και πώς μπορεί να είναι βιώσιμο. Αποδείξαμε γιατί δεν έπρεπε να ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Διενεργήσαμε αναλογιστικές μελέτες, όπου στην τελευταία -η οποία περιείχε στοιχεία μέχρι 30/1/2016 – φαινόταν πως ο δείκτης βιωσιμότητας του ταμείου των μηχανικών ξεπερνούσε τα 25 χρόνια» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και υπογράμμισε: «Για λόγους ιδεοληπτικούς αποφάσισε η κυβέρνηση να εντάξει και τους μηχανικούς στον ΕΦΚΑ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης