Υπό τον ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας ολοκληρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος η μεγάλη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου, προκειμένου να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα πρόκλησης επεισοδίων. Η παρέλαση διεξήχθη ενώπιον του υφυπουργού Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, ενώ διήρκεσε περί τα 35 λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Μπροστά από τους επισήμους παρέλασαν και μαθητές με ειδικές ανάγκες)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς ακολουθήθηκε η ίδια τακτική με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη στους δρόμους, οι οποίοι είχαν κλείσει από πολύ νωρίς.

Λίγο μετά τις 11.00, ωστόσο, σημειώθηκε μικρή ένταση όταν περίπου 20 μέλη της «Σπίθας», κρατώντας πανό που έγραφε «Ελευθερία ή θάνατος», επιχείρησαν να σταθούν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων. Απωθήθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ προς την οδό Ερμού και υπήρξαν διαπληκτισμοί, στη διάρκεια των οποίων η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή μέλους της «Σπίθας».


(Η προσαγωγή)

(Δηλώσεις Ιωάννας Κολοβού, μέλους της «Σπίθας»)

Με θέα… την μπάντα

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι, ενώ υπήρχε ειδικός χώρος για τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τις σημερινές εκδηλώσεις, η μπάντα του Δήμου Αθηναίων παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης μπροστά από τα συνεργεία, εμποδίζοντας τις κάμερες.

Να σημειωθεί ότι δεν επιτρεπόταν σε κανέναν χωρίς διαπίστευση να πλησιάσει την περιοχή γύρω από τη Βουλή, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κάλυψη της εκδήλωσης.

Κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα λόγω της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης. Ο σταθμός κλείνει με εντολή της αστυνομίας από την έναρξη λειτουργίας και μέχρι νεότερης εντολής.

Πληροφορίες που έφτασαν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανέφεραν ότι ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών» ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν όσο γίνεται πιο κοντά στην εξέδρα και να διαμαρτυρηθούν τόσο για την ασκούμενη οικονομική πολιτική όσο και για τη στάση που κρατάει η Γερμανία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα απέναντι στην Κύπρο.

Δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Σήμερα, Α΄ Κυ­ρια­κή των Νη­στει­ών, ε­ορ­τά­ζε­ται πα­νορ­θο­δό­ξως η α­να­στή­λω­ση των Ι­ε­ρών Ει­κό­νων, η ο­ποί­α κα­θι­ε­ρώ­θη­κε το 843 α­πό την αυ­το­κρά­τει­ρα Θε­ο­δώ­ρα, τον υι­ό της Μι­χα­ήλ Γ΄ και τον πα­τριά­ρχη Κων­σταν­τι­νου­πό­λε­ως Με­θό­διο τον Ο­μο­λο­γη­τή.

Στο πλαί­σιο των εκ­δη­λώ­σε­ων τελέστηκε στον Ι­ε­ρό Να­ό Α­γί­ου Δι­ο­νυ­σί­ου Α­ρε­ο­πα­γί­του, επί της ο­δού Σκου­φά, συ­νο­δι­κή θεί­α λει­τουρ­γί­α, προ­ε­ξάρ­χον­τος του αρ­χι­ε­πι­σκό­που Α­θη­νών και πάσης Ελ­λά­δος Ι­ε­ρω­νύ­μου.

(Αποχώρηση του κ. Παπούλια από τον Ιερό Ναό Α­γί­ου Δι­ο­νυ­σί­ου Α­ρε­ο­πα­γί­του)

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας μετέβησαν στο Σύνταγμα για να παρακολουθήσουν τη μαθητική παρέλαση.

Φρούριο η Αθήνα

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχωρεί η Τροχαία σήμερα και αύριο στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της μαθητικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε και της αυριανής στρατιωτικής παρέλασης, ενώ απαγορεύεται η διέλευση και η στάση σε δρόμους από όπου θα περάσει η πομπή.

Υπάρχουν, επίσης, τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ ανάλογες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις ισχύουν σε όλους τους δήμους της Αττικής όπου θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις. Σήμερα και αύριο, κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, κλειστός θα παραμείνει ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

Λόγω της μαθητικής παρέλασης, η οποία πραγματοποιείται στη Λεωφ. Βασ. Αμαλίας μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από τις 07.00 στους δρόμους: Λεωφ. Βασ. Αμαλίας σε όλο το μήκος της, Λεωφ. Βασ. Σοφίας από τη συμβολή με τη Λεωφ. Βασ. Κων/νου έως τη Λεωφ. Βασ. Αμαλίας (Βασ. Γεωργίου Α’), Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου) σε όλο το μήκος της, Σταδίου στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος, Λεωφ. Βασ. Όλγας σε όλο το μήκος της, Λεωφ. Συγγρού στο τμήμα της από την οδό Αθ. Διάκου έως Διον. Αρεοπαγίτου, Όθωνος σε όλο το μήκος της, Φιλελλήνων σε όλο το μήκος της.

Για τη στρατιωτική παρέλαση αύριο, 25η Μαρτίου, η κυκλοφορία θα διακοπεί:

– Από τις 06.00 έως το τέλος της δοξολογίας στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Σκουφά στο τμήμα της από την οδό Σίνα έως την Πλ. Φιλικής Εταιρείας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, Λυκαβηττού σε όλο το μήκος της, Δημοκρίτου στο τμήμα της από την οδό Σκουφά έως την οδό Σόλωνος, Σόλωνος στο τμήμα της από την οδό Κανάρη έως την οδό Σίνα και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, Ομήρου στο τμήμα της από την οδό Σκουφά έως την οδό Ακαδημίας, Σέκερη σε όλο το μήκος της, Κουμπάρη σε όλο το μήκος της. 

– Από τις 06.30 έως το τέλος της παρέλασης, Λεωφ. Βασ. Όλγας σε όλο το μήκος της, Λεωφ. Βασ. Σοφίας στο τμήμα της από τη Λεωφ. Βασ. Αμαλίας έως τη Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου, Ηρ. Αττικού σε όλο το μήκος της, Βασ. Γεωργίου Β’ σε όλο το μήκος της, Βασ. Γεωργίου Α’ σε όλο το μήκος της, Λεωφ. Βασ. Αμαλίας σε όλο το μήκος της, Πανεπιστημίου σε όλο το μήκος της, Όθωνος σε όλο το μήκος της, Πλ. Ομονοίας, Πειραιώς στο τμήμα της από την Πλ. Ομονοίας έως την Ιερά Οδό, Αθηνάς σε όλο το μήκος της, Αγ. Κωνσταντίνου σε όλο το μήκος της, Πλ. Καραϊσκάκη, Καρόλου σε όλο το μήκος της, Μάρνη στο τμήμα της από την Πλ. Βάθη έως την οδό Καρόλου, Πατησίων στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου έως τη Λεωφ. Αλεξάνδρας, Θ. Δηλιγιάννη στο τμήμα της από την Πλ. Καραϊσκάκη έως την οδό Ι. Μεταξά, Αχιλλέως στο τμήμα της από την Πλ. Καραϊσκάκη έως την οδό Θερμοπυλών, Πλ. Συντάγματος, Φιλελλήνων σε όλο το μήκος της, Σταδίου σε όλο το μήκος της, Λεωφ. Συγγρού στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθ. Διάκου και Δ. Αρεοπαγίτου, Ακαδημίας σε όλο το μήκος της.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους πολίτες, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς, λεωφόρους και πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης – Θανάσης Μυλώνας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης