Συνολικά 2.000 βιβλία παραδόθηκαν στους υπευθύνους των φυλακών Φελίου στα Γρεβενά από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Συμπαραστάτρια του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Τάσα Σιόμου, η οποία εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «η ιδέα της προσφοράς βιβλίων για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης γεννήθηκε μετά από μια εκδήλωση που παρακολούθησε εντός των τειχών της φυλακής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρόταση «αγκάλιασαν» αμέσως τόσο ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη της συγκέντρωσης και της συσκευασίας των βιβλίων που θα έφταναν στον χώρο της Αντιπεριφέρειας Γρεβενών.

Η προσπάθεια συλλογής βιβλίων ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2016, αρχικά από τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, ενώ στη συνέχεια την αγκάλιασαν δεκάδες αναγνώστες, βιβλιόφιλοι, μαθητές λυκείων, έφηβοι αλλά και ηλικιωμένοι.

«Το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας, που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα, ήταν “ένα βιβλίο για τη φυλακή, παράθυρο για την ελευθερία”, με απώτερο στόχο να φθάσει στους πολίτες, ώστε από το περίσσευμά τους να επιλέξουν ένα βιβλίο από το ράφι της βιβλιοθήκης τους και να το δωρίσουν στο αναγνωστήριο των φυλακών. Νομίζω ότι τα καταφέραμε» σημείωσε η Τάσα Σιόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δεκάδες κούτες με τα βιβλία, προσφορά των πολιτών, δεν έφτασαν με κάποια μεταφορική εταιρεία στις εγκαταστάσεις των φυλακών.

Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος και η Τάσα Σιόμου προτίμησαν να τα παραδώσουν οι ίδιοι στους υπευθύνους του σωφρονιστικού καταστήματος.

Ο διευθυντής των φυλακών, Χρήστος Ψύχος, τους ευχαρίστησε για τη σημαντική προσφορά και σημείωσε ότι «η βιβλιοθήκη των κρατουμένων αποτελεί σημαντική υποδομή για την καθημερινή ζωή στη φυλακή και συμβάλλει στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων με στόχο την αρτιότερη επανένταξη των κρατουμένων στο κοινωνικό περιβάλλον».

Μέσω της περιφερειακής αρχής κάλεσε τους εκπαιδευτικούς με ειδικότητες γύρω από τις θετικές επιστήμες να συμβάλλουν εθελοντικά, εάν το επιθυμούν, στα μαθήματα που γίνονται στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί εντός της φυλακής.

Αναφέρθηκαν τέλος προβλήματα, όπως αυτό της θέρμανσης, που είναι ένα από τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζει η διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος, όταν το θερμόμετρο είναι επί πολλές ημέρες υπό το μηδέν, ενώ ζητήθηκε κάθε είδους συμβολή της Περιφέρειας σε θέματα συντήρησης των κτηριακών υποδομών της φυλακής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης