Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αφήνει κανένα περιθώριο στους ειδικούς για να εισηγηθούν άνοιγμα των δραστηριοτήτων ή χαλάρωση των μέτρων. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι οι ΜΕΘ στα νοσκομεία αναφοράς  βρίσκονται υπό πίεση με τις εισαγωγές των ασθενών να ξεπερνούν τις εξαγωγές, δεν επέτρεψε στους επιδημιολόγους να προχωρήσουν σε άρση μέτρων, αντιθέτως αποφασίστηκε από την επιτροπή η παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Επίσης, από σήμερα Σάββατο, 13 Μαρτίου,  ακόμη 8 περιοχές εντάσσονται στο βαθύ κόκκινο, δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Συνολικά, σε 13 περιοχές παρατείνεται το lockdown, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα στο βαθύ κόκκινο από σήμερα μπαίνουν: οι Περιφερειακές Ενότητες, Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, καθώς και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων λόγω της αυξητικής τάσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς θα πετάξουμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα μέτρα που ισχύουν έως τώρα και δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση των πολιτών προς άλλο δήμο. Ωστόσο, η επιτροπή αποφάσισε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα αλλά να εφαρμοστούν όσα βρίσκονται σε ισχύ. Έτσι λοιπόν, ο καθένας μπορεί να πάει στο πάρκο της γειτονιάς του και να πετάξει χαρταετό, πάντα σε απόσταση από τους άλλους και τηρώντας τα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών από δήμο σε δήμο το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας, πλην των γνωστών εξαιρέσεων. Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο με κωδικό 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο. Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες με τους κωδικούς 2 και 3 στο 13033 πραγματοποιούνται μόνο εντός Δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι στις μετακινήσεις με κωδικό 4 για παροχή βοήθειας οι αστυνομικοί ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.
Συνεπώς, μπορείτε να πετάξετε χαρταετό σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας με τους περιορισμούς των μετακινήσεων. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα, ωστόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω του μητροπολιτικού τους χαρακτήρα θα ξεκινά από τις 21:00.

Τα μέτρα που ισχύουν το Σαββατοκύριακο

Σχετικά με την μετακίνηση του Σαββατοκύριακου, το ωράριο που ισχύει είναι το εξής: Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 19:00 μέχρι τις 05:00, ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές συγκαταλέγεται η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα το ωράριο των καταστημάτων είναι προσαρμοσμένο στις ώρες που επιτρέπεται η κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει πως προαιρετικά, τις καθημερινές από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. και τα Σάββατα από 7:00 π.μ. έως 18:30.

Τις Κυριακές επιτρέπεται η λειτουργία μόνο των παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κ.λπ. έως τις 18:30.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου των κατοίκων, ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης