Πέθανε σε ηλικία εκατό χρονών ο Πάνος Δημητρίου, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη, με φυλακίσεις, εξορίες και διώξεις από τη δικτατορία του Μεταξά, ακόμη, αλλά και περιπετειώδεις δραπετεύσεις.

Υπήρξε μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ενιαίου ΚΚΕ, ήταν από τους πρωταγωνιστές της διάσπασης του 1968 και έτσι πέρασε στο ΚΚΕ εσωτερικού. Τα τελευταία χρόνια ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανακοίνωσή της, η Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Πάνου Δημητρίου και αναφέρεται στην πορεία του και τη συμμετοχή στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στη 1 μετά το μεσημέρι, στη Θέρμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το θάνατο του συντρόφου Πάνου Δημητρίου

Ο Πάνος Δημητρίου, μια από τις σημαντικότερες μορφές του κομμουνιστικού κινήματος και της ανανεωτικής αριστεράς στη χώρα μας, πέθανε σήμερα το πρωί έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Από το 1933, στα 16 του χρόνια, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στις ιδέες του για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το 1938, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, συνελήφθη από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, βασανίστηκε και αρνήθηκε να υπογράψει “δήλωση” με αποτέλεσμα να εξοριστεί στη Φολέγανδρο. Στην εξορία γνωρίστηκε με μια άλλη μεγάλη μορφή του κινήματος, το συνομήλικό του Μπάμπη Δρακόπουλο και γνώρισε σε βάθος τη θεωρία του μαρξισμού-λενινισμού. Με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα δραπέτευσε και εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.

Ο Πάνος Δημητρίου ήταν από εκείνους που διέγνωσαν τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του κινήματος το οποίο ακολουθούσε με δογματικό τρόπο την πολιτική του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ. Κατά συνέπεια, μαζί με τους Μήτσο Παρτσαλίδη και Ζήση Ζωγράφο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κρίση και τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 στη 12η Ολομέλεια. Ηγήθηκε της ανανεωτικής πτέρυγας, αρχικά στο εξωτερικό και μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα, το 1974, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ εσωτερικού, ως μέλος της Κ.Ε. και του Ε.Ε. Παρέμεινε ενεργός στο χώρο της Αριστεράς και τα επόμενα χρόνια ως μέλος του Συνασπισμού.

Με τα δύο βιβλία του, “Η διάσπαση του ΚΚΕ” (1975) και “Εκ βαθέων” (1997), κατέθεσε την ιστορική του γνώση και την κριτική του θέση για την την πορεία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αποχαιρετά με συγκίνηση το σύντροφο Πάνο Δημητρίου και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης