Βίντεο-Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Πορεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στα Προπύλαια φοιτητές, ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που αφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Κύριο αίτημα των φοιτητών είναι το άνοιγμα των σχολών και η επιστροφή τους σε αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τον βροχερό καιρό, η προσέλευση είναι μεγάλη, ενώ αυτή την ώρα έκλεισε και η Πανεπιστημίου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Δείτε τη δήλωση του Ευθύμη Λαμπαδά, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονικού:

 

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωσή τους:

ΩΣ ΕΔΩ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ! Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ, ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!! ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ!! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!
Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Το τελευταίο διάστημα οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, των γειτονιών αλλά και πανελλαδικά, έχουν γεμίσει από τις διαδηλώσεις των φοιτητών, του λαού και της νεολαίας, ενάντια στο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, την κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού της κυβέρνησης αλλά και για την υπεράσπιση της υγείας του λαού! Στις 10 Μάρτη το μήνυμα μας ήταν εκκωφαντικό! Θέλουμε να επιστρέψουμε στις σχολές μας και δε θα σταματήσουμε μέχρι να τα καταφέρουμε! Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη δε θα εφαρμοστεί!
Η επίκληση της προστασίας της υγείας μας από την πανδημία εκ μέρους της κυβέρνησης είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο! Σε αυτή τη φάση η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, έχει οδηγήσει σε ένα σφοδρότατο κύμα εξάπλωσης του κορvνοϊού, με τις ΜΕΘ να γεμίζουν -ειδικά στην Αττική- και τη διαλογή των ασθενών να έχει ήδη αρχίσει, ενώ ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Αν ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η προστασία της υγείας των φοιτητών θα εξασφάλιζε πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας για τις σχολές και τις εστίες, διενέργεια τακτικών δωρεάν τεστ σε εστίες και Πανεπιστήμια κ.α. Αντί αυτού στοχοποιεί όσους διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, κατηγορώντας τους διαδηλωτές και τη νεολαία για τη διασπορά του ιού. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ, κινούνται με γνώμονα τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματιών και όχι των αναγκών μας! Αντί να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, έδωσε εκατομμύρια στους κλινικάρχες.

Ταυτόχρονα κόβει 600 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, ενώ δίνει εκατομμύρια στους μεγαλοκαναλάρχες και την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Είναι πλέον προφανές: η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει τις σχολές μας κλειστές, να μη δίνει ούτε ένα ευρώ και να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα και την ίδια στιγμή περνάει νομοσχέδια ενάντια στις ανάγκες μας! Δεν αντέχουμε άλλο την κοροϊδία! Εμείς είμαστε 1 χρόνο μακριά από τις σχολές μας και η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα του τουρισμού, των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Την ίδια στιγμή απορρίπτουν ακόμα και τη συζήτηση για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων εντός του εξαμήνου.

Η όξυνση της καταστολής και η αστυνομοκρατία που επιστρατεύει η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ο δίκαιος αγώνας μας τους φοβίζει! Πάντα στο στόχαστρο από όλες τις κυβερνήσεις ήταν η διεκδίκηση και οι αγώνες μας. Χθες ήταν τα μαθητοδικεία, η καταστολή σε αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια, η απαγόρευση των απεργιών, σήμερα είναι η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, το ξύλο σε οικογένειες στη Νέα Σμύρνη, οι καταγγελίες για βασανισμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, φακελώματα από την αστυνομία. Νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν να πληρώσουν για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, για την πληθώρα αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζουν και εφαρμόζουν, αλλά και τις αντιδράσεις μπροστά στα περαιτέρω αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που προετοιμάζουν. Η τρομοκρατία δεν περνάει. Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις πανελλαδικά και στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά η συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη μας γεμίζει κουράγιο και ελπίδα!

Επιβεβαιώνεται ότι η καταστολή πάει πάντα χέρι-χέρι με την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής! Αυτή είναι η πρακτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Για αυτό η κυβέρνηση πέρασε πρώτα το νόμο για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας και τώρα ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που θέλει να ψηφίσει μέσα στο Πάσχα. Σκοπεύουν να ενισχύσουν κι άλλο την κατηγοριοποίηση των Τμημάτων-μετά την αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων-εγκαινιάζοντας προγράμματα τριετούς φοίτησης, συμπιέζοντας τα επαγγελματικά μας δικαιώματα προς τα κάτω.

Δρομολογούν την ενίσχυση της αξιολόγησης των Τμημάτων και τη σύνδεση της με τη χρηματοδότηση τους, με ορίζοντα να οδηγήσουν Τμήματα στο κλείσιμο. Προχωρούν ένα βήμα παραπέρα την παράδοση της απαξιωμένης φοιτητικής μέριμνας στους εργολάβους με στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της. Σχεδιάζουν τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές για να χτυπήσουν τη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση! Ειδικά το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την υποκατάσταση των συλλογικών διαδικασιών από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους.

Πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αφού αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Αυτά έρχεται να υπερασπίσει η Πανεπιστημιακή αστυνομία. Μόνο ο δικός μας αγώνας μέσα από τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους μπορεί να βάλει εμπόδια στην πολιτική τους και να μπλοκάρει το νόμο!
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης