Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης/εναέρια πλάνα: Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Θανάσης Παλλαντζάς

Κινέτα, 11 μήνες μετά τον πύρινο όλεθρο. Ήταν εκεί, στο δυτικότερο άκρο της Αττικής, όταν την 23η Ιουλίου 2018 η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε κινητοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα, για πολλές κρίσιμες ώρες το Μάτι να μείνει ουσιαστικά απροστάτευτο και να επακολουθήσουν τα τραγικά αποτελέσματα με την εθνική τραγωδία και τα 101 θύματα.

Στην Κινέτα ευτυχώς, τα πράγματα πήγαν καλύτερα και δεν θρηνήσαμε ανθρώπους. Όμως, οι καταστροφές είναι τεράστιες τόσο στο φυσικό κεφάλαιο – όλο το βουνό της περιοχής από τότε είναι κατάμαυρο- όσο και στις περιουσίες των ανθρώπων, καθώς εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς ή από τις ζημιές κρίνονται ως μη κατοικίσιμα. Συγκεκριμένα 256 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, άλλα 300 περίπου κρίνονται ως μη κατοικήσιμα και θα πρέπει να επισκευαστούν, ενώ περίπου 59.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση σήμερα, 11 μήνες μετά την καταστροφή, είναι ακριβώς η ίδια όπως την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς. Και το χειρότερο και πιο απογοητευτικό μάλιστα, είναι ότι αυτή η θλιβερή κατάσταση εδώ δεν πρόκειται να αλλάξει, και ως εκ τούτου ο οικισμός είναι καταδικασμένος στον μαρασμό και στη μόνιμη εικόνα… βομβαρδισμένης πόλης. Γιατί; Διότι δια Νόμου «απαγορεύεται» η ανοικοδόμηση και η επισκευή μεγάλου αριθμού των σπιτιών που καταστράφηκαν!

Πρόκειται για έναν… ελληνικό τραγέλαφο, με τους κατοίκους να αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ότι δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν οι φλόγες, το αποτελειώνει οριστικά η γραφειοκρατία!

Κι αυτό διότι μετά την πυρκαγιά κρίθηκαν ως «αναδασωτέες» μεγάλες εκτάσεις στις οποίες υπάρχουν καμένα σπίτια, και ως εκ τούτου απαγορεύεται εκεί οποιαδήποτε παρέμβαση. Πρόκειται για σπίτια που ως επί τω πλείστων κατασκευάστηκαν από τη δεκαετία του 1950 πάνω σε τότε αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα, τυπικά, όλο αυτό το διάστημα να βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς νομιμότητας και αυθαιρεσίας, αφού ποτέ κανείς δεν αποχαρακτήρισε τις συγκεκριμένες εκτάσεις ώστε να θεωρηθούν οικοδομίσιμες.

Τα σπίτια αυτά βέβαια έχουν κανονική άδεια, το κράτος τα έχει συνδέσει με φως, νερό και τηλέφωνο, ενώ οι ιδιοκτήτες τους τα δηλώνουν κανονικά στη φορολογική τους δήλωση και πλήρωναν τον ΕΝΦΙΑ! Μετά την πυρκαγιά όμως, για το κράτος όλα αυτά έγιναν ξανά… παράνομα, και φυσικά όχι μόνο δεν δίνεται καμία αποζημίωση για επισκευή ή ανοικοδόμηση, αλλά πλέον, όπως αναφέρθηκε, απαγορεύεται να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι και με ιδία κεφάλαια.

Όμηροι αυτής της απίστευτης κατάστασης, οι κάτοικοι ζητούν από την Πολιτεία να… επιστρέψει στη λογική.

Το zougla.gr πραγματοποίησε αυτοψία στην Κινέτα και συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας, Πολύβιο Τσίρκα, ο οποίος απευθύνει κραυγή αγωνίας, προκειμένου να αποσοβηθεί η ολοκληρωτική καταστροφή για όσους ήταν άτυχοι και είδαν πριν από έναν χρόνο σχεδόν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, τις έωλες κυβερνητικές υποσχέσεις και προς τους συνταξιούχους της περιοχής, καθώς όπως είχε εξαγγελθεί, μετά την πυρκαγιά οι συνταξιούχοι που διατηρούν πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία στην περιοχή θα έπαιρναν δύο συντάξεις ως βοήθημα. Κάποιοι όντως τις πήραν, οι περισσότεροι όμως… τις περιμένουν ακόμα!

Δείτε τo ρεπορτάζ του zougla.gr και τη συνέντευξη του Πολύβιου Τσίρκα:

 

 

Τα προβλήματα στην περιοχή προϋφίσταντο, αλλά κυρίως μετά την πυρκαγιά, γιγαντώθηκαν. Μεγάλη εγκληματικότητα, καθώς οι διαρρήξεις λαμβάνουν χώρα ακόμα και μέρα μεσημέρι. Εκτεταμένες πλημμύρες, ένα πρόβλημα που επιτείνεται μετά την απώλεια του δάσους, καθώς το φαινόμενο έχει συμβεί δύο φορές από το περασμένο καλοκαίρι, με καταστροφικά αποτελέσματα. Επίσης, δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης, κι έτσι οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι νερό ή να το λαμβάνουν από τους νερουλάδες.

Και το κυριότερο, υπάρχουν απορρίμματα πεταμένα ανεξέλεγκτα σε διάφορα σημεία, ενώ τα περισσότερα οικόπεδα είναι αφρόντιστα και από αυτά δεν έχει συγκεντρωθεί η καύσιμη ύλη (χόρτα, κόρμοι κ.α.), γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για μια νέα πυρκαγιά που μπορεί να ξεσπάσει και να επεκταθεί στην πυρόπληκτη περιοχή. «Ζούμε καθημερινά με τον φόβο μιας νέας φωτιάς», αναφέρουν κάτοικοι στο zougla.gr. 

Χαρακτηριστική μαρτυρία που καταδεικνύει πως η Κινέτα μοιάζει με… παρατημένη πολιτεία, είναι η μαρτυρία του Σταύρου Δαφερέρα, πρόεδρο του Οικισμού “Βενίστρες”. Εκεί οι κάτοικοι, περίπου 150 σπίτια, δεν έχουν σταθερό τηλέφωνο, διότι, αν και έχουν εγκατασταθεί οι απαραίτητες υποδομές, εδώ και 6 μήνες δεν έρχεται ένας… υπάλληλος της ΔΕΗ, που το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να συνδέσει το καλώδιο από την κεραία του δορυφορικού πιάτου μέχρι το… ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ! Τα οποία απέχουν μεταξύ τους… 10 μέτρα!

Διανομή νερού στους κατοίκους της Κινέτας εκ… περιτροπής, και συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα, για όποιον δεν έχει δική του γεώτρηση. Κάποιες μελέτες μάλιστα για τα ύδατα της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, σχετικά με την ποιότητά και την καταλληλότητά τους.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κατσόλης, πρόεδρος του οικισμού «Πανόραμα 3», μας αναφέρει ότι έχουν αρχίσει να έρχονται και τα πρώτα πρωτόκολλα κατεδάφισης σπιτιών στην περιοχή του…

Δείτε το βίντεο:

 

 

Πάντως δεν είναι όλα μαύρα στην περιοχή και η ελπίδα… πεθαίνει τελευταία. Κι αυτό φαίνεται από τις παρακάτω φωτογραφίες του zougla.gr, από μια παραλία της Κινέτας, όπου απεικονίζεται από τη μία το πως ήταν την ώρα της πυρκαγιάς και από την άλλη το πως η ομορφιά της επανήλθε το φετινό καλοκαίρι…

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης