Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

Πρώτη νύχτα καραντίνας στην Αθήνα, καθώς από τα ξημερώματα της Κυριακής εφαρμόζεται η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, αφού ο Νομός Αττικής πλέον βρίσκεται στο επίπεδο 3 του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Έξω, μπορούν να βρίσκονται μόνο όσοι εργάζονται το βράδυ ή όσοι έχουν πολύ σοβαρό λόγο και μπορούν να το αποδείξουν…

Το zougla.gr πραγματοποίησε οδοιπορικό μετά τα μεσάνυχτα καταγράφοντας εικόνες που -εξαιρουμένου φυσικά του γενικού lockdown της άνοιξης – θα φάνταζαν κανονικά ως σενάριο… δυστοπικής ταινίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν άδειοι δρόμοι – το 90% των οχημάτων ήταν ταξί και περιπολικά της αστυνομίας – αλλά και άδειες πλατείες, ακόμα και αυτές που αποτελούν παραδοσιακά στέκια νεαρών, όπως η πλατεία του Άγιου Ιωάννη της Αγίας Παρασκευής ή η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Το ίδιο, και στο Χαλάνδρι αλλά και στο Σύνταγμα, όπου περισσότεροι από 15 αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει μπλόκα, σταματώντας για έλεγχο όλους τους οδηγούς.

Σε περίπτωση δε που κάποιος δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την έξοδό του, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Συνολικά η τροχαία έκοψε 180 κλήσεις.

Αξίζει να σταθούμε στην περίπτωση της Αγίας Παρασκευής. Το συνεργείο μας έφθασε στην πλατεία λίγα λεπτά πριν τις 00:30 και ο χώρος – που θα ήταν κατάμεστος οποιοδήποτε άλλο Σαββατόβραδο – ήταν σχεδόν άδειος, εκτός από 3-4 ολιγομελείς παρέες νεαρών. Οι νεαροί -οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες- όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία μας, θέλησαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα, προς τις Αρχές αλλά και την κοινωνία, το οποίο συνοψίζεται στη φράση «προστατευόμαστε από τον ιό αλλά με τον σωστό τρόπο».

«Φυσικά και πρέπει να προστατευόμαστε από τον ιό. Δεν θέλουμε να κολλήσουμε ούτε να τον μεταδώσουμε στους δικούς μας. Όμως αυτό με την απαγόρευση να βρισκόμαστε στις πλατείες το βράδυ -και ενώ τηρούμε τα μέτρα- δεν είναι τρόπος. Πήγαν τα κανάλια να δείξουν τι συμβαίνει κάθε πρωί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Το τι συμβαίνει με παράνομα μαγαζιά που λειτουργούν και αυτή τη στιγμή που μιλάμε; Εκεί γιατί δεν είναι τόσο αυστηροί», μας ανέφεραν οι νεαροί. «Η επιβολή, δεν είναι ποτέ ο σωστός τρόπος», τόνισαν, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν και αυτοί  αυτοβούλως από την πλατεία, ενώ δεν υπήρχε πουθενά στο σημείο αστυνομική παρουσία…

Δείτε το ρεπορτάζ του zougla.gr από τις πλατείες της Αθήνας:

 

 

Δείτε το live οδοιπορικό μας από τους -σχεδόν- άδειους δρόμους της πόλης, λίγα λεπτά μετά τις 00:30:

 

Δείτε φωτογραφίες:

Η άδεια πλατεία Αγίας Παρασκευής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης