«Καμία εγκατάσταση κάμερας δεν θα γίνει στις τάξεις», ξεκαθαρίζει το υπουργείο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν με αφορμή το ενδεχόμενο χρήσης τους στις μαθητικές αίθουσες, για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω κορωνοϊού.

Τον προβληματισμό της είχε εκφράσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.) η οποία μάλιστα κατήγγειλε το Σύλλογο γονέων και Κηδεμόνων νοτίων προαστίων ότι ανοίγει ζήτημα παράνομης παρακολούθησης και αξιολόγησης των εκπαιδευτικών από κάμερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι όροι της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Θέση στο ζήτημα πήρε με ανακοίνωσή της και η  Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία έθεσε όρους στο υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι: «Πέραν της απαγόρευσης της καταγραφής και αποθήκευσης του μαθήματος, μετά από συμβουλευτική σύσταση της Αρχής, ορίστηκε ο υπεύθυνος επεξεργασίας, περιορίστηκε ο σκοπός χρήσης των μεταδεδομένων (πληροφορίες που παράγονται κατά τη λειτουργία των συστημάτων τηλεκπαίδευσης, π.χ. δεδομένα για τους χρόνους διάσκεψης ενός χρήστη) και θεσπίσθηκε η υποχρέωση καταστροφής τους».

Αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα η Αρχή ξεκαθαρίζει ότι: «Αναγνωρίζει ότι η ταυτόχρονη διδασκαλία συνεπάγεται περισσότερους κινδύνους στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών εν συγκρίσει με τη διδασκαλία στην τάξη. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, προβλέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε περίπτωση επιδημικής νόσου» και σημειώνει πως «ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να ζητήσει τη γνώμη της Αρχής πριν από την έναρξη της επεξεργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τη διαφωνία του με το ολιγοήμερο άνοιγμα των σχολείων και την τοποθέτηση καμερών μέσα στις αίθουσες εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρόκληση» την απόφαση της κυβέρνησης, όπως είπε, «για την εισαγωγή βιντεοσκόπησης της διδασκαλίας, της μαθησιακής διαδικασίας, πράγμα που γεννά πολύ έντονα ερωτηματικά και τίθεται σοβαρό ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την αντίρρησή του και ζητά να τοποθετηθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αρχή. Εξέφρασε επιπλέον την ανησυχία ότι το αυτό θα έχει προοπτική μονιμότερης εφαρμογής και όχι έκτακτου μέτρου.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου

Μετά από όλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Αρχής και να κάνει όπισθεν ολοταχώς διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν κάμερες στα σχολεία, και ότι δεν προβλέπεται βιντεοσκόπηση του μαθήματος.

Μάλιστα το υπουργείο εξέδωσε και σχετικές ερωτήσεις -απαντήσεις για το θέμα:

Αναλυτικά:

Προβλέπεται βιντεοσκόπηση του μαθήματος μέσα από την τάξη;

Όχι. Η διάταξη προβλέπει ότι στις περιπτώσεις αυτές επιδημικής νόσου, όπως αυτή που βιώνουμε – επιτρέπεται μόνο η ζωντανή μετάδοση ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, για όσο διαρκεί η διδασκαλία, με αποκλειστικούς αποδέκτες τους μαθητές. Απαγορεύεται ρητά η καταγραφή και η αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος.

Θα εγκατασταθούν κάμερες στις τάξεις και θα γίνεται καταγραφή;

Όχι. Καμία εγκατάσταση κάμερας δεν θα γίνει στις τάξεις. Θα χρησιμοποιείται απλός φορητός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως αυτός που χρησιμοποιούνταν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό, όποια συσκευή διατίθεται, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύνδεσης του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται και μέσω σταθερού τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

Μπορεί να συνδεθεί ψηφιακά οποιοσδήποτε με τη φυσική τάξη;

Όχι, ο σύνδεσμος μέσω του οποίου συνδέονται οι μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας δίδεται αποκλειστικά σε αυτούς από τον εκπαιδευτικό. Προ της σύνδεσης των εν λόγω μαθητών με την τάξη, ο εκπαιδευτικός πρέπει πρώτα να τους επιτρέψει την είσοδο στην πλατφόρμα. Ο εκπαιδευτικός έχει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων συμμετεχόντων και όλης της διαδικασίας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων των μαθητών;

Για τη διασφάλιση της προστασίας τυχόν προσωπικών δεδομένων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Η διάταξη διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ενσωματώνει περισσότερες εγγυήσεις ακόμη και από αυτές που απαιτεί το ενωσιακό δίκαιο και η ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον η λήψη θα εστιάζει μόνο στον πίνακα ή/και τον εκπαιδευτικό, και όχι στους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός διατηρεί τη δυνατότητα σίγασης της φωνής μαθητή, ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εάν το κρίνει απαραίτητο.

Είναι υποχρεωτική η ταυτόχρονη μετάδοση του μαθήματος από την τάξη μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στην περίπτωση της επιδημικής νόσου;

Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη χρήση τεχνολογίας για ταυτόχρονη μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό.

Όπως προαναφέρθηκε, η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές, που συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους που απουσιάζουν και συμμετέχουν εξ αποστάσεως, προβλέπεται μόνο ως δυνατότητα και μόνο σε περίπτωση επιδημικής νόσου.

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης