Αποστολή: Χάρης Γκίκας

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο χωριό Ζήρια στην Αχαΐα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής 16 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, περίπου 20 σπίτια έχουν καεί και εκτός από τα Ζήρια εκκενώθηκαν τα χωριά Λαμπίρι και Καμάρες.  

Το απόγευμα επιχειρούσαν 95 πυροσβέστες με 33 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μέλη εθελοντικών ομάδων, πέντε αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το γιγαντιαίο ρώσικο Beriev, και δημοτικές υδροφόρες. Μετά τη δύση του ηλίου τα ιπτάμενα μέσα αποχώρησαν και η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίστηκε με τις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονται από όλη την Ελλάδα. 

«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια έχει θέσει το σύνολο του στόλου των μηχανημάτων και του προσωπικού της στην υπηρεσία των αρχών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «είμαστε στο πλευρό όλου του μηχανισμού, των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων όσων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες» συμπληρώνοντας ότι «βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας».

Κλειστές μέχρι το βράδυ ήταν τόσο η Ολυμπία Οδός όσο και η Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου – Πατρών στο ύψος του Δρέπανου. Όπως έγινε όμως γνωστό λίγο πριν τις 12.00 τα μεσάνυχτα η κίνηση αποκαταστάθηκε πλήρως και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας εθνικής οδού, Πατρών – Κορίνθου, από το ύψος του Δρεπάνου, έως την περιοχή του Ελαιώνα.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είχαν επεκταθεί μέχρι τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, όπου μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα μπορούσαν να μπουν στο ρεύμα προς την πρωτεύουσα της Αχαΐας. 

Στην περιοχή βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να βοηθήσουν πολίτες που έχουν ανάγκη αλλά και σκάφη του λιμενικού για επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από τη θάλασσα. 

Σχετικά με τους τραυματίες, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, είπε ότι «διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία». Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι , ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του».

Όμως, όπως συμπλήρωσε, «ο πολίτης μεταφέρθηκε στην συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου ‘Αγιος Ανδρέας’, όπου και νοσηλεύεται».

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης