Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Απόγνωση, φόβος και αγωνία κυριαρχούν πλέον -περισσότερο ίσως τώρα παρά ποτέ- για την επόμενη μέρα και τι αυτή επιφυλάσσει. Το επισφαλές μέλλον των 13.000 μεταναστών και προσφύγων που διαβιούσαν τους τελευταίους πολλούς μήνες στο ΚΥΤ της Μόριας χαρακτηρίζεται πια -για ακόμα μια φορά στη ζωή τους- από πλήρη αβεβαιότητα, αφού λόγω της πυρκαγιάς καταστράφηκε ολοσχερώς η δομή που τους φιλοξενούσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το οριστικό «τέλος» της δομής επήλθε το βράδυ της Τετάρτης, αφού μια δεύτερη φωτιά ήρθε να καταστρέψει ό,τι είχε απομείνει. Πλέον χιλιάδες μετανάστες διαμένουν και κοιμούνται στους δρόμους, στην ύπαιθρο, σε κάποιο παγκάκι εάν βρουν. Πολλοί από αυτούς θέλουν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης, με την ελπίδα αυτή τη φορά θα καταφέρουν να ταξιδέψουν προς την ηπειρωτική χώρα, αυτό το ενδεχόμενο όμως έχει αποκλειστεί. Μόνο λίγες εκατοντάδες μετανάστες, μέλη ευπαθών ομάδων, αναχώρησαν με πτήσεις από το νησί. 

Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν να δουν τι τους επιφυλάσσουν τα κυβερνητικά μέτρα που θα ληφθούν για αυτούς, ενώ κάποιοι θα διαμείνουν σε σκηνές και άλλοι σε πλωτά μέσα που θα επιστρατευθούν. Κι όλα αυτά, σε ένα νησί το οποίο ασφυκτιά εδώ και χρόνια από το πρόβλημα, με την πλειοψηφία των κατοίκων να δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση και να απαιτούν την πλήρη αποσυμφόρηση του τόπου τους από τους μετανάστες – και σίγουρα όχι την κατασκευή νέας δομής φιλοξενίας, έστω και κλειστής.

Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε στο κατεστραμμένο -διαβόητο παγκοσμίως- ΚΥΤ της Μόριας και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες με μετανάστες να προσπαθούν να… περισώσουν ό,τι σώζεται από τα υπάρχοντά τους, που σίγουρα θα τους χρειαστούν για τη δύσκολη συνέχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το φωτορεπορτάζ και εικόνες από drone:

 

 

Στην περιοχή του Καρά Τεπέ, η Αστυνομία έχει δημιουργήσει φραγμό για να παρεμποδίσει τους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης. Ουσιαστικά το νησί είναι κομμένο στα δύο, αφού έχουν αποκλειστεί κεντρικές αρτηρίες που οδηγούν από και προς τη Μόρια, και από κατοίκους νωρίτερα, οι οποίοι απαιτούν να μη γίνει ενέργεια χτισίματος νέας δομής.

Δείτε εικόνες:

 

Εντός της ημέρας οι απαραίτητες ενέργειες για τη στέγαση ευάλωτων και οικογενειών της Μόριας

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των χτεσινών του ενεργειών, το Υπουργείο αναφέρει ότι η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης». «Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων» συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης