Πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στα μέτρα του lockdown σε διάφορες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις μετακινήσεις προς άλλους νομούς, η αστυνομία έχει στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των πολιτών ενόψει Πάσχα. Επίσης, από σήμερα ισχύει το διευρυμένο ωράριο ως προς τις μετακινήσεις, με κωδικό 6, καθώς αυξάνεται κατά μία ώρα το ωράριο, δηλαδή πλέον η απαγόρευση ξεκινάει από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Τα καταστήματα θα είναι όλη την ημέρα ανοιχτά τη Μ. Εβδομάδα.

Επίσης αλλαγές υπάρχουν και ως προς τις Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας αλλά και αναφορικά με τα μέτρα που ισχύουν για τους πιστούς εντός και εκτός ναών. Οι ιερείς και το λοιπό προσωπικό είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε self tests, ενώ οι πιστοί θα φορούν διπλή μάσκα. Ακόμα στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, σημειώνεται ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί εκτός του ναού.

Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ωράριο των καταστημάτων τη Μ. Εβδομάδα

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών για το Πάσχα, από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, διαμορφώνεται ως εξής:

Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου: 09:00 – 20:30

Μ. Τρίτη 27 Απριλίου: 09:00 – 20:30

Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου: 09:00 – 20:30

Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου: 09:00 – 20:30

Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου: 13:00 – 19:00

Μ. Σάββατο 1 Μαΐου: 09:00 – 15:00

Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου: Κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου: Κλειστά

Τρίτη 4 Μαΐου: Κλειστά

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 4 Μαΐου θα εορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά.

Yποχρεωτικό self test στο Δημόσιο από σήμερα

Στους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους επεκτείνεται από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, το υποχρεωτικό μέτρο διενέργειας self test.

Το μέτρο εφαρμόζεται στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στους ένστολους και στους δικαστικούς υπαλλήλους που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητα και ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελούν σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε οποιαδήποτε είδους άδεια.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του. Επίσης πραγματοποιείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας κατά την οποία ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Ειδικά για τις δύο επόμενες εβδομάδες οι υπόχρεοι υπάλληλοι μπορούν να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο. Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με τη συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID-19».

Εναλλακτικά οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή rapid test ή PCR test από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή. Για όσους δεν υποβληθούν στον έλεγχο ή δεν καταχωρίσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα προβλέπεται περικοπή αποδοχών.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test). Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες θετικοί και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ τους χορηγείται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης