Βίντεο/ Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Επιμέλεια: Ελένη Καραθάνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καμένα σπίτια, αντικείμενα μέσα σε αυτά και αναμνήσεις μιας ζωής που έγιναν στάχτη, αντικρίζει κάποιος στα έρημα χωριά της Βόρειας Εύβοιας μετά την εκκένωσή τους. Μία μαύρη γη άφησε στο πέρασμά της η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή πριν από εννέα ημέρες και ακόμα σιγοκαίει…Οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές αλλά μικρής έντασης.

Ωστόσο τα άλλοτε καταπράσινα χωριά του νησιού που δέχονταν τους επισκέπτες τους όλες τις εποχές για να θαυμάσουν αυτό το τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά, δεν υπάρχει πια… Σε ορισμένους οικισμούς τα σπίτια που σώθηκαν είναι τα μόνα που συμβολίζουν την ελπίδα ανάμεσα στα καμένα δέντρα και τα ζώα της φύσης. Σήμερα ελάχιστοι κάτοικοι βρίσκονται σε αυτά για να καθαρίσουν τις στάχτες που άφησε πίσω της η φωτιά. Ακόμα και αυτό όμως γίνεται με δυσκολία, αφού δεν έχουν ούτε τα μέσα ούτε τα απαραίτητα «χέρια» για να συνδράμουν σε αυτό.

Ούτε μια στάλα νερό δεν μπορεί να πιει κάποιος για να ξεδιψάσει περνώντας από τα εγκαταλελειμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Οι λιγοστοί κάτοικοι προμηθεύονται ποσότητες νερού από τις φυσικές πηγές του βουνού. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε φωτογραφίες από το χωριό Ελληνικά μέχρι το χωριό Παπάδες και την Αγία Άννα στη Βόρεια Εύβοια, μέσα από το φακό της Ζούγκλας

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης