«Ανύπαρκτες» βαπτίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις αγριότητες και τις πράξεις έκδηλης βαρβαρότητας των δυνάμεων των ΕΚΑΜ στις φυλακές Γρεβενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 13 Απριλίου, το zougla.gr αποκάλυπτε με πρωτοσέλιδο άρθρο του τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στα κελιά του σωφρονιστικού καταστήματος.

Έξι ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό, επισκέφθηκε τις φυλακές διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τα τραύματα των κρατουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Πέμπτη, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δημοσιοποίησε την έκθεση γιατρού των φυλακών, ο οποίος ανέφερε στο πόρισμα-καταπέλτη ότι 28 έγκλειστοι φέρουν μώλωπες σε διάφορα μέρη του σώματός τους, ενώ σε ορισμένους υπάρχουν οιδήματα από ξυλοδαρμό.

Σήμερα, η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας ευφάνταστους τους δημοσιογράφους. Ωστόσο, ο συντάκτης της ανακοίνωσης προχωρά κι ένα βήμα παρακάτω αναφέροντας: «Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, που επαναφέρουν ή συντηρούν το ανύπαρκτο θέμα της κακοποίησης…». Προκύπτει το εύλογο ερώτημα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ψεύδεται; Ο κ. Ρουπακιώτης, δηλαδή, ήταν σε σύγχυση, όταν διαπίστωσε ο ίδιος εγκαύματα από τέισερ στα σώματα των κρατουμένων;

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., για να βγάλετε μόνοι τα συμπεράσματά σας, και στη συνέχεια τις δηλώσεις του υπουργού και τα ρεπορτάζ…

Η ανακοίνωση:

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, που επαναφέρουν ή/και «συντηρούν» το ανύπαρκτο θέμα της κακοποίησης -από αστυνομικούς- κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου το Σάββατο 13-04-2013, υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:

• όπως έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει (15-04-2013 Ανακοίνωσή μας), οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών,
• οι έλεγχοι έγιναν από τον Διευθυντή των Φυλακών και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημες αναφορές και υπηρεσιακά έγγραφα των αρμοδίων εντεταλμένων και θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας (δικαστικών και αστυνομικών), στα οποία επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία βιαιοπραγία σε βάρος κρατουμένων.

Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν να υιοθετούν άκριτα ανώνυμες ή άλλες καταγγελίες ή επιστολές ή και «γνωματεύσεις» κρατούμενου γιατρού (έγκλειστου στις συγκεκριμένες Φυλακές, με πολυετή ποινή κάθειρξης για σοβαρά ποινικά αδικήματα), τον οποίο παρουσιάζουν ψευδώς ως «γιατρό των φυλακών»!

Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ως «ειδικοί», διατυπώνοντας μάλιστα και προσωπικές εκτιμήσεις περί των υποτιθέμενων τραυμάτων.

Και όλα αυτά, προτού καν διερευνηθούν από τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, ως προς την αξιοπιστία, τη βασιμότητα ή τη σκοπιμότητα που τυχόν εξ-υπηρετούν.

Ρουπακιώτης: «Είδα και εγώ τα σημάδια σε κρατουμένους»

Τα όσα διαπίστωσε το ρεπορτάζ της Ζούγκλας, καθώς και η έκθεση του γιατρού των φυλακών Γρεβενών, που δημοσίευσε η «Ε», επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, μιλώντας ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα.

«Είχα την ευθύνη απέναντι στην Επιτροπή να αναφέρω ό,τι άκουσα και ό,τι διαπίστωσα. Δεν μπορώ, μιας και δεν είμαι γιατρός ή ιατροδικαστής, να βεβαιώσω αλλά ούτε και να αρνηθώ την αιτία πρόκλησης αυτών των πανομοιότυπων εγκαυματικού χαρακτήρα στιγμάτων που ήταν σε διάφορα σημεία του σώματος κάποιων κρατουμένων».

Με αυτά τα λόγια, ο κ. Ρουπακιώτης περιέγραψε τη δική του εμπειρία από τη συνάντηση που είχε με τους καταγγέλλοντες κρατουμένους της Α2 πτέρυγας των φυλακών. Κατά την επίσκεψή του στο σωφρονιστικό κατάστημα, που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την εισβολή των ΕΚΑΜ, είδε «πανομοιότυπα στίγματα» στο σώμα κρατουμένων, χωρίς, όπως είναι φυσικό, να είναι σε θέση να πει τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκαν.

Η μαρτυρία του κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις διαπιστώσεις που έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης, ο οποίος επίσης συνάντησε τους κρατουμένους που υπέστησαν την κακοποίηση των ανδρών της αστυνομίας. Η περιγραφή αυτή μπορεί να αντιστοιχηθεί και με τα αποτελέσματα της ιατρικής έκθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης