Πέρασε περίπου ένας χρόνος από τότε που το zougla.gr αποκάλυψε την παρανομία που συντελείται στους όρμους και τους κολπίσκους που περιτριγυρίζουν τις Σπέτσες προσφέροντας την ευκαιρία σε επισκέπτες που ταξιδεύουν με σκάφη παντός είδους και χωρητικότητας να απολαύσουν τις διακοπές τους. 

Ο κόλπος της Ζωγεριάς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αφορμή δόθηκε με καταγγελίες που αφορούσαν στον κόλπο της Ζωγεριάς, μία εξαιρετικού κάλλους τοποθεσία με έναν προστατευμένο από τα μελτέμια όρμο και ένα συμπαθέστατο ταβερνάκι στον μυχό του. Όσοι συνήθιζαν να αρμενίζουν στον Αργοσαρωνικό γνώριζαν καλά το αραξοβόλι αυτό. Μέχρι που ο λιμενάρχης Σπετσών με εισήγησή του στο Υπουργείο Ναυτιλίας καταφέρνει να εκδοθεί ένα ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο εφεξής απαγορευόταν η προσέγγιση από σκάφη στον όρμο καθώς και η αγκυροβολία τους. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της και η Δικαιοσύνη βασισμένη στα δημοσιεύματα του zougla.gr άρχισε να ερευνά το ζήτημα

Τα δημοσιεύματα του zougla.gr κινητοποίησαν -ως φαίνεται- τη Δικαιοσύνη. Το Υπουργείο Ναυτιλίας είχε πιαστεί στον «ύπνο», τουλάχιστον όσον αφορά στην ηγεσία του, διότι εξαρχής κατέστη σαφές πως πίσω από τη συγκεκριμένη απαγόρευση κρυβόταν μία κεκαλυμμένη συμπαιγνία μεταξύ της τοπικής λιμενικής αρχής και των συμφερόντων που απορρέουν από την ιδιοκτησία του γνωστού επιχειρηματία κ. Λασκαρίδη, όστις κατέχει ένα πολύ μεγάλο τμήμα της περιοχής, σχεδόν όλη την έκταση που περικλείει τον όρμο. Ήταν πρόδηλο πως ο επιχειρηματίας και η οικογένειά του είτε ήθελαν να διασφαλίσουν με τρόπο ετσιθελικό και προφανώς παράνομο την ατομικότητά τους, αποκλείοντας επισκέπτες, είτε σχεδίαζαν μία συνολική επιχειρηματικού τύπου εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένου και του αιγιαλού. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω και τις προθέσεις του εν λόγω επιχειρηματία, το Υπουργείο Ναυτιλίας υιοθέτησε και, άρα, εκ των πραγμάτων συμφώνησε με την εισήγηση του λιμενάρχη Σπετσών συνυπογράφοντας την απαγόρευση προσόρμισης και αγκυροβολίας σκαφών στον όρμο Ζωγεριάς.



Διαβάστε τα δημοσιεύματα του zougla.gr για το ρουσφέτι στις Σπέτσες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Η υπόθεση ωστόσο πήρε τον δρόμο της και η Δικαιοσύνη βασισμένη στα δημοσιεύματα του zougla.gr άρχισε να ερευνά το ζήτημα. Η Εισαγγελία Πειραιά διέταξε προκαταρκτική έρευνα και ήδη καλούνται μάρτυρες στο Α’ Προανακριτικό Τμήμα Πειραιώς, προκειμένου να καταθέσουν όσα γνωρίζουν, αλλά και να εκθέσουν την πραγματική κατάσταση ως προς τη χρήση του αιγιαλού και των όρμων στη Ζωγεριά αλλά και άλλου στις Σπέτσες. Στο πλαίσιο αυτής της προκαταρκτικής έρευνας εκλήθη να καταθέσει ως μάρτυρας και ο πρώην δήμαρχος Σπετσών, Βασίλης Καρδιασμένος, ο οποίος γνωρίζει άριστα την υπόθεση. 

Επισημαίνεται πως ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφετινή θερινή περίοδος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την προσέλευση σκαφών, λουομένων και εκδρομέων σε όλη την περιοχή και ιδιαίτερα στο νησί των Σπετσών. Ήδη θα έπρεπε το ζήτημα να είχε επιλυθεί διοικητικά και να είχαν αρθεί όλοι οι περιορισμοί προσόρμισης και αγκυροβολίας, όπως ίσχυε ανέκαθεν. Από την άλλη, θα έπρεπε να δοθεί ένα ηχηρό τέλος σε όλα τα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης του αιγιαλού με διαδικασίες υπόγειες και προφανώς παράνομες και κυρίως χωρίς κανένα αντίτιμο. Υπογραμμίζεται πως η γραφειοκρατία του Υπουργείου Ναυτιλίας γνωρίζει όλα τα παραπάνω, αλλά τα διαχειρίζεται έτσι ώστε να επιτρέπει υπερβάσεις και αυθαίρετες διευθετήσεις από πρόσωπα και ομάδες που μόνον σκοπό έχουν τη διασφάλιση – επέκταση των συμφερόντων τους με τρόπο συχνά -αλλά πολύ συχνά- παράνομο. Θα αναμείνουμε τις εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο και θα επανέλθουμε, αν χρειαστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης