Ο Ν. Φωτόπουλος ζητεί διερεύνηση των στοιχείων για χρηματοδοτήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 3 Απριλίου 2012, 17:21
Ο Ν. Φωτόπουλος ζητεί διερεύνηση των στοιχείων για χρηματοδοτήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ
Διοικητική διερεύνηση των χρηματοδοτήσεων προς τη ΓΕΝΟΠ και απόδοση ευθυνών ζητεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου από τη διοίκηση της ΔΕΗ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος, επανέλαβε την Τρίτη την πρόταση να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των συνδικαλιστών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ:

«Στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιήλθε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης πόρισμα του ΣΔΟΕ για τον έλεγχο που είχε ζητήσει ο κ. Ρακιντζής σε επιχειρήσεις που είχαν εκδώσει τιμολόγια μεγάλου ύψους προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ/ΔΕΗ. Παράλληλα, με την κοινοποίησή τους στον αρμόδιο εισαγγελέα από το ΣΔΟΕ, ο υπουργός ΠΕΚΑ θέτει τα στοιχεία αυτά υπ' όψιν της Διοίκησης της ΔΕΗ για την εκ μέρους της διοικητική διερεύνηση του ζητήματος και απόδοση ευθυνών, υπενθυμίζοντας τη σχετική πρωτοβουλία της πρώην υπουργού ΠΕΚΑ για διενέργεια ελέγχου νομιμότητας των καταβολών της ΔΕΗ Α.Ε. από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τα αποτελέσματα του ελέγχου του τον Απρίλιο 2011. Είναι σαφές ότι και τα νέα αυτά στοιχεία πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά, για να μην καταλείπονται σκιές σε καταγγελίες για διαφθορά και να αποδοθούν ευθύνες ταχύτατα, όπου υπάρχουν».

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι «είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες επιθέσεις», τις οποίες απέδωσε σε «κρατικοδίαιτους ψευτοεπενδυτές». Ο κ. Φωτόπουλος επανέλαβε την πρόταση να ανοίξουν άμεσα οι λογαριασμοί όλων των συνδικαλιστών της τελευταίας εικοσαετίας και αναφέρει ότι «αν σε μένα βρεθεί έστω και ένα ευρώ κατάθεση ή αγορά, εγώ δεν θα παραιτηθώ, θα αυτοκτονήσω».

Aνακοίνωση της ΔΕΗ:

Η ΔΕΗ θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων τυχόν αποδειχθεί ότι προέβησαν σε προφανείς υπερτιμολογήσεις ή εικονικές τιμολογήσεις, αναφέρει η επιχείρηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τις δαπάνες της ΓΕΝΟΠ.

«Η ΔΕΗ θα σταθμίσει τις επόμενες ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης και - πέραν της έκβασης της αναμενόμενης εισαγγελικής έρευνας - της ανάληψης νομικών πρωτοβουλιών» αναφέρει συγκεκριμένα.

Η σχετική έρευνα ανατέθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης - προς την οποία ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε σήμερα σχετική επιστολή - στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου.

Η ΔΕΗ αναφέρει ακόμη ότι οι πληρωμές προς τη ΓΕΝΟΠ, οι οποίες σταμάτησαν πριν από ένα χρόνο, έγιναν σε εφαρμογή σχετικών όρων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ότι «μοναδικοί υπόλογοι είναι τα πρόσωπα που άσκησαν τη διαχείριση των κονδυλίων που αναφέρονται στο πόρισμα».

Επισημαίνει τέλος ότι θα προχωρήσει άμεσα σε σύσταση Γραφείου Συμμόρφωσης και Δεοντολογίας (COMPLIANCE & ETHICS), που θα επιφορτισθεί (και) για την αποτροπή παρομοίων φαινομένων.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 3 Απριλίου 2012, 20:26