Μείζον πολιτικό ζήτημα ανακύπτει μετά την κατάθεση του επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, εκλεκτού προσώπου του πρωθυπουργού, Στέλιου Στασινόπουλου, στην οποία ενέπλεξε το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιλεκτική διαρροή που έγινε στον κυριακάτικο Τύπο αφορούσε τη μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, η οποία φέρεται να διατηρούσε λογαριασμό 550 εκατ. δολαρίων στην τράπεζα HSBC. Η είδηση προκάλεσε έντονες συζητήσεις και ιδιαίτερα η σιγουριά του κ. Στασινόπουλου για την εμπλοκή της κας Παπανδρέου στη λίστα, καθώς ο ίδιος κατέθεσε την αναφορά του στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ στις 3 Οκτωβρίου ισχυρίστηκε πως η Μαργαρίτα Παπανδρέου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των μεγαλοκαταθετών, αποδίδοντας την πληροφορία σε συνομιλία μεταξύ των ανώτερων στελεχών της υπηρεσίας του, η οποία έλαβε χώρα στις 2 Οκτωβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από την επίσημη κατάθεσή του στον εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως κατά τη συνομιλία αυτή ο υπεύθυνος ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Νίκος Λέκκας, σε ερώτηση σχετικά με το εάν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ, απάντησε πως έχει ακούσει ότι πίσω από την κατάθεση των 550 εκατ. στον λογαριασμό μιας ιδιωτικής υπαλλήλου με το όνομα Μαρία Παντελή κρύβεται η Μαργαρίτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεσημέρι της Δευτέρας όμως ο διευθυντής Σχεδιασμού και Ελέγχων του ΣΔΟΕ, Νίκος Λέκκας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αρνήθηκε ότι έχει κατονομάσει οποιοδήποτε πρόσωπο ως αναμεμειγμένο στη λίστα Λαγκάρντ και σε δήλωσή του αναφέρει ότι ουδέποτε έλαβε γνώση του περιεχομένου της.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Λέκκα:

«Κατόπιν δημοσιευμάτων στον Τύπο και αναφορών σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έλαβα γνώση του περιεχομένου εγγράφου ή άλλου μέσου τιτλοφορούμενων “λίστα Λαγκάρντ”, ώστε να προβώ στην οποιαδήποτε δήλωση ή σχολιασμό. Επίσης, ουδέποτε και σε κανέναν ανέφερα ή κατονόμασα πρόσωπα ως δήθεν αναφερόμενα ή αναμεμειγμένα με οποιονδήποτε τρόπο στην παραπάνω λίστα.

Τέλος, τούτο σαφώς προκύπτει και από το περιεχόμενο της ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος ενόρκου καταθέσεώς μου, η οποία αποτελεί στοιχείο του φακέλου της συγκεκριμένης υπόθεσης που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή των Ελλήνων».

Ως εκ τούτου εγείρονται πολλά ερωτήματα για την κατάθεση του κ. Στασινόπουλου, αλλά και για τα 550 εκατ. δολάρια τα οποία αποτελούν μακράν τη… μεγαλύτερη τραπεζική κατάθεση της λίστας και αντιστοιχούν στο 1/3 των φερόμενων καταθέσεων.

Ο κ. Στασινόπουλος, μετά το πρωτοφανές υπηρεσιακό ολίσθημα σχετικά με τη λίστα των 36 πολιτικών προσώπων που αποκάλυψε η Ζούγκλα, υπέπεσε σε ακόμη ένα, το οποίο αφορά στη λίστα Λαγκάρντ και η εμπλοκή ενός προσώπου στηρίζεται στην εντύπωση στελεχών του ΣΔΟΕ πως άκουσαν (είτε κατά την έρευνα, είτε στο παρασκήνιο) το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου.

H ανακοίνωση Στασινόπουλου

Η διερεύνηση της υπόθεσης γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ και η αναζήτηση, εάν υπάρχουν, σχετικών ευθυνών είναι έργο της Δικαιοσύνης, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλος.

Ο κ. Στασινόπουλος επισημαίνει ότι ενήργησε με «συναίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντός» του ως προϊσταμένου του ΣΔΟΕ καταθέτοντας στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για την επίμαχη λίστα. Σημειώνει ακόμη ότι αμέσως μόλις ήρθε σε γνώση του το σχετικό ηλεκτρονικό υλικό κατέφυγε αμέσως στη Δικαιοσύνη, παραδίδοντάς το σ’ αυτή αυτούσιο».

Με μηνύσεις απαντά η οικογένεια:

Αναλυτικά η δήλωση της Μαργαρίτας Παπανδρέου:

«Οι υπεύθυνοι των εφημερίδων “Βήμα” και “Πρώτο Θέμα” έχουν την εμπειρία να γνωρίζουν ότι όφειλαν να μου υποβάλουν μια απλή έστω ερώτηση, να διερευνήσουν την υπόθεση πριν δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε. Να παρουσιάσουν λόγο και αντίλογο. Άνανδροι, ανήθικοι, δεν το έπραξαν. Είναι δυνατόν να δημιουργούνται πρωτοσέλιδα με βάση το ψέμα και τη διαβολή; Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσες επιθέσεις;» αναρωτιέται.

«Ίσως επειδή δεν υπέκυψε ποτέ η οικογένειά μου στις επιδιώξεις και στα ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα του τόπου. Δεν έσκυψε ποτέ σε εκείνους που μου επιτίθενται σήμερα. Ίσως επειδή, παρά τα κτυπήματα τόσους μήνες τώρα, το όνομα Παπανδρέου ακόμη ζει. Σημειώνω με περηφάνια ότι και οι τρεις πρωθυπουργοί -Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος- συγκρούστηκαν με τα παρασιτικά κατεστημένα συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με μεγαλύτερη πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, στη δημοκρατία. Εμείς αγωνιστήκαμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για όλα αυτά. Εκείνοι, συνεχίζουν να πωλούν σε λαδωμένα φύλλα την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Από δω και μπρος η Δικαιοσύνη θα έχει το λόγο» προσθέτει.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει πως απώτερος στόχος των αναφορών στο πρόσωπο της μητέρας του είναι ο ίδιος και η πολιτική που εφάρμοσε απέναντι σε «πάσης φύσεως ιδιοτελείς σκοπιμότητες».

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:

«Τα δημοσιεύματα στα οποία παραπέμπουν πρωτοσέλιδοι τίτλοι των εφημερίδων “Βήμα” και “Πρώτο Θέμα”, στα φύλλα της 2ας Δεκεμβρίου 2012, είναι προφανές ότι στοχεύουν εμένα και την πολιτική που άσκησα απέναντι σε πάσης φύσεως πολιτικές και ιδιοτελείς σκοπιμότητες. Παλεύοντας για μια Ελλάδα παραγωγική και ελεύθερη από δουλείες, από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Παλεύοντας απέναντι σε ό,τι μας οδήγησε στην Ελλάδα του 2009», υποστηρίζει.

Και συμπληρώνει: «Πρόκειται για μια χυδαία επιχείρηση, η οποία προωθείται από όσους “άκουσαν”, όσους διοχέτευσαν και τελικώς όσους δημοσιεύουν -και με τον τρόπο που το κάνουν- φήμες χωρίς στοιχεία, χωρίς προηγούμενη έρευνα. Όμως, αποκαλύπτουν εαυτούς. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι συγκεκριμένα κατεστημένα συμφέροντα, που παρασιτούν εις βάρος της χώρας, σχεδιάζουν και υλοποιούν συστηματικές επιχειρήσεις συκοφαντίας εναντίον μου. Προφανώς, επειδή φοβούνται πως ό,τι και να κάνουν, όποιο ψέμα και να πουν, όσο και να με χτυπήσουν, θα με βρίσκουν σταθερά απέναντί τους. Ότι δεν θα με λυγίσουν. Καλά κάνουν και φοβούνται».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

Oξύνεται η αντιπαράθεση, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012, 19:58

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης