Όταν ναυάγησε το «Αγία Ζώνη 2», ο πλοιοκτήτης του, Θεόδωρος Κουντούρης, κάλεσε αμέσως τον παλιό του συνεργάτη, τον Μιχάλη Σπανόπουλο, προκειμένου να αναλάβει την απορρύπανση και την άντληση του φορτίου από το ναυάγιο. Ο Σπανόπουλος ρυμούλκησε μία πλατφόρμα με γερανό και την τοποθέτησε δίπλα ακριβώς από το σημείο του ναυαγίου. Ο γερανός, αν και πλήρως αχρείαστος για την περίπτωση, νοικιάστηκε για 40.000 ευρώ ημερησίως. Αμέσως μετά ο Κουντούρης ναύλωσε το δεξαμενόπλοιο «Lassea», κατασκευής 1960, που θα απαντλούσε τα πετρελαιοειδή από το κουφάρι του «Αγία Ζώνη 2». Σε δύο εικοσιτετράωρα το «Lassea» κατασχέθηκε, διότι στις δεξαμενές του ανιχνεύτηκαν 55 τόνοι λαθραίο πετρέλαιο. Παράλληλα, έληξαν τα πιστοποιητικά ναυσιπλοΐας του. Δεν το ήξερε αυτό ο Κουντούρης, όταν το ναύλωνε.

Το κατασχεμένο «Lassea», με περίπου 1.500 τόνους απαντλημένο πετρέλαιο από το «Αγία Ζώνη 2», είναι σήμερα αγκυροβολημένο έξω από το Κερατσίνι και έχει πάρει κλίση, ενώ φυλάσσεται από δύο σκάφη του Λιμενικού. Η ευθύνη της διαδικασίας μεταφοράς του φορτίου του ανήκει πλέον στο 4ο Τελωνείο Πειραιά και άρα στην ΑΑΔΕ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Άλλωστε, είναι και κατασχεμένο για λαθρεμπορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ κοντά βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του Μιχάλη Σπανόπουλου. Διαθέτει ένα καρνάγιο, όπου τα «σαπάκια» επισκευάζονται, μεταξύ των οποίων και τα τρία πλοία του Κουντούρη. Παλιά γνωριμία, βλέπετε.

Ο Κουντούρης πιάστηκε για πρώτη φορά με λαθραία πετρελαιοειδή το 1991. Ακολούθησαν πολλές άλλες συλλήψεις και εμπλοκές του σε λαθρεμπόριο καυσίμων, κατασχέσεις των πλοίων του (Αγία Ζώνη 1 και 3), απαλλαγή του στη συνέχεια με βούλευμα από το Εφετείο και, παρ’ όλα αυτά, αδειοδότησή του από τις κρατικές αρχές για διακίνηση και εμπορία καυσίμων έως και το 2021.

Αυτό που δεν είναι γνωστό αφορά τον συνεργάτη του, τον επιχειρηματία Μιχάλη Σπανόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα τελωνειακά έγγραφα, τα οποία μάλιστα είχαν αποσταλεί στη Βουλή, «πιάστηκε» και αυτός κλέπτων οπώρας το 2015. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι 11/12/2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επίσημο έγγραφο αναφέρεται και σε κάποιον Ιγνάτιο Σπανόπουλο, προφανώς πολύ κοντινό συγγενή του. Οι διαφυγόντες φόροι, τα πρόστιμα κ.λπ. επιμερίζονται και στους δύο. Το συνολικό ποσό που τους χρεώνει ως πρόστιμο και χρωστούμενους φόρους η τελωνειακή υπηρεσία ανέρχεται στα 141.484,14 ευρώ. Καταβάλλεται από τους δύο το 30%. Ακολουθεί προσφυγή.

Δείτε το επίσημο τελωνειακό έγγραφο


Πριν από λίγες ημέρες άνδρες του Λιμενικού που ανέβηκαν στη ρυμουλκούμενη εξέδρα που είχε μεταφέρει ο Σπανόπουλος δίπλα στο ναυάγιο ανακάλυψαν σε δεξαμενές 300 τόνους λαθραίο πετρέλαιο. Ο ίδιος δήλωσε πως πρόκειται για «80 τόνους νερά», αλλά οι λιμενικοί μάλλον γνωρίζουν να ξεχωρίζουν το μαζούτ από το θαλασσινό νερό. Κατά τεκμήριο τουλάχιστον.

Το zougla.gr επικοινώνησε, ως όφειλε, με τον κ. Μιχάλη Σπανόπουλο την Πέμπτη το πρωί. Ο επιχειρηματίας βρισκόταν, όπως δήλωσε, στο εξωτερικό. Σε ερώτηση σχετικά με το έγγραφο στο οποίο εμφανίζεται να έχει εμπλακεί σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων και ως εκ τούτου να του έχει επιβληθεί πρόστιμο της τάξεως των 141.000 ευρώ, ο κ. Σπανόπουλος απάντησε: «Αυτά είναι βλακείες, αυτά είναι βλακείες, αυτό έχω να σας πω».

Με λίγα λόγια για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο Θεόδωρος Κουντούρης, κατά συρροή λαθρέμπορος καυσίμων από 1991 και μετά (επισήμως), συνεργάζεται με τον Μιχάλη Σπανόπουλο, όστις επίσης εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο καυσίμων, μεταφέρουν μία εξέδρα, η οποία είναι έμφορτη λαθραίων καυσίμων, και ναυλώνουν ένα «σαπάκι», όπου ανακαλύπτονται άλλοι 55 τόνοι λαθραίο καύσιμο. Όλα αυτά μέσα σε 15 ημέρες. Πρωτοφανής πυκνότητα λαθρεμπορικής δραστηριότητας. Όμως και οι δύο απολαμβάνουν, όπως φαίνεται, την εμπιστοσύνη των Αρχών και των Θεσμών. Η Δικαιοσύνη απαλλάσσει τον Κουντούρη και του επιστρέφει τα «σαπάκια» του, τον εφοδιάζει με επίσημα έγγραφα, του παρατείνει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του «Αγία Ζώνη 2», που μόνον για σκραπ μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Αν δεν πρόκειται για φαρσοκωμωδία του αείμνηστου Ψαθά, πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η συγκεκριμένη υπόθεση; Εκτός αν ο κ. Σπανόπουλος έχει κάποιον προστάτη «Άγιο», αλλά αυτή είναι μία άλλη πικρή ιστορία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης