Ο δήμος Ιλίου έδωσε το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021, 21:47
Ο δήμος Ιλίου έδωσε το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο

Το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη έδωσε ο δήμος Ιλίου στο Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, σε μια εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, παρουσία της κόρης του μεγάλου δημιουργού Μαργαρίτας Θεοδωράκη. Ο χώρος θα αποτελέσει μια πολιτιστική κυψέλη για όλες τις δυτικές συνοικίες, ενώ έχει και συμβολική σημασία, καθώς το Πολυδύναμο Κέντρο στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο της ΒΙΟΦΙΑΛ.

Πέρα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις δράσεις που θα διεξάγονται εκεί και σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, ο δήμος Ιλίου θα δημιουργήσει στον χώρο κι ένα ψηφιακό μουσείο για τον μεγάλο μουσουργό, το οποίο θα αποτελέσει παράρτημα του μουσείου που υπάρχει στη Ζάτουνα της Γορτυνίας, δηλαδή στο μέρος όπου ο κορυφαίος καλλιτέχνης διέμενε το 1968 και το 1969 εκτοπισμένος από την Δικτατορία. Σύμφωνα με το καταστατικό του μουσείου της Ζάτουνας, προβλέπεται παράρτημα στην Αττική κι αυτό θα δημιουργηθεί στο Ίλιον από τη δημοτική Αρχή. Τέλος, στο Πολυδύναμο Κέντρο θα μεταφερθεί και η έδρα της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», όπου θα γίνονται οι πρόβες, θα δίνονται συναυλίες, ενώ η Μαργαρίτα Θεοδωράκη πρότεινε να γίνει και εκπαιδευτικός μουσικός χώρος.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος, έκανε λόγο για ιστορική μέρα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή του χώρου, καθώς το παλιό εργοστάσιο της ΒΙΟΦΙΑΛ αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή και είναι συνδεδεμένο με εργατικούς αγώνες. «Δεν είναι τυχαία η επιλογή αυτή, αφού πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας κτίριο, που αγοράστηκε από τον δήμο για να αποτελέσει χώρο πολιτιστικό», είπε μεταξύ άλλων.

Από τη δική της μεριά, η Μαργαρίτα Θεοδωράκη τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, που δίνει το όνομα του πατέρα μου σε αυτό τον εκπληκτικό χώρο. Θα ήθελα να ακολουθήσετε τα χνάρια του Μίκη Θεοδωράκη στον πολιτισμό. Μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα εδώ».

Στην εκδήλωση διαβάστηκε και η επιστολή που είχε στείλει πριν από περίπου ένα χρόνο ο Μίκης Θεοδωράκης στον δήμο Ιλίου, τον οποίο τον ευχαριστούσε για την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. να δώσει το όνομά του στο Πολυδύναμο Κέντρο και εξέφραζε την επιθυμία «να αποτελέσει έναν φάρο για τον πολιτισμό».

Την εκδήλωση έκλεισε συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021, 22:05