Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Μετά από χιονοστιβάδα παραιτήσεων ανακριτών Διαφθοράς και συστηματική κωλυσιεργία ως προς τη διαδικασία έρευνας της υπόθεσης «Noor 1» και της εμπλοκής σε αυτή για τη μεταφορά τριών τόνων ηρωίνης από τον Περσικό Κόλπο στην Ελλάδα, ο σημερινός ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά επιχειρεί να κλείσει άρον άρον την εκκρεμούσα υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη διαδικασία των «τυπικών κλήσεων», ο ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννης Πετρόπουλος κλείνει την πολύκροτη δικογραφία που αφορά την εμπλοκή του εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη στη χρηματοδότηση της μεταφοράς 3 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Ο κ. Πετρόπουλος έκρινε πως δεν ανακύπτουν αξιόποινες πράξεις που να έχουν τελέσει ο Β. Μαρινάκης, ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας του Capital Νικόλαος Συντυχάκης, ο δικηγόρος και φίλος του Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και ο ναυτασφαλιστής Ηλίας Τσακίρης, εναντίον των οποίων η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα είχε ασκήσει κακουργηματικές διώξεις για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι διώξεις είχαν ασκηθεί τον Μάρτιο του 2018, καθώς προέκυψε ροή χρημάτων από εταιρείες συμφερόντων τους προς την εταιρεία G Tankers με έδρα στο Ντουμπάι του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επίδικα δέκα εμβάσματα των τεσσάρων κατηγορουμένων που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ προέκυψαν από την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού της G Tankers που προσκόμισε ο ίδιος ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης στις διωκτικές αρχές, στοχεύοντας σε καλύτερη μεταχείρισή του πριν το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Ο ανακριτής Διαφθοράς εκλήθη να ερευνήσει και άλλα εμβάσματα άνω των 8.000.000 δολαρίων που είχαν σταλεί στην εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, σε προγενέστερο χρόνο από τη μεταφορά των ναρκωτικών. Πρόκειται για χρηματικά ποσά που είχαν σταλεί τμηματικά από την εισηγμένη σε αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρεία Maritime Capital Management Partners USA LLC (MCMP), με έδρα την πόλη Φράνκφορτ του Ιλινόι, στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας περιλαμβάνονται δύο Έλληνες.

Για τα μεγάλα αυτά χρηματικά ποσά έφτασαν στα χέρια του ανακριτή νεότερα στοιχεία από υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ, η οποία διεξήγαγε σχετική έρευνα για τη ροή του χρήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εταιρεία G Tankers του Γιαννουσάκη στο Ντουμπάι.

Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσαν στον κ. Πετρόπουλο ως μάρτυρες οι αθωωθέντες για την υπόθεση του «Noor 1» Αιμίλιος Κοτσώνης (σ.σ. έμπορος πολυτελών αυτοκινήτων και κατά το επίδικο διάστημα συνεργάτης του Β. Μαρινάκη στο Ντουμπάι και στον Ολυμπιακό), οι τελευταίοι πλοιοκτήτες του «Noor 1» Παναγιώτης Φάρος και Παντελής Καλαφάτης, ο Βασίλειος Κουρούβανης (σ.σ. ο οποίος θα υποναύλωνε το «Noor 1» για τη μεταφορά πετρελαίων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας), οι οποίοι δεν είχαν να εισφέρουν οτιδήποτε στην εμπλοκή του Β. Μαρινάκη και των άλλων κατηγορουμένων για τις πράξεις που τους αποδίδονταν.

Επίσης κατέθεσε ο καταδικασθείς σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου» Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο οποίος αποφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα έχοντας εκτίσει 6,5 έτη στη φυλακή, ήτοι τα 2/5 της επιβληθείσας ποινής του.

Ο Γιαννουσάκης ήταν ο βασικός μάρτυρας στην υπόθεση, καθώς ο ίδιος είχε προσκομίσει στις λιμενικές αρχές αντίγραφα του τραπεζικού του λογαριασμού που τροφοδοτούνταν με χρήματα από τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του ανακριτή υποστήριξε πως επρόκειτο για συναλλαγές αγοραπωλησιών πετρελαίων και ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν καμία σχέση με τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Στον ανακριτή Διαφθοράς κατέθεσε επίσης ο επιχειρηματίας στο Ντουμπάι Βασίλειος Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχαν γίνει κατά το επίδικο διάστημα, κατονομάζοντας μάλιστα δέκα πρόσωπα που φέρονται να γνωρίζουν σχετικά με το «Noor 1». Ανάμεσα σε αυτούς και δύο επιχειρηματίες στον χώρο των πετρελαίων που έχουν ποδοσφαιρικές ομάδες.

Πάντως ο μάρτυρας διευκρίνισε σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις πως δεν γνωρίζει τίποτα για τη μεταφορά των ναρκωτικών…

Το σκεπτικό του ανακριτή

Ο ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννης Πετρόπουλος έκλεισε τη δικογραφία με «τυπικές κλήσεις», στέλνοντας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά έγγραφο περίπου 50 σελίδων στο οποίο αναπτύσσει το σκεπτικό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει πως δεν προκύπτει σύνδεση των επίδικων εμβασμάτων με τη χρηματοδότηση της μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης με το «Noor 1».

Για τον λόγο αυτό τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης.

Αντίθετα θα συνεχίσει την έρευνα ως προς τους αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών. Πρόκειται για τους Τούρκους Σερίφ Ζιντάστι, Φαρντίν Ριγκαμπάντι και Ουνγκάν Ορχάν.

Ο Ριγκαμπάντι, που πρόσφατα εκδόθηκε από την αγγλική Δικαιοσύνη μετά από ένταλμα σύλληψης, έχει ήδη προφυλακιστεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου.

Αρχειοθέτηση ή περαιτέρω ανάκριση

Μετά την κρίση του ανακριτή πως δεν τίθεται ζήτημα αξιόποινων πράξεων από τους τέσσερις κατηγορούμενους, η δικογραφία θα διαβιβαστεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά για περαιτέρω αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ο εισαγγελέας Εφετών θα αξιολογήσει τις ανακριτικές πράξεις του κ. Πετρόπουλου. Αν διαπιστώσει πως όντως έκανε ό,τι ήταν δυνατό στη διερεύνηση της υπόθεσης, τότε η δικογραφία θα επιστραφεί πίσω για να ολοκληρωθεί η έρευνα για τους Τούρκους αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών.

Αν ο εισαγγελικός λειτουργός διαπιστώσει κενά στη διερεύνηση της υπόθεσης, τότε δύναται από τον νόμο να επιστρέψει τη δικογραφία και να ζητήσει περαιτέρω ανάκριση για την εμπλοκή του Β. Μαρινάκη και των τριών συγκατηγορουμένων του με βάση τα εμβάσματά τους προς τον καταδικασθέντα για την υπόθεση του «Noor 1» Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης