Ανοίγει ο δρόμος για να αποζημιωθούν, δέκα χρόνια μετά το «ατιμώρητο» ποινικά έγκλημα της MARFIN, οι οικογένειες των θυμάτων, με ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία σταματά οριστικά τη διαδικασία των αναιρέσεων στις επιδικασθείσες αποζημιώσεις τους, συνολικού ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

Λίγες ημέρες μετά την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για την παραίτηση του ελληνικού δημοσίου από την αναίρεση τεσσάρων αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων που είχαν επιδικάσει διάφορα ποσά στους συγγενείς των θυμάτων, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με ψήφους 68 υπέρ και ουδεμίας κατά, «σφράγισε» δικαστικά την κίνηση αυτή της πολιτείας ξεμπλοκάροντας την καταβολή των αποζημιώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νομικοί σύμβουλοι του Κράτους αποφάσισαν την παραίτηση του δημοσίου από το δικόγραφο των αιτήσεων αναίρεσης που είχαν υποβληθεί τον Νοέμβριο του 2019, με αποτέλεσμα να φρενάρει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Είχε προηγηθεί εξάλλου, τον Ιανουάριο του 2019, η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αμφισβητούσε ευθέως το ύψος των ποσών που αναγνώριζαν τα δικαστήρια ως αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων, κρίνοντας ότι αυτά ήταν… υπερβολικά.

Ύστερα από την ανακοίνωση όμως από το γραφείο του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη θλιβερή επέτειο από τη δολοφονική επίθεση στη MARFIN και τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας στη μνήμη των τριών νεκρών της τραγωδίας (του Επαμεινώνδα Τσακάλη, της Παρασκευής Ζούλια και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου), το ελληνικό δημόσιο έκανε πίσω στο θέμα των αναιρέσεων.

Η σχετική απόφαση που ελήφθη σήμερα από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρός του Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, αποτελεί ένδειξη ηθικής δικαίωσης των αθώων θυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι χωρίς κώλυμα πια και κυρίως χωρίς τον κίνδυνο των παλινωδιών του ελληνικού δημοσίου, που στην περίπτωση της MARFIN χρησιμοποιούσε συνήθως δύο …γλώσσες, οι οικογένειες των θυμάτων, που τόσα χρόνια ανέμεναν τη δικαίωσή τους, θα μπορούν να αποζημιωθούν με τα πλήρη ποσά που τους έχουν επιδικαστεί. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης