Βούλιαξε το έδαφος στην καλντέρα της Νισύρου, προκαλώντας εντυπωσιακούς κρατήρες και ρήγματα, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν συνδέονται με επαναδραστηριοποίηση του ηφαιστείου.

Τα γεωτεχνικά προβλήματα εντοπίστηκαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιανής στο Μανδράκι Νισύρου από την ομάδα άμεσης παρέμβασης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το κλιμάκιο κατέγραψε το φαινόμενο, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης διαπίστωσε την εμφάνιση πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί.  Η επίσκεψη στην Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιανής πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Μητροπόλεως Κω-Νισύρου, η οποία ζήτησε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. συντήρησε και τους σταθμούς παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των φυσικοχημικών παραμέτρων των υδροθερμικών ρευστών που έχουν εγκατασταθεί στον υδροθερμικό κρατήρα Στέφανο και στα Λουτρά Νισύρου στα πλαίσια του έργου GEOTHERM, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

Επίσης εγκαταστάθηκε ένας νέος τέτοιος σταθμός παρακολούθησης στο Αυλάκι Νισύρου, ο οποίος καταγράφει και μεταδίδει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από την εκεί ανάβλυση θερμής πηγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης