«Σχολές δύο ταχυτήτων» είναι το κεντρικό νόημα του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί.
Τι προβλέπεται

Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές χαμηλής ζήτησης και πλαφόν εισακτέων στα τμήματα υψηλής ζήτησης.
«Σχολές δύο ταχυτήτων» είναι το κεντρικό νόημα του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευσηΣτην πρώτη περίπτωση θα προβλέπεται η σύσταση ειδικής κατηγορίας υποψηφίων με ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου.
Έτσι δημιουργείται αναπόφευκτα το σύστημα των τμημάτων «δύο ταχυτήτων» αφού σε περιζήτητες σχολές όπως Νομική ή Ιατρική οι Πανελλαδικές θα διεξάγονται κανονικά. Μάλιστα για αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες πλαφόν εισακτέων που θα εισάγονται με βάση τη βαθμολογία τους.
Το σύστημα παραπέμπει στις δέσμες, καθώς τα μαθήματα είναι 4, με μοναδική διαφορά την ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σχολές χαμηλής ζήτησης. Άγνωστο πάντως παραμένει εάν θα διατηρηθούν τα Λατινικά, καθώς υπάρχει σκέψη περί κατάργησής τους.
Όποιος μαθητής δε θέλει να εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα μπορεί να λάβει το εθνικό απολυτήριο χωρίς να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές.
Όσον αφορά στη φοίτηση στο Λύκειο αναμένεται να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων στα οποία οι υποψήφιοι θα εξετάζονται για να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο.

Ως εκ τούτου το νέο σύστημα διαμορφώνεται στους εξής βασικούς άξονες:

– Καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου
-Ελεύθερη πρόσβαση σε συγκεκριμένα τμήματα
-Αλλαγές στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις Πανελλαδικές, θα γίνει προσπάθεια να οργανώνονται κεντρικά, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροών.

Ο τελικός βαθμός του απολυτηρίου θα υπολογίζεται σε ποσοστό 15% για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπ. Παιδείας πρόσφατα είχε αναφέρει ότι: «Τα παιδιά που θα πάρουν απολυτήριο Λυκείου τον Ιούνιο του 2020 θα μπουν με σύστημα που θα ανακοινώσουμε προς το τέλος του μήνα. Και το σύστημα αυτό θα είναι δομημένο ως προς το ποια θα είναι η Γ’ Λυκείου».
Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης