Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Με ταχύτητα συνεχίζεται τους τελευταίους μήνες η ανάκριση που αφορά την εμπλοκή του εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη στην πολύκροτη υπόθεση μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δικογραφία «λίμναζε» επί δυόμισι χρόνια, από τον Μάρτιο του 2018, όταν η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος του Β. Μαρινάκη και τριών ακόμα ατόμων για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος.

Η διερεύνηση της υπόθεσης πήρε νέα τροπή τον περασμένο Οκτώβριο, όταν στο γραφείο του ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλου έφτασαν στοιχεία που αφορούν τα επίμαχα εμβάσματα που διακινήθηκαν από εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη αλλά και συνεργατών του προς τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας με έδρα το Ντουμπάι G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε δεύτερο βαθμό σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014.

Υπενθυμίζεται πως από το σπίτι της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη διακινήθηκε πάνω από ένας τόνος ηρωίνης, όπως προέκυψε και από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στον ανακριτή έφτασαν τα αποτελέσματα δικαστικής συνδρομής που είχαν ζητηθεί από τις διωκτικές αρχές τρίτων κρατών.

Μεταξύ άλλων έχουν φτάσει στοιχεία από υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ, η οποία διεξήγαγε επίσημη έρευνα για την εταιρεία που χορήγησε 8.000.000 δολάρια στην εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Πρόκειται για τη Maritime Capital Management Partners USA LLC (MCMP), με έδρα την πόλη Φράνκφορτ του Ιλινόις, στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας περιλαμβάνονται δύο Έλληνες.

Μετά την προσκόμιση αυτών των στοιχείων, ο ανακριτής έχει τα απαιτούμενα στοιχεία για να συνεχίσει την έρευνά του.

Μάλιστα έχει λάβει το «πράσινο φως» από την ηγεσία του Αρείου Πάγου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη διερεύνηση της υπόθεσης. Για αυτόν τον λόγο τού διαμηνύθηκε πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η μετάθεσή του στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αν προηγουμένως δεν ολοκληρώσει την έρευνα που αφορά τον Β. Μαρινάκη και συνεργάτες του.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τα οκτώ εμβάσματα συνολικής αξίας 1,88 εκατομμυρίων δολαρίων που κατέληξαν στον Ευθ. Γιαννουσάκη από εταιρείες συμφερόντων του Β. Μαρινάκη αλλά και συνεργατών του.

Υπενθυμίζεται πως η έρευνα σε βάρος του γνωστού εφοπλιστή ξεκίνησε όταν ο ίδιος ο Ευθ. Γιαννουσάκης προσκόμισε στις διωκτικές αρχές αντίγραφα του τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας του G Tankers που τροφοδοτούνταν με χρήματα εταιρειών συμφερόντων του κ. Μαρινάκη, του δικηγόρου και φίλου του Β. Μαρινάκη, Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη, της εταιρείας του Capital Ship Management Corp. με τότε διευθύνοντα σύμβουλο τον συνεργάτη του Νικόλαο Συντυχάκη, αλλά και του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη, οι οποίοι επίσης διώκονται στην ίδια υπόθεση.

Καταθέσεις μαρτύρων

Για την υπόθεση έχει ήδη ξεκινήσει η λήψη μαρτυρικών καταθέσεων.

Πρώτος κατέθεσε ως μάρτυρας ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο οποίος ήταν ο αποδέκτης των παραπάνω χρηματικών ποσών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εξηγήσεις ως προς τα δέκα εμβάσματα που έλαβε από τους τέσσερις κατηγορούμενους και για τα 8.000.000 δολάρια που έλαβε χρηματοδότηση από την αμερικανική εταιρεία.

Ο Γιαννουσάκης, ο οποίος παραμένει κρατούμενος για την υπόθεση του «Noor 1», υποστήριξε πως οι κατηγορούμενοι δεν έχουν σχέση με τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Στον ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλο κατέθεσαν επίσης ο πρώην πλοιοκτήτης του «Noor 1» Παναγιώτης Φάρος, ο υποναυλωτής του πλοίου Βασίλης Κουρούβανης και ο κατά το επίδικο διάστημα συνεργάτης του Β. Μαρινάκη στους εφοδιασμούς πετρελαίων αλλά και στον Ολυμπιακό, Αιμίλιος Κοτσώνης, οι οποίοι απαλλάχθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο που έγινε για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Υπενθυμίζεται πως ο Π. Φάρος απαλλάχθηκε ομόφωνα, καθώς είχε διαπιστωθεί πως το πλοίο είχε περάσει στην κυριότητα του Παντελή Καλαφάτη και της συζύγου του, οι οποίοι είχαν επίσης αθωωθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Ο συνεργάτης του Β. Μαρινάκη που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10 έτη κάθειρξη για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών απαλλάχθηκε με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε επισημάνει κατά την εκφώνηση της απόφασης η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη.

Ο Βασίλειος Κουρούβανης απαλλάχθηκε κατά πλειοψηφία (4-1). Ήταν ο υποναυλωτής του «Noor 1», το οποίο είχε ξεκινήσει από τα Εμιράτα με προορισμό το Ρίο της Πάτρας προκειμένου να μεταφέρει πετρέλαια από τη Λιβύη. Όμως το πλοίο δεν πήγε ποτέ στο Ρίο, αλλά κατέληξε στην Ελευσίνα, μεταφέροντας τους 2,1 τόνους ηρωίνη.

Οι τρεις αθωωθέντες από το δικαστήριο ρωτήθηκαν από τον ανακριτή αν γνωρίζουν κάτι για την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη και των συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση μεταφοράς των ναρκωτικών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση του Αιμίλιου Κοτσώνη, καθώς ήταν συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Ντουμπάι κατά το επίδικο διάστημα των συναλλαγών των εταιρειών συμφερόντων του με τον καταδικασθέντα Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Η εμπλοκή ακόμα δύο ποδοσφαιρικών παραγόντων

Ας σημειωθεί πως κατάθεση έδωσε στον Έλληνα πρόξενο στο Ντουμπάι, μετά από δικό του αίτημα, ο επιχειρηματίας στον κλάδο των πετρελαίων Βασίλης Γεωργιάδης, ο οποίος κατονόμασε ακόμα δύο πρόσωπα που δεν διώκονται στην υπόθεση του «Noor 1».

Η κατάθεση που διαβιβάστηκε στον ανακριτή αφορά δύο ποδοσφαιρικούς παράγοντες που ασχολούνται στον τομέα των πετρελαίων και φέρονται να γνωρίζουν σχετικά με το τελευταίο ταξίδι του ναρκόπλοιου.

Ο ένας από τους δύο είχε απασχολήσει και στο παρελθόν λόγω της συνομιλίας που είχε με τρίτο πρόσωπο που είχε επισκεφτεί τον Αιμίλιο Κοτσώνη, όταν αυτός είχε προφυλακιστεί.

Ο κ. Πετρόπουλος αναμένεται να καλέσει τα δύο πρόσωπα που κατονομάζονται από τον μάρτυρα, να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις και αν γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση.

Παράλληλα ο ανακριτής αναμένει τα αποτελέσματα άλλων δικαστικών συνδρομών που έχει αιτηθεί από άλλα κράτη.

Η έκδοση του Ριγκαμπάντι

Στον κ. Πετρόπουλο αναμένεται να απολογηθεί και ο Τούρκος υπήκοος Αγγλίας Ριγκαμπάντι, ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με τον Γιαννουσάκη, ως ο ένας από τους δύο αποστολείς και παραλήπτες του φορτίου της ηρωίνης. Τον Ριγκαμπάνι και τον Τούρκο φερόμενο ως μεγαλέμπορο ναρκωτικών Ζιντάστι είχε συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη, λίγους μήνες πριν τη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης με το «Noor 1».

Για τον Ριγκαμπάντι έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και οι αγγλικές αρχές έχουν εγκρίνει την έκδοσή του στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων θα απολογηθούν, εκτός από τον Ριγκαμπάντι, ο Β. Μαρινάκης και οι τρεις συγκατηγορούμενοί του για την εμπλοκή τους στη χρηματοδότηση του Ευθ. Γιαννουσάκη, που έχει ήδη καταδικαστεί για τη μεταφορά του μεγαλύτερου φορτίου ηρωίνης που έφτασε ποτέ στην Ευρώπη…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης