Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Τετάρτης από τα δυτικά με ισχυρές χιονοπτώσεις αρχικά και έντονες βροχοπτώσεις αργότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο εντάσεως έως και 10 μποφόρ. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα ηπειρωτικά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νοτιάδες στα δυτικά θα ενισχυθούν στα 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς στο Ιόνιο στα 10 μποφόρ. Ταυτόχρονα, το βράδυ στο Ιόνιο και τα νότια θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Την Πέμπτη ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και στις περισσότερες πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Σταδιακά όμως θα περιοριστούν στα ορεινά και στα πεδινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες που κατά διαστήματα στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο θα είναι ισχυρές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή οι ισχυρές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα περιοριστούν στα ορεινά της Ηπείρου και τα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας κυρίως της δυτικής.

Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής χιονοπτώσεις πιθανόν ισχυρές θα σημειωθούν το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη κυρίως στα βόρεια του Νομού, γρήγορα όμως την Πέμπτη θα περιοριστούν στα ορεινά.

Oι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Στη Φλώρινα ο υδράργυρος έπεσε το πρωί στους -16 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιόνια έπεσαν στην Καστοριά με τη θερμοκρασία να είναι στους -10 βαθμούς.

Αραιή συννεφιά και -6 βαθμούς είχε το πρωί η Θεσσαλονίκη, ενώ, την ίδια ώρα, παρόμοιος ήταν ο καιρός στις Σέρρες με το θερμόμετρο να δείχνει -8 βαθμούς.

Ήλιος με δόντια στην Αλεξανδρούπολη όπου ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -7 βαθμούς Κελσίου.

LIVE εικόνα

Πατήστε εδώ για να δείτε πως καταγράφει αυτή την ώρα η κάμερα της zougla.gr την έντονη χιονόπτωση στο 17ο χιλιόμετρο Αθηνών-Λαμίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του  σημερινού καιρού:

Αττική:Καιρός με νεφώσεις και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες από το απόγευμα θα περιοριστούν στα βόρεια, αλλά τη νύχτα θα είναι πιο έντονες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, βορειοανατολικοί 4-6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 με σταδιακή εξασθένηση. Από το βράδι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς, εντάσεως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι χαμηλότερη, από -4 έως 1 βαθμό. 

Θεσσαλονίκη:Νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν και το απόγευμα θα αρχίσει να χιονίζει. Οι χιονοπτώσεις το βράδι θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και από το απόγευμα 6. Η θερμοκρασία από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου.
 
Μακεδονία, Θράκη:Νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και το βράδυ στην κεντρική θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί 3-5 μποφόρ και στα ανατολικά, ανατολικοί, βορειοανατολικοί, εντάσεως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι ολικός, ενώ στην ανατολική Μακεδονία και η Θράκη η θερμοκρασία θα πέσει στους -14. 

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος:Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονόνερο ή χιονοπτώσεις. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι, νοτιοανατολικοί 3-5 μποφόρ ενισχυμένοι σταδιακά σε 6-8. Στο Ιόνιο τοπικά θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -5 έως 3. 

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος:Νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και στα νότια είναι πιθανόν να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά το πρωί στα 7. Από το βράδυ θα στραφούν νοτιοανατολικοί 3-5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -4 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. 

Κυκλάδες, Κρήτη:Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νότια πεδινά και παροδικές χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, βορειοανατολικοί 6-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και από το βράδυ θα γίνουν νότιοι, νοτιοανατολικοί 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-8 βαθμούς Κελσίου. 

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα:Νεφώσεις με πιθανές ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια, ενώ στα νότια ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος και από το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6-8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5-10 βαθμούς στα νότια και στα βόρεια από -4 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Για την περίπτωση εκδήλωσης πολύ έντονων καιρικών φαινομένων, χιόνι – παγετός ή καταιγίδες, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές συμπεριφοράς από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνησή τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

5. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

7. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους απομακρύνοντας π.χ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας όμως να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

8. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

9. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό.

Κλειστά σχολεία

Συγκεκριμένα, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στους δήμους Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μελισσίων, Κηφισιάς, Εκάλης, Νέας Ερυθραίας, Αυλώνα, Ανθούσας, Γραμματικού, Βαρνάβα, Καπανδριτίου, Ζεφυρίου, Άνω Λιοσίων, Φυλής, Θρακομακεδόνων, Ερυθρών και Βιλλίων μετά από σχετικές αποφάσεις των δημάρχων τους, σε συνεννόηση με τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο δήμο Διονύσου τα μαθήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άρχισαν στις 10, ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών λόγω του παγετού.

Στην Ερέτρια δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, λόγω των καιρικών φαινομένων και των δυσκολιών που παρατηρούνται στη μετακίνηση στο οδικό δίκτυο.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

ΠΕΡΙΦ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΡΟΔΟΠΗ
Επ. Ο. Ν. Σάντας – Κέχρου από το 20ο χλμ.

ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 15ο έως 25ο χλμ. (μέσω Βίγλας).
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. μέσω (Βιτσίου).

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 22ο έως το 28ο χλμ.
Επ. Ο. Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 25ο έως 50ο χλμ.

ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΛΛΑ
Επ. Ο. Άρννισας – Χ/Κ «Καιμακτσαλάν», από 12ο έως 24ο χλμ.
Επ. Ο. Άρννισας – Π. Αγ. Αθανασίου, από 8ο χλμ.

ΚΙΛΚΙΣ
Επ. Ο. Γρίβας – Λιβαδιών, από 3ο χλμ.

ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνάς – Καρδίτσα (θέση Βράχος και Ζαχαράκι).
Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλου – Δομνίστας.
Επ. Ο. Φουρνάς – Λαμίας (θέση Σερμιτζέλι).

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου, από 20ο έως 65ο χλμ.
Επ. Ο. Μεσαία Καψή – Μερκάδα – Μαυρίλο – Νεοχώρι.

ΠΕΡΙΦ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επ. Ο. Μουζακίου – Άρτας, από 19ο έως 35ο χλμ. (θέση Τύμπανος προς Δυτική Αργιθέα).
Επ. Ο. Μουζακίου – Πετρίλου, από 15ο έως 30ο χλμ. (θέση Αγ. Νικόλαος προς Ανατ. Αργιθέα).

Χωρίς προβλήματα οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά,της Ραφήνας, και του Λαυρίου

Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος δε θα πραγματοποιηθεί καμία ακύρωση δρομολογίου το οποίο είναι προγραμματισμένο για σήμερα, Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης