Ναυάγιο ζευγαριού στην Κρήτη: Μετά τη σωτηρία... το Λιμενικό στέλνει τον λογαριασμό

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021, 07:57
Ναυάγιο ζευγαριού στην Κρήτη: Μετά τη σωτηρία... το Λιμενικό στέλνει τον λογαριασμό

Κατάφεραν να σωθούν από τα μανιασμένα κύματα με τα οποία πάλευαν για ώρες, όμως τώρα θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς το Λιμενικό Σώμα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διοικητικού προστίμου στον 45χρονο χειριστή του σκάφους που αναποδογύρισε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή των Καλών Λιμένων στο Ηράκλειο.

Ο 45χρονος κατάφερε όχι μόνο να σωθεί ο ίδιος, αλλά να σώσει και την 39χρονη φίλη του. Η περιπέτειά τους θα τους μείνει αξέχαστη όπως και σε όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωσή τους.

Το ζευγάρι υπενθυμίζεται ότι είχε ενοικιάσει ένα σκάφος και, παρά την απαγόρευση απόπλου λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, μπήκαν στη βάρκα και ανοίχτηκαν στη θαλάσσια περιοχή των Καλών Λιμένων.

Λόγω της έντονης θαλασσοταραχής, το σκάφος τους αναποδογύρισε και βρέθηκαν να παλεύουν με τα μανιασμένα κύματα. Ο 45χρονος, που ζει χρόνια στη Γερμανία, κατάφερε να κολυμπήσει κρατώντας με το ένα του χέρι την 39χρονη, που είχε χάσει τις αισθήσεις για αρκετή ώρα. Αν και πολλές φορές τού γλίστρησε από τα χέρια, δεν την εγκατέλειψε. Κατάφερε κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες να κολυμπήσει για περισσότερο από μία ώρα και να φτάσει σε μια σπηλιά.

Λογαριασμό στον 45χρονο για άσκοπη κινητοποίηση επιχειρησιακών μέσων

Ο 45χρονος τώρα θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και με εντολή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας καλείται να πληρώσει τα έξοδα της επιχείρησης που στήθηκε για την έρευνα και τη διάσωσή τους.

Όπως άλλωστε προβλέπει η απόφαση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους αψηφούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και προκαλούν ασκόπως κινητοποιήσεις μέσων-προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε επιχειρήσεις Έρευνας-Διάσωσης, λόγω υπαιτιότητάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, η απόφαση για την επιβολή διοικητικών προστίμων έχει ήδη αποφασιστεί, ωστόσο μένει το ακριβές ποσό που θα βγάλει το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να είναι μεγάλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλωτό μέσο που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση διάσωσης στους Καλούς Λιμένες ήταν ένα περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, η χρήση του οποίου κοστολογείται προς 1.894 ευρώ την ώρα, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα συμπεριληφθεί στον «λογαριασμό» και το ελικόπτερο super puma που συμμετείχε στις αναζητήσεις.

Η κάθε ώρα για τη χρήση του ελικοπτέρου κοστίζει 1230 ευρώ. Η απασχόληση προσωπικού Λιμενικού Σώματος 6,00 ευρώ/ώρα.
Τα επιπλέον ποσά προσαυξάνονται 50% για κάθε επιπλέον ώρα με τις επτάμισι ώρες εργασίας.

Σήμερα εξιτήριο για το ζευγάρι

Εξιτήριο από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου αναμένεται να πάρουν οι δύο αγνοούμενοι που εντοπίστηκαν στους Καλούς Λιμένες.

Ο άνδρας νοσηλεύτηκε στην πνευμονολογική κλινική καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα στην αναπνοή του λόγω της κατάποσης θαλασσινού νερού, ενώ η γυναίκα στην παθολογική κλινική.

Το γεγονός ότι είναι καλά στην υγεία τους μετά από τόσες ώρες στη φουρτουνιασμένη θάλασσα είναι «θαύμα».

Όσοι βοήθησαν στις έρευνες και συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσής τους έχουν εντυπωσιαστεί από αυτή τη θετική έκβαση που είχαν τα πράγματα, δεδομένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών και της θαλασσοταραχής.

Πηγή: cretapost

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021, 08:23