Τα τελευταία μαρτυρικά λεπτά του Ζακ Κωστόπουλου που καταγράφονται στο βίντεο από το βάναυσο ξυλοδαρμό του, κλήθηκε να παρακολουθήσει ο ιατροδικαστής ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο για να βεβαιώσει την αιτία θανάτου του 33χρονου, στο κέντρο της Αθήνας. Το βίντεο που προβλήθηκε σε προτζέκτορα ο οποίος είχε τοποθετηθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου, δεν άντεξε ούτε καν  να κοιτάξει η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, αποχωρώντας η ίδια, ενώ ούτε ο πατέρας του σήκωσε τα μάτια του για να το δει.

Την ίδια ώρα οι συνήγοροι υπεράσπισης επέμεναν να ρωτούν και να ξαναρωτούν τον ιατροδικαστή Ν. Καλόγρια αν είναι βέβαιος πως ο θάνατος του Ζακ ήταν απόρροια του ξυλοδαρμού του και των τραυμάτων που προκλήθηκαν σε εκείνον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι απαντήσεις του ιατροδικαστή πάντως δεν άφηναν καμία αμφιβολία, παρά την προσπάθεια της υπεράσπισης να αμφισβητηθούν τα συμπεράσματα της νεκροψίας-νεκροτομής. «Όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στο θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος», τόνισε ο μάρτυρας και πρόσθεσε: «Δεν θα πω εγώ ποιoς προκάλεσε το τραύμα. Αυτό θα το κρίνει η ακροαματική διαδικασία».

Οι συνήγοροι υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις στον ιατροδικαστή για τους λόγους που ο 33χρονος υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο, υποστηρίζοντας πως ο μηχανισμός έντονου οργανικού στρες που αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση, αποτελεί πιθανολόγηση και όχι βεβαιότητα.

Όταν μάλιστα  ο μάρτυρας, ρωτήθηκε για το εάν κάποιο φάρμακο που εντοπίστηκε στον οργανισμό του Ζακ Κωστόπουλου, μπορούσε να συνδέεται με το θάνατο του, απάντησε: «Είναι σα να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ιατροδικαστής επανέλαβε πως  ο 33χρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατο του, καθώς και ότι έχουν ελεγχθεί όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτόν. Αναφορικά με την αιτία θανάτου, ότι δηλαδή προκλήθηκε ισχαιμικό επεισόδιο που πυροδοτήθηκε από μηχανισμό στρες, είπε: «Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων».

Μάρτυρας: Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Επειδή η ιατρική είναι θετική επιστήμη, επιβαίνοντες μαθηματικά. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί.

Η μητέρα του Ζακ, σχολιάζοντας την επιχείρηση αναζήτησης από την υπεράσπιση προβλημάτων υγείας του γιου της για να δικαιολογηθεί ο θάνατός του, δήλωσε: «Ο ισχυρισμός της υπεράσπισης δολοφόνων ήταν πως ο Ζαχαρίας ήταν βαριά άρρωστος και ότι έτυχε να πεθάνει στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος και πως αν παίρνετε παυσίπονο μπορεί να πεθάνετε»

Η εξέταση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε και η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 26 Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης