Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φρένο» σε 470 κιλά (!) ασήμι τα οποία είχαν ως προορισμό τη Γερμανία έβαλαν σήμερα το μεσημέρι οι άντρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Kατά την έρευνα που έκαναν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε εμπορεύματα που είχαν ως προορισμό την Γερμανία εντόπισαν και κατέσχεσαν 470 κιλά ασήμι, τα οποία συνοδεύονταν από πλαστά παραστατικά.

Όπως προέκυψε, τα παραστατικά παρέπεμπαν σε ελληνική εταιρεία, η οποία όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν… ανύπαρκτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ημέρα, στις 18:30 περίπου το απόγευμα, σε πτήση της Lufthansa με προορισμό το Μόναχο συνελήφθη ένας Γερμανός 31 ετών, ο οποίος είχε στην κατοχή του 8,5 κιλά χρυσό και 300.000 ευρώ μετρητά.

Ο συλληφθείς έφερε μαζί του και παραστατικά της ίδιας εταιρείας η οποία προσπάθησε να διακινήσει το ασήμι.

«Πρόκειται για κύκλωμα το οποίο συνεργάζεται με καταστήματα και εν συνεχεία εξάγει παράνομα τα πολύτιμα μέταλλα στο εξωτερικό. Η έρευνα συνεχίζεται και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα» ανέφεραν στελέχη του ΣΔΟΕ στη zougla.gr.

Στο μικροσκόπιο τα αεροδρόμια

Η παραπάνω υπόθεση αποτελεί μία από τις περιπτώσεις επιχείρησης εξαγωγής πολύτιμων μετάλλων (όπως χρυσό ή ασήμι) σε άλλες χώρες με παράνομο τρόπο.

Το ΣΔΟΕ έχει θέσει σε στενό κλοιό τα αεροδρόμια της χώρας διεξάγοντας συνεχώς ελέγχους, ώστε το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί.

Στο πλαίσιο μάλιστα του επιχειρησιακού προγράμματος που έχει τεθεί γύρω από τον περιορισμό της παράνομης εξαγωγής -κυρίως- χρυσού και ασημιού και τον εντοπισμό των παρανομούντων, στις 28 Νοεμβρίου του 2011 εστάλη εντολή σε τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με την οποία αυτές οφείλουν να επιδώσουν στο ΣΔΟΕ φωτοαντίγραφα όλων των «εκδοθέντων φορτωτικών με είδος δηλωμένου φορτίου χρυσός, κράματα χρυσού, ασήμι, κράματα ασημιού και πολύτιμοι λίθοι καθώς και φωτοτυπία του συνοδευτικού δελτίου αποστολής ή άλλου δικαιολογητικού εγγράφου του αποστολέα».

Να ενημερώσουν, δηλαδή, για όλα τα δέματα που κατά καιρούς έχουν δηλωθεί ως τιμαλφή, αλλά και να δώσουν έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται ο αποστολέας τους, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι για τη νομιμότητα της μεταφοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης